James Nachtwey – plačúci fotograf

„Plačem, ale fotografujem“. Slová, ktoré svojho času obleteli svet. Ich autorom je slávny vojnový fotograf James Nachtwey.
V dnešnej rubrike Surfujeme, prinášame tip na internetovú stránku tohto významného fotografa, ktorý už vyše 20 rokov mapuje ozbrojené konflikty, porušovanie ľudských práv v problémových a nedemokratických režimoch, či odhaľovanie problémov chorých na AIDS.

James Nachtwey nie je len fotografom, ale hlavne človekom. Človekom, ktorý si želá, aby situácie, ktoré fotografuje neboli nikdy zabudnuté a aby sa už nikdy viac neopakovali. Je súčasťou situácií, ktoré iný fotografujú z diaľky, alebo vôbec.

„Je čoraz ťažšie prinútiť média, aby venovali pozornosť témam, ktoré sú dôležitejšie. Nebolo to nikdy ľahké, ale behom posledných rokov je to čím ďalej, tým ťažšie. Ako je spoločnosť viac posadnutá zábavou, celebritami a módou, inzerenti už nechcú mať svoje výrobky vedľa vyobrazenia ľudských tragédií. Majú pocit, že im to nejako uberá na predajnosti ich výrobkov. Je viac náročné primäť média k tomu, aby sa sústredili tiež na problémy, ktoré sú viac podstatné, ktoré neposkytujú ľuďom únik od reality, ale snažia sa ich dostať hlbšie do reality, aby sa zaujímali aj o niečo iné ako len o seba samého. A ja si myslím, že to ľudí skutočne zaujíma. Myslím si, že vydavatelia často svojich čitateľov dosť podceňujú!“
James Nachtwey

web James Nachtwey

www.jamesnachtwey.com

James Nachtwey 1

James Nachtwey 2

James Nachtwey 3

James Nachtwey 4

James Nachtwey 5

James Nachtwey 6

James Nachtwey 7

Doplňujúca informácia k rubrike Surfujeme

Ako už bolo napísané, v tejto rubrike budú publikované tipy na zaujímavé fotostránky. Keďže registrácia a publikovanie článkov v tomto Fotoblogu je povolená všetkým návštevníkom stránky, nič vám nebráni dať svoj tip na kvalitnú fotostránku, či už formou článku alebo komentára k článku. Nezabudnite, že ešte stále beží súťaž o najlepší príspevok vo fotoblogu, v ktorej môžete vyhrať vecné ceny podľa vlastného výberu. Možno práve váš tip na kvalitnú fotostránku vám zabezpečí zaujímavú výhru 😉

Author: hladacik

Share This Post On

1 Comment

  1. Zdravim Vas, ako by som sa dostal ku kontaktom na Jamesa?

    Dik, Tomas

    Post a Reply

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *