Leica kupuje Sinar

Nemecká firma Leica oznámila na Photokine 2006 v Kolíne nad Rýnom odkúpenie 51% akcíí Sinaru. V profesionálnom fototechnickom priemysle tak došlo k citeľnej transformácii. Leica sa týmto dostala na stále rastúci trh profesionálnej štúdiovej techniky. Cena tejto transakcie však nebola oficiálne zverejnená.

Minulý rok získal v švajčiarskej spoločnosti Sinar väčšinový podiel Jenoptik, ktorý je úspešný na poli vedeckej fotografie a bezpečnostných kamerových systémov pre monitorovanie dopravy, kde sa po predaji svojho podielu (51%) bude orientovať pravdepodobne aj naďalej. Stále však bude spolupracovať aj na vývoji so Sinarom, tak ako Leica už dlhodobejšie spolupracuje s Jenoptikom. Sinar je podobne ako Leica výrobcom predovšetkým klasickej, analógovej fotografie. Vyrába však aj digitálne automaty, ale tie väčšinou znamenajú ťažšie únosnú cenovú dostupnosť. Uvidíme, čo prinesie spolupráca týchto dvoch klasikov.

Predseda správnej rady Leica AG doktor Josef Spichtig informoval, že firma navýšila svoj kapitál emisií vďaka 13,5 miliónom nových akcií. To prinieslo zisk zhruba 22,9 milónov EUR. Boli prijaté aj ďalšie, predovšetkým úsporné opatrenia, ktorými sa Leica snaží vyriešiť svoje problémy.

Najväčší obdiv a prestíž Leice zrejme prinesie nový digitálny pokračovateľ legendárneho systému M – digitálny fotoaparát s diaľkomerným ručným ostrením Leica M8. Uvidíme, aké finančné prínosy tento model vynesie a koľko zákazníkov bude ochotných doň investovať napriek jeho cene, ktorá by sa mala vyšplhať nad 100 tisíc korún. Asi významnejším a perspektívnejším sa javí byť spojenie s Matsushitou, teda s Panasonicom. Z tejto spolupráce vyšli prístroje, ktorými sú deriváty Lumixu ako je D-LUX 3, V-LUX+ a taktiež zrkadlovka Digilux 3, ktorá vycháza z Olympusu E 330.

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *