Canon EOS 5D – 12,8 megapixelový full-frame

Spoločnosť Canon nás včera zavalila spŕškou noviniek, v rámci ktorých zrejme najviac zaujal digitálny fotoaparát novovzniknutej kategórie s označením EOS 5D. Nová kategória má vyplniť medzeru medzi finančne náročnou profi a poloprofi kategóriou, ktorá bola síce cenovo výhodná, ale v niektorých parametroch nespĺňala požiadavky v profesionálnom nasadení. Predpokladaná cena sa má pohybovať tesne nad hranicou 100000,- Sk.

Aktuálna cena Canon EOS 5D v slovenských e-shopoch:
(Zdroj: Heureka.sk )

Canon EOS 5D

Tlačová správa:

Amstelveen, Holandsko, 22. august 2005 – Spoločnosť Canon, popredný dodávateľ technológií pre fotografovanie a elektronické spracovanie obrazu, dnes oznámil uvedenie novej digitálnej zrkadlovky EOS 5D s rozlíšením 12,8 MPx, ktorá tak s obrazovým snímačom s plnou veľkosťou filmového políčka a ľahkým, kompaktným telom z horčíkovej zliatiny vytvara novú kategóriu týchto prístrojov. Fotoaparát váži len 810 gramů a je vybavený obrazovým snímačom CMOS druhej generácie s rozmerom 35,8 x 23,9 mm. Disponuje rýchlosťou snímania 3 snímky za sekundu, vyrovnávacou pameťou na 60 snímkov vo formáte JPEG a dobou uvedenia do prevádzky 0,2 sekúnd.

"Nenápadný fotografický prístroj EOS 5D s obrazovým snímačom plnej veľikosti je presne to, po čom fotoreportéri a agentúry už nejaký čas volali," prehlásil Mogens Jensen, vedúci Canon Consumer Imaging Europe. "Tento fotoaparát sa nepochybne stane neodmysliteľnou súčasťou výbavy širokého okruhu profesionálnych fotografov – od tých, ktorý fotografujú svatby a podobné udalosti, až po profesionálnych fotoreportérov."

Už je tomu práve päť rokov, čo Canon uviedol prvý fotoaparát s obrazovým snímačom CMOS – EOS D30. Súčasne sa jedná o piaty obrazový snímač druhej generácie od apríla 2004. "Obrazové snímače CMOS predstavujú jednu z hlavných konkurenčných výhod spoločnosti Canon, ktorá umožňuje rýchly vývoj digitálnych zrkadloviek," podotkol Jensen.

Nový obrazový snímač CMOS, ktorý je rovnako veľký ako políčko 35mm filmu (35,8 x 23,9 mm), poskytuje fotografom plný uhol záberu bez nutnosti zväčšovania či orezu. Umožňuje tiež presnejšiu prácu s hĺbkou ostrosti a zlepšuje kvalitu obrazu zachytením väčšieho množstva svetla do veľkých pixelov.

Hlavné charakteristiky a funkcie

Canon EOS 5D je vybavený rovnako výkonným obrazovým procesorom DIGIC II ako profesionálna rada fotoaparátov Canon EOS-1D.

Odolné telo prístroja je z ľahkej horčíkovej zliatiny. Lepšie ovládanie kvality obrazu zabezpečujú nové prednastavené štýly Picture Style. Prehliadenie snímkov a orientáciu v ponukách uľahčuje rozmerný LCD displej s úhlopriečkou 2,5 palca a s vysokým rozlíšením. Deväťbodový systém automatického zaostrovania so šiestimi neviditeľnými pomocnými AF bodmi (Assist AF) umožňuje spoľahlivé zaostrenie na pohybujúce sa objekty. Fotoaparát je kompatibilný s bezdrôtovým vysielačom Wireless File Transmitter WFT-E1, je vybavený užívateľským režimom pre rýchle vyvolanie užívateľom nadefinovaných nastavení, rozhraním USB 2.0 Hi-Speed pre rýchly prenos snímkov a rýchlosťou uzávierky 1/8000 – 30 sekúnd so synchronizáciou uzávierky s bleskom X-sync 1/200 s.

Canon EOS 5D

Prednosti snímača CMOS

Najnovší obrazový snímač je výsledkom päťročného vývoja od uvedenia pôvodného snímača pre EOS D30. Vyznačuje sa rozljíšením 12,8 MPx a rovnakými obvodmi pre redukciu šumu, aké sú použité vo fotoaparáte EOS-1Ds Mark II. Tieto obvody efektívne potláčajú náhodný šum a eliminujú fixný, takže snímky sú extrémne čisté a vysoko realistické. Široké základné rozpätie citlivosti 100-1600 je možné ešte ďalej rozšíriť na ISO 50 smerom dole a 3200 smerom hore. Veľké pixely s rozmerom 8,2µm majú výnimočný dynamický rozsah umožňujúcí zachytenie jemných tonálnych gradácií v tieňoch, stredných tónoch i presvetlených oblastiach.

Lepšie ovládanie kvality obrazu v prístroji

Nové prednastavené štýly Picture Style zjednodušujú ovládanie kvality obrazu vo fotoaparáte. Štýly Picture Style poskytujú okamžite použiteľné fotografie vo formáte JPEG a možno ich prirovnať k rôznym typom klasického filmu – každý štýl poskytuje iné farebné podanie. U každého z prednastavených štýlov môžu naviac fotografi upraviť doostrenie, kontrast, farebný tón a saturáciu.

Jedná sa o nasledujúce prednastavené štýly:

  • Standard – pre ostré a živé snímky, ktoré nevyžadujú ďalšie úpravy;
  • Portrét (Portrait) – optimalizuje farebný tón a saturáciu a zoslabuje doostrenie pre dosiahnutie jemných a prirodzených odtieňov pleti;
  • Krajina (Landscape) – zvýrazňuje modré a zelené odtiene a zvyšuje doostrenie pre jasné línie hôr, lesov a budov;
  • Neutrálne farby (Neutral) – ideálne pre následné spracovanie;
  • Verné farby (Faithful) – upravuje farby tak, aby zodpovedali fotografovaniu modelu pri farebnej teplote 5200K;
  • Monochromatická fotografia (Monochrome) – pre čiernobiele fotografie s radou filtrových efektov (žltý, oranžový, červený a zelený) a tonálnych efektov (sépia, modrý, purpurový a zelený).
  • Ďalej sú tu tri voľné pozície pre uloženie užívateľom nastavených variácií prednastavených štýlov či inštaláciu ďalších štýlov Picture Style. Rozširujúce štýly Picture Style by mali byť čoskoro k dispozícii k stiahnutiu z webových stránok spoločnosti Canon.

Styly Picture Style nahradzujú interné spracovanie snímkov prostredníctvom nastavení parametrov spracovania a farebného podania (color matrix). Štýly Picture Style sú tiež podporované dodaným softwarom Digital Photo Professional a RAW Image Task.

Nový LCD monitor

Pre lepšie prehliadenie snímkov a lepšiu čitateľnosť ponúk je EOS 5D vybavený novým farebným polysilikónovým TFT displejom s rozlíšením 230 000 pixelov. Zdokonalený displej je jasný a dobre viditeľný i pod uhlom 170° horizontálne i vertikálne, čo sa uplatní predovšetkým vtedy, ak je fotoaparát fixovaný v pevnej pozícii.

Automatické zaostrovanie

Novovyvinutý systém deväťbodového automatického zaostrovania je rozšírený o 6 pomocných skrytých bodov Assist AF, ktoré sú umiestnené v kruhu bodového merania. Tieto pomocné body sú aktivované pri prepnutí do režimu inteligentné AF SERVO s vybraným stredovým AF bodom a sú automaticky použité pre lepšie sledovanie pohybujúceho sa objektu.

Ergonómia a ovládanie

Koncepcia dizajnu "Premium EOS" sa vyznačuje telom z odolnej horčíkovej zliatiny s pogumovanými úchopmi. Nenápadné a ľahké kompaktné telo má rozmery 152 x 113 x 75 mm a váži 810 g – len dve tretiny hmotnosti a objemu fotoaparátu EOS-1Ds Mark II.

Praktická nová funkcia umožňuje uložiť aktuálne nastavenia do pamäti a pohotovo ich vyvolať pootočením voliča režimov do polohy C (camera settings – nastavenie fotoaparátu). Fotografi tak môžu rýchlo a ľahko prepínať medzi dvoma celkom rozdielnymi nastaveniami prístroja bez nutnosti meniť telo fotoaparátu. To ocenia predovšetkým fotografi, ktorí sa musia rýchlo preorientovať napr. z fotografovania v interiéri na fotografovanie v exteriéri. Režim merania expozície, citlivosť ISO, režim automatického zaostrovania, štýl Picture Style, vyváženie bielej a užívateľské funkcie – to všetko je možné uložiť do užívateľského nastavenia. Na fotoaparáte je 21 užívateľských funkcií s 57 možnými nastaveniami užívateľom, ktorých prostredníctvom je možné prístroj nakonfigurovať podľa aktuálnych potrieb.

Pripojiteľnosť

S voliteľným vysielačom Wireless File Transmitter WFT-E1 môžu fotografi preniesť zhotovené snímky do počítača prostredníctvom bezdrôtovej siete LAN v priebehu niekoľkých sekúnd.

Rozhranie USB 2.0 Hi-Speed umožňuje rýchly prenos snímkov z fotoaparátu do počítača, takže je možné fotografovať priamo na pevný disk počítača, kedy je fotoaparát napríklad v ateliéri pripojený pevne k počítaču. Vyhotovené snímky je tak možné okamžite prehliadať na obrazovke počítača. EOS 5D je vybavený taktiež výstupom Video out, čo umožňuje prehrávanie snímkov na televízore. Rozhranie PictBridge zase slúži pre priamu tlač na kompatibilných fototlačiarňach bez použitia počítača. Vo fotoaparáte je možné použiť karty CompactFlash Type I i Type II vrátane kariet s kapacitou prevyšujúcou 2 Gb.

Kompatibilita a príslušenstvo

EOS 5D je úplne kompatibilný zo všetkými objektívmi Canon EF . Fotografovi tak majú na výber zo širokého sortimentu objektívov v rozsahu ohniskových vzdialeností 14 až 600 mm.

Súbežne s fotoaparátom je na trh uvedený nový, špičkový odľahčený objektív EF 24-105mm f/4L IS USM – so stabilizáciou obrazu. Tento objektív doplňuje radu objektívov s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou Canon f/4L, kde vypĺňa medzeru medzi objektívmi EF17-40 mm f/4L USM a EF70-200 mm f/4L USM. Nový objektív je skutočne ideálnou optikou pre ľahký fotoaparát EOS 5D. Je to objektív navrhnutý pre profesionálnych fotografov, ktorý potrebujú ľahký kvalitný objektív s jednotným clonovým číslom v rámci celého rozsahu ohniskových vzdialeností.

Canon EOS 5D

Ďalej je Canon EOS 5D kompatibilný s bleskami Speedlite rady EX a ďalším príslušenstvom k fotoaparátom EOS, takže sa jedná o vskutku flexibilný a prispôsobiteľný fotografický systém. Meranie bleskového svetla Canon E-TTL II zaisťuje správne nastavenie expozície pri fotografovaní s bleskom, pretože sú zahrnuté také faktory ako vzdialenosť získaná meraním cez objektív, miera okolitého svetla a identifikácia reflexných objektov.

Canon EOS 5D

Nový nástavec s prídavnou batériou a úchopom BG-E4 bol navrhnutý špeciálne pre fotoaparát EOS 5D. Je vyrobený z rovnakej horčíkovej zliatiny ako vnútorné púzdro fotoaparátu a má masívny a pohodlný úchop. Do nástavca je možné vložiť dva akumulátory BP-511A/514/512/511 alebo šesť batérií AA . Batériový nástavec Battery Grip BG-E4 je ďalej vybavený spúšťou, tlačítkom blokovania AE/FE, voličom zaostrovacích AF bodov a hlavným ovládačom pre pohodlné ovládanie fotoaparátu vo zvislej polohe.

Zaostrovacie matnice fotoaparátu sú vymeniteľné: okrem štandardnej matnice "Standard Precision Matte" (Ee-A), ktorá patrí do štandardného vybavenia fotoaparátu, je možné zakúpiť taktiež matnicu s rastrom "Precision Matte with Grid" (Ee-D) a presnú matnicu "Super Precision Matte" (Ee-S).

Fotoaparát EOS 5D podporuje voliteľnú sadu Data Verification Kit DVK-E2 v2.2, ktorá overuje autenticitu snímkov zhotovených fotoaparátom.

Nový software

Fotoaparát EOS 5D je dodávaný s CD EOS Digital Solution Disk v11, ktoré obsahuje novú verziu softwaru pre spracovanie snímkov vo formáte RAW Digital Photo Professional (DPP) – teraz verziu 2.0. DPP teraz podporuje snímky vo formáte RAW zhotovené ľubovoľnou digitálnou zrkadlovkou od modelu EOS D30 vyššie a obsahuje tiež podporu pre štýly Picture Style. Zdokonalenia a rozšírenia sú zamerené na zlepšenie funkcionality a zvýšenie efektivity pracovných postupov pre profesionálov. Patrí sem okrem iného: jednoduchý výber snímkov s tromi úrovňami značiek výberu, nastavenie ostrosti v reálnom čase, zlepšená korekcia obrazu (Copy Stamp); rozšírené funkcie prenosu snímkov – je možný prenos jednotlivých snímkov do programu PhotoShop; rozšírená podpora farebného priestoru, ktorá teraz zahŕňa taktiež Apple RGB a ColorMatch RGB; zdokonalená funkcia simulácie CMYK.

Na inštalačnom disku je tiež software ZoomBrowser EX (PC) a ImageBrowser (MAC) v5.5 pre prehliadanie a organizáciu fotografií, EOS Capture v1.5 pre diaľkové snímánie, PhotoStitch v3.1, PhotoRecord v2.2 (PC) a RAW ImageTask v2.2v.

Ucelená rada fotoaparátov

Canon EOS 5D doplňuje pomerne širokú radu jednookých digitálnych zrkadloviek Canon. Digitálne zrkadlovky Canon vynikajú predovšetkým svojou rýchlosťou a vysokým rozlíšením. Od apríla vlaňajšieho roku boli na trh uvedené nasledujúce modely:

EOS-1Ds Mark II – 16,7 megapixelový celopolíčkový 35mm obrazový snímač, rýchlosť snímania 4 snímky za sekundu
EOS-1D Mark II N – 8,2 megapixelový snímač formátu APS-H, rýchlosť snímania 8,5 snímkov za sekundu
EOS 5D – 12,8 megapixelový snímač plnej veľkosti filmového políčka, rýchlosť snímania 3 snímky za sekundu
EOS 20D – 8,2 megapixelový snímač formátu APS-C, rýchlosť snímania 5 snímkov za sekundu
EOS 350D – 8,0 megapixelový snímač formátu APS-C, rýchlosť snímania 3 snímky za sekundu

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *