Pentax Optio RZ18 – cestovný digitálny fotoaparát

16 megapixelov, 18-násobný optický zoom, 3-palcový displej a HD video s rozlíšením 720p, alebo inak povedané nový digitálny cestovný fotoaparát Pentax Optio RZ18. Japonský výrobca túto novinku orientuje na potreby a požiadavky začiatočníkov a príležitostných užívateľov. Cena digitálneho fotoaparátu je v porovnaní s konkurenciu výrazne nižšia, telo prístroja mimoriadne kompaktné a ovládanie veľmi jednoduché.

Pentax Optio RZ18

Pentax Optio RZ18 má 1 / 2,3 palcový CCD snímač s rozlíšením 16 megapixelov. Rozsah citilivosti siaha od 80 do 6.400 ISO a dá sa nastaviť manuálne alebo automaticky. Náročnejších užívateľov poteší fakt, že okrem záberov vo formáte JPEG je možné ukladať aj surové dáta vo formáte RAW. Digitálny fotoaparát ponúka aj funkciu videa v kvalite HD a rozlíšení 1.208 x 720 pixelov pri 30-tich obrázkoch za sekundu. Snímač digitálu Pentax Optio RZ18 je navrhnutý tak, aby vyrovnával pohyb a to bez obmedzovania kvality obrazu. Pri silnejších výkyvoch je k dispozícii dodatočná stabilizácia obrazu, ktorá sa dosiahne podľa situácie buď prepočítaním pixelov, alebo automatickým zvýšením citlivosti. Stabilizátor obrazu funguje aj pri videofunkcii. Pentax Optio RZ18 má 18-násobný optický zoom s ohniskovou vzdialenosťou v rozsahu od 25 do 450 mm. Konštrukcia opticky pozostáva z 12-tich šošoviek v 11-tich skupinách so svetelnosťou F3,5 pri širokouhlom nastavení a F5,9 pri nastavení teleobjektívu. Okrem toho má fotoaparát aj tzv. inteligentný zoom, ktorý umožňuje 27-násobný rozsah a to pri minimálnej redukcii kvality obrazu. Klasický digitálny 7,2-násobný zoom sa dá navoliť aj manuálne, výsledkom je však horšia obrazová kvalita.

Pentax Optio RZ18 back

Minimálna vzdialenosť zaostrenia pri normálnom režime je 40 cm. Pri funkcii makro sa môže znížiť na 10 cm, pri funckii super-makro dokonca až na 4 cm. 3-palcový displej fotoaparátu Petnax Optio RZ18 má rozlíšenie 460.000 bodov. Dáta sú ukladané na pamäťové karty typu SD (HC), alebo SDXC. Fotoaparát podporuje aj Eye-Fi karty s priamym spojením WLAN. Zaujímavé sú aj rozmery fotoaparátu – 108 x 60 mm, hmotnosť 170 gramov.
Pentax Optio RZ18 funguje na líthiové batérie, ktoré podľa noriem vydržia cca 240 záberov.

Pentax Optio RZ18 farebné verzie

Pentax Optio RZ18 príde na trh v októbri 2011 v troch farebných prevedeniach – čierna, perlovobiela a metalická oranžová. Odporúčaná cena nového digitálu je 239,- eur.

(Zdroj: pentax.com, dkamera.de)

Author: Zuzka

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *