2006 photo competition on climate justice

Slovenský fotograf ocenený v rámci medzinárodnej fotosúťaže Priateľov Zeme.

Osemčlenná medzinárodná porota včera vyhlásila výsledky prvej fotografickej súťaže organizovanej najväčšou svetovou federáciou environmentálnych organizácií – Priateľmi Zeme. Témou prvého ročníka medzinárodnej fotosúťaže boli klimatické zmeny. Porota posudzovala vyše 300 fotografií od profesionálnych i amatérskych fotografov z tridsiatichsiedmych krajín sveta. V jednej zo súťažných kategórii bol ocenený aj slovenský fotograf Juraj Rizman.

Porota, v ktorej sedeli renomovaní fotografovi ako Francúz Yann Arthus-Bertrand (publikoval napr. v Paris-Match, Geo, Life, či National Geographic) a Nór Pal Hermansen (publikoval napr. v GEO, či Terre Sauvage) posudzovala súťažné snímky v piatich kategóriách. Hodnotila tak technickú stránku, ako aj tematické spracovanie záberu. Juraj Rizman získal tretie miesto v kategórii Resistance (Odpor proti aktivitám, ktoré vedú ku klimatickým zmenám). Celkovo bolo v rámci súťaže ocenených 22 autorov.

Tretie miesto v kategórii Resistance
Foto: Juraj Rizman

Cieľom súťaže bolo ukázať, aký vplyv majú už dnes na život na Zemi klimatické zmeny. Fotografie majú spoločný odkaz – upozorňujú, že ide o nebezpečný jav, ku ktorému ľudia prispievajú svojou činnosťou.

„Myslím si, že porota ocenila na mojej fotografii dve veci. Jednak zachytený okamih, a tiež to, že záber nie je prvoplánový, že ponúka viacero interpretácií, ktoré súvisia s témou klimatických zmien. V podstate totiž ide o obyčajný portrét muža. Táto momentka je však vydarená preto, že demonštrant fajčil a v niektorých chvíľach to vyzeralo, akoby dym stúpal z atómového znaku, ktorý mal nakreslený na tvári. Pripadalo mi to, akoby sa ten atóm prehrieval. No a to je bod, v ktorom sa moja fotografia dotýka aktuálnej environmentálnej témy. Diskusia o tom, či jadrová energia prispieva ku globálnemu otepľovaniu, zamestnáva odborníkov i aktivistov už niekoľko rokov, “ hovorí Juraj Rizman.

Juraj Rizman aktívne fotografuje od roku 1995. Tematicky sa špecializuje na problematiku životného prostredia. Jeho fotografické práce boli doposiaľ publikované v časopisoch a knihách na Slovensku, ale aj v Nemecku, Rakúsku, Belgicku, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, Českej republike a vo Veľkej Británii. Pracuje ako hovorca a fotograf organizácie Greenpeace Slovensko.

Medzinárodná porota:
Yann Arthus-Bertrand, France (see http://www.yannarthusbertrand.com )
Pal Hermansen, Norway (see http://www.palhermansen.com )
Tatiana Roa, Colombia (Friends of the Earth International Executive Committee)
Yuri Onodera, Japan (Friends of the Earth International Executive Committee)
Catherine Pearce, UK (Friends of the Earth International Climate Campaign Coordinator)
Roque Pedace, Argentina (Friends of the Earth International Climate Campaign Coordinator)
Josie Lee, Australia (Friends of the Earth Australia Climate Justice campaigners)
Damian Sullivan, Australia (Friends of the Earth Australia Climate Justice campaigners)

Kompletné výsledky nájdete na http://www.foei.org/photo/
Viac informácií o fotografických prácach Juraja Rizmana nájdete na http://www.rizo.sk

Tlačová správa, 2006-08-03

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *