Nikon Coolpix S800c – “cipana”, prvý foťák s Androidom

Tak, a máme tu prvý fotoaparát s plnohodnotným operačným systémom Android, konkrétne vo verzii 2.3 Gingerbread. Bude to prelom vo vývoji kompaktnej triedy fotoaparátov, alebo len "výkrik do tmy"? Ťažko povedať. Dá sa však za týmto (možno aj očakávaným krokom) chápať pokus o záchranu stagnujúceho predaja kompaktných fotoaparátov.

Aj v našom pravidelnom TOP rebríčku najpredávanejších digi foťákov, sme naposledy konštatovali, že sa v ňom neobjavil žiadny kompaktný fotoaparát. Úlohu bežných kompaktov totiž celkom dobre dokážu zastúpiť aj moderné mobilné telefóny. Kompakty teda budú musieť prísť s niečím novým a či je to práve tá správna cesta ukáže čas.

Nikon S800c

Na trh sa má dostať už v septembri s predpokladanou cenou 379€.

Čo možno očakávať od tejto novinky si môžete prečítať z nasledovnje tlačovej správy:

Amsterdam, Holandsko – Spoločnosť Nikon Europe ohlásila model COOLPIX S800c, kompaktný fotoaparát, ktorý ponúka dokonalé fotografie a omnoho viac. Fotoaparát, ktorý využíva operačný systém Android¹, sa pripája k sieti Internet pomocou pripojenia Wi-Fi a umožňuje stiahnuť akúkoľvek aplikáciu zo služby Google Play™. Tým vám otvára svet fotografických aplikácií, aplikácií sociálnych médií a hier. Fotoaparát je vybavený objektívom NIKKOR s 10x optickým priblížením, obrazovým snímačom CMOS typu „Back Illuminated“ s rozlíšením 16 megapixelov a dotykovou obrazovkou s vysokým rozlíšením a uhlopriečkou 8,7 cm (3,5 palca). Ponúka tiež fotografické funkcie, ktoré zaručujú, že sa už nebudete musieť rozhodovať medzi okamžitým odoslaním súboru a získaním dostatočne kvalitnej fotografie.

Nicolas Gillet, produktový manažér divízie Consumer Products spoločnosti Nikon Europe, povedal: „Model COOLPIX S800c predstavuje fotoaparát, ktorý má rád váš spoločenský život rovnako ako vy. Môžete zaznamenávať videosekvencie v rozlíšení Full HD a robiť vynikajúce snímky, dokonca aj pri slabom osvetlení, napríklad na večierku. Ihneď, ako budete mať niečo, čo chcete zdieľať s priateľmi, môžete jedným klepnutím na obrazovku odoslať fotografiu alebo videosekvenciu do služby Facebook, Twitter alebo na iné sociálne mediálne stránky či online albumov a sledovať pochvalné komentáre.“
* Systém Android verzia 2.3.

Fotoaparát so systémom Android

Vďaka operačnému systému Android sa môže fotoaparát COOLPIX S800c stať dokonalým zábavným centrom so všetkými funkciami. Môžete si stiahnuť najnovšie aplikácie zo služby Google Play a pristupovať k aktualizáciám svojich priateľov v sociálnych médiách, získavať pokyny týkajúce sa trasy a informácie o okolí, keď ste na cestách, alebo si v priebehu cestovania zahrať hru: možnosti sú neobmedzené.

Fotografie, ktoré všetci označia „Páči sa mi“

Fotoaparát COOLPIX S800c je vybavený vysokocitlivým obrazovým snímačom CMOS typu „Back Illuminated“, ktorý zaručí ostré fotografie v akejkoľvek situácii. Vďaka tomu fotoaparát ľahko zachytí scénu aj pri slabom osvetlení alebo extrémne jasnom svetle, zatiaľ čo systém spracovania obrazu EXPEED C2 a vynikajúce automatické zaostrovanie zaručia rýchle reakcie. Keď budete chcieť s priateľmi zdieľať spontánny okamih, môžete si byť istí, že budete svoj zážitok zdieľať presne tak, ako si ho pamätáte.

Širokouhlý objektív NIKKOR s 10x optickým priblížením (25-250 mm) vybavený sklom ED umožňuje dosiahnuť vynikajúcu ostrosť a farby bez ohľadu na situáciu, či už chcete oddialiť zobrazenie a zachytiť celú scénu, alebo záber priblížiť a získať dokonalý portrét. Vyspelá technológia redukcie rozmazania snímok medzitým minimalizuje rozostrenie spôsobené pohybom fotografovaného objektu, slabým osvetlením alebo chvením fotoaparátu.

Inteligentné fotografovanie

Vďaka dotykovej obrazovke OLED (819 000 bodov) s antireflexnou vrstvou, vysokým rozlíšením, uhlopriečkou 8,7 cm (3,5 palca) a širokým pozorovacím uhlom, ktorá je rovnako citlivá ako pri najlepších inteligentných telefónoch, je práca s modelom S800c jednoduchá a zábavná. Prezerajte si fotografie a potom vyberte a upravte tie, na ktorých chcete prejaviť svoju kreativitu.

Ďalšie hlavné funkcie

Zdieľajte svoj svet: jednoducho sa pripojte k internetu pomocou siete Wi-Fi. Posielajte fotografie a videosekvencie na stránky sociálnych médií a fotografické stránky, alebo prenášajte snímky priamo do svojho inteligentného telefónu alebo tabletu.

Služba myPicturetown.com: zobrazujte si svoju fotogalériu aj bez pripojenia k internetu. Aplikácia dodávaná s fotoaparátom vám umožní pripojiť sa priamo k internetovej službe na ukladanie fotografií spoločnosti Nikon.

Vstavané zariadenie GPS: zaznamenajte presné miesto (zemepisnú šírku a dĺžku), kde ste fotografiu nasnímali, vo forme značky geotag v údajoch fotografie (Exif). Kompatibilné so všetkými aplikáciami Google vyžadujúcimi zariadenia GPS.

Videosekvencie v rozlíšení Full HD (1080p) so stereofónnym zvukom: zaznamenávajte svet v pohybe jednoducho. Pri zázname videosekvencií môžete použiť 10x optické priblíženie s automatickým zaostrovaním a režim HS videosekvencií vám umožní zaznamenávať zrýchlené alebo spomalené videosekvencie pomocou záznamových rýchlostí až 240 snímok za sekundu (VGA).

Stabilizácia obrazu pomocou šošoviek objektívu: s technológiou automatickej stabilizácie obrazu od spoločnosti Nikon môžete v reálnom čase snímať stabilné snímky a videosekvencie, na ktorých sa neprejaví efekt chvenia fotoaparátu.

Rozpoznanie rozmazania pri pohybe: vysoká citlivosť ISO (až do ISO 3200) znižuje rozmazanie snímok pri slabom svetle. Detekcia pohybu koriguje následky pohybu fotoaparátu a objektu. Funkcia voľby najlepšej snímky (BSS) na automatický výber najostrejšej snímky zo série až 10 zhotovených snímok.

HDR s protisvetlom umožňuje získať podrobné fotografie vysoko kontrastných scén.

Jednoduchá 360°/180° panoráma: zvislým alebo vodorovným panorámovaním môžete vytvárať dynamické panorámy.

Sekvenčný režim: zaznamenávajte ostré fotografie akcie rýchlosťou 8,1 snímok za sekundu

 Vnútorná pamäť: 1,7 GB vnútornej pamäte pre fotografie a videosekvencie a 680 MB pre aplikácie. Ak budete potrebovať viac miesta, fotoaparát je kompatibilný s kartami SD/SDHC (až do veľkosti 32 GB).

Model COOLPIX S800c sa dodáva v štyroch farbách: čierny, červený, strieborný a biely.

Android, Google Play, Google+ a ostatné značky sú ochranné známky spoločnosti Google Inc.

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *