Vstavaný blesk s výklopnou hlavou?

Možno patríte medzi fotografov, ktorí zatiaľ nemajú externý blesk a možno ho ani nikdy nebudú mať. V niektorých situáciách by ste však určite uvítali, keby aj váš vstavaný blesk disponoval niektorou z vlastností externého blesku.

Ak fotíte doma alebo v menších interiéroch, často sa ocitnete v ideálnych podmienkach pre odrazenie svetla od stropu, čo by zabezpečilo kvalitné rozptýlenie svetla a tým prirodzenejšie podanie fotografie. Bohužiaľ vstavané blesky, či už kompaktov alebo zrkadloviek, možnosť vyklopenia hlavy blesku neponúkajú. Pri tak malých smerných číslach cca 8-12 sa totiž môže zdať, že by táto vlastnosť nebola v praxi použiteľná. Ale, …
Nebudem tu nikoho zaťažovať prepočtami, ale ak si uvedomíme, že súčasné digitálne fotoaparáty disponujú vysokými hodnotami nastavenia ISO, pri zachovaní veľmi nízkej úrovne šumu, asi by stálo za to zamyslieť sa nad zmyslom takejto možnosti, ktorej technická realizácia by nemusela byť vôbec náročná.

Nasledujúci obrázok ukazuje, ako by takéto riešenie mohlo vyzerať v praxi.

Predstava výklopnej hlavy vstavaného blesku

Bolo mi čudné, že by sa s touto myšlienkou vôbec nikto aspoň nepohrával, tak som začal hľadať na internete a našiel som. Na nasledujúcom obrázku vidíte podobné riešenie na digitálnom fotoaparáte Leica Digilux 2.

Leica Digilux 2 - výklopná hlava vstavaného blesku

Aby to neostalo v rovine teoretizovania, prikladám fotografiu zhotovenú odrazom záblesku zo vstavaného blesku (Sony DSC F-717) do stropu pomocou hárku papiera. Podobný výsledok by sme dosiahli otočením hlavy blesku do stropu. Aj z tohto príkladu je zrejmé, že výkon vstavaného blesku je aj po odrazení za určitých podmienok postačujúci. Fotografia neobsahuje žiadne tvrdé tiene a pôsobí oveľa prirodzenejšie. Z pohľadu ochrany zraku, najmä u malých detí, by bolo uvedené riešenie ďalším pozitívnym prvkom. Záblesk by nesmeroval priamo do očí a zároveň by sme sa vyvarovali známemu efektu červených zreničiek.

Príklad na odraz záblesku

Aký je váš názor na túto úvahu? Bola by funkcia vyklopenia hlavy na vstavanom blesku vhodnou a využiteľnou vlastnosťou digitálnych fotoaparátov, alebo táto myšlienka nemá budúcnosť?

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *