Nový blesk Metz 58–AF–1 s rozhraním USB

Dlhodobo známy a tradičný výrobca špičkových bleskov pre fotoaparáty – nemecká spoločnosť Metz, prednedávnom uviedla na trh svoj najnovší model. Ide o svetovo unikátnu novinku, vďaka USB portu slúžiacemu k upgradu firmwaru. Tento model dostal názov Metz 58–AF–1.

Metz 58–AF–1 sa môže pochváliť novátorským dizajnom a rôznymi novinkami. Najrevolučnejšou je určite spomínané vylepšenie v podobe USB rozhrania na aktualizáciu firmwaru. Priamo z názvu je možné vyčítať maximálne smerné číslo blesku, ktorého hodnota je 58. Pod hlavným bleskom neprehliadnete originálny druhý reflektor, ktorý je možné použiť v plnom TTL móde, pričom jeho výkon je schopný dosahovať až 1/4 výkonu hlavného blesku.
Hlavná hlava je vybavená výsuvným širokouhlým rohovým rozptyľovačom, vďaka ktorému je blesk schopný plnohodnotne spolupracovať s objektívmi s rozsahom ohniska od 24 mm až do 105 mm. Taktiež je možné vysunúť bielu odrazovú kartu, ktorá napomáha lepšiemu rozptylu svetla (napr. v miestnostiach s príliš vysokými stropmi). K samozrejmostiam patria módy E-TTL a i-TTL, ako aj módy manuálneho, alebo automatického nastavenia clony, ktoré je možné nastaviť cez jednoduché ovládacie menu LCD displeja na zadnej časti zariadenia.

Metz 58-AF-1

Kompatibilita blesku Metz 58–AF–1 je pomerne široká. Túto novinku je možné použiť s prístrojmi Canon aj Nikon, pričom modely pre Pentax a Sony/Minolta by sa mali začať distribuovať budúci rok. Možno ho tiež použiť aj ako „slave“ blesk pre spoluprácu s ďalšími bleskami od Canonu alebo Nikonu, alebo ako „master“ blesk pre ovládanie ostatných bleskov.
Po dokúpení P76 Power Packu, ktorý sa väčšinou upevňuje za opasok, dosiahnete jeho päťkrát rýchlejšie nabitie a značne skrátite refresh time pripojeného blesku.

Približná cena blesku Metz 58–AF–1 na európskom trhu by sa mala pohybovať okolo 300€.

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *