Nikon D90 – prvá zrkadlovka so snímaním videa

Spoločnosť Nikon Europe predstavila ďalší veľký krok vpred vo svojom rade digitálnych jednookých zrkadloviek strednej triedy formátu DX: fotoaparát D90. Fotoaparát D90 otvára nové obzory fotografickým nadšencom všetkých úrovní, pretože ide o prvú digitálnu jednookú zrkadlovku strednej triedy s funkciou snímania videosekvencií na svete, ktorá ponúka skutočne filmové výsledky, skvelú kvalitu snímok a inovatívne, vysokovýkonné funkcie prevzaté z vlajkovej lode novej generácie fotoaparátov formátu DX od spoločnosti Nikon – fotoaparátu D300.

Pozrite si tiež recenzie fotoaparátu Nikon D90

Aktuálna cena Nikon D90 v slovenských e-shopoch:
(Zdroj: Heureka.sk, )

Vďaka rozlíšeniu 12,3 megapixla, nedávno vyvinutému obrazovému snímaču CMOS formátu DX a systému na spracovanie obrazu EXPEED je fotoaparát zárukou kvality. Rozšírené funkcie, akými sú živý náhľad, rozpoznanie scény, aktívna funkcia D-Lighting, nastavenia obrazu a rozsah citlivostí ISO 200 – 3200 (ekvivalent citlivosti ISO 6400 pri nastavení Hi1 a citlivosti ISO 100 pri nastavení Lo1), umožňujú rozvíjať tvorivosť takmer v každom prostredí. Jednoduché používanie všetkých týchto funkcií zaručuje ergonomické telo a intuitívne rozloženie ovládacích prvkov.

Jordi Brinkman, produktový manažér v spoločnosti Nikon Europe B.V.: „Zobrazovacie technológie prevzaté priamo z nášho fotoaparátu D300 v kombinácii s inovatívnymi funkciami zrkadlovky D90, akými sú živý náhľad, funkcia D-Movie, rozpoznanie scény a nastavenia obrazu, znovu raz potvrdzujú vedúce postavenie spoločnosti Nikon v oblasti zobrazovacích technológií. Nesmieme zabudnúť ani na inovatívne, vysokovýkonné funkcie, napríklad obrazový snímač CMOS a extrémne široký rozsah citlivostí ISO, a preto sme presvedčení, že tento nový fotoaparát osloví všetkých vášnivých fotografov, ktorí chcú spraviť ďalší krok vo fotografovaní.“

Nikon D90

Skvelá kvalita snímok
Vďaka vylepšenému obrazovému snímaču CMOS formátu DX a efektívnemu rozlíšeniu 12,3 megapixla ponúka fotoaparát D90 výnimočné detaily a rozšírené možnosti zväčšovania snímok. Rozsah citlivostí ISO 200 – 3200 (ekvivalent citlivosti ISO 6400 pri nastavení Hi1 a citlivosti ISO 100 pri nastavení Lo1) poskytuje snímky s nízkym šumom, ktoré sú bohaté na detaily a ktorých stupňovanie odtieňov prekonáva očakávania. Technológia EXPEED fotoaparátu D90 bola optimalizovaná tak, aby využila vysokú kvalitu a rýchlosť spracovania snímok, ktorou sa vyznačujú profesionálne digitálne jednooké zrkadlovky. Zlepšili sa aj charakteristiky iných výkonných funkcií, napríklad živého náhľadu a systému detekcie tváre. Pri zhotovovaní snímok upravuje aktívna funkcia D-Lighting kontrast medzi svetlými a tmavými časťami pomocou ovládania odtieňov, čím rieši problém stratených detailov pri osvetlení s vysokým kontrastom. Nastavenia obrazu umožňujú tvorivo prispôsobovať vzhľad snímok výberom jedného zo šiestich nastavení vrátane nových režimov Portrét a Krajina.

Pomocná ruka
Systém rozpoznania scény vo fotoaparáte D90, prvýkrát predstavený vo výkonných fotoaparátoch D3 a D300, používa 420-pixlový snímač RGB na analýzu scény a informácií o farbách snímaného objektu. Na základe týchto údajov fotoaparát optimalizuje zaostrenie, expozíciu a vyváženie bielej farby tesne pred tým, ako sa otvorí uzávierka. Fotoaparát D90 dokáže rozpoznať ľudské tváre a až päť z nich zachytiť na snímkach s nevídanou ostrosťou, presnosťou a prirodzenejšími odtieňmi pokožky. V režime 11-bodového automatického zaostrovania sa použitím údajov o farbe objektu zachová dokonalé zaostrenie na pohybujúci sa objekt v zábere.

Po dosiahnutí požadovanej kompozície možno použiť integrované funkcie fotoaparátu D90 na úpravu snímok, ktoré používateľom uľahčujú vylepšenie snímok priamo vo fotoaparáte. K dispozícii je niekoľko nových možností úprav: regulácia skreslenia upravuje chyby šošoviek, funkcia vyrovnania koriguje sklon snímky a funkcia „rybieho oka“ vytvára optické efekty podobné tým, ktoré možno dosiahnuť pomocou objektívu typu fish-eye. K dispozícii sú tiež bohaté možnosti prezerania a výberu toho správneho záberu vrátane zobrazenia 72 snímok, prehrávania podľa kalendára a zobrazenia histogramu zväčšenej časti snímky.

Nikon D90

Živý a žijúci
Fotoaparát D90 je prvou digitálnou jednookou zrkadlovkou strednej triedy, ktorá ponúka funkciu snímania videosekvencií, čím umožňuje zaznamenávať kreatívne videoklipy vo formáte Motion JPEG vo vysokej kvalite. V porovnaní s priemerným kamkordérom ponúka oveľa väčší obrazový snímač fotoaparátu D90 vyššiu kvalitu obrazu, malú hĺbku ostrosti a výnimočnú citlivosť ISO pri zaznamenávaní v podmienkach slabého osvetlenia. Široká škála objektívov NIKKOR ponúka rôznorodé typy, od typov fish-eye cez širokouhlé objektívy až po teleobjektívy, ktoré dodajú vašim videosekvenciám viac tvorivosti a emócií. Vďaka jedinečnému výkonnému systému reproduktora a mikrofónu možno dokonca vo fotoaparáte prehrávať videosekvencie so zvukom.

Fotoaparát D90 je vybavený hľadáčikom v rovine očí s päťbokým hranolom, ktorý ponúka približne 96-percentné obrazové pole. Ak aj napriek tomu nie je pozeranie cez hľadáčik praktické, stačí na fotoaparáte D90 stlačiť tlačidlo živého náhľadu a 3-palcový monitor LCD s približne 920 000 bodmi a 170-stupňovým zobrazovacím uhlom podporí vaše snímanie pomocou živého náhľadu a troch režimov automatického zaostrovania s detekciou kontrastu: priority tváre, širokouhlého automatického zaostrovania a normálneho automatického zaostrovania. Pokiaľ si nebudete istí vhodnými nastaveniami fotoaparátu, vyskúšajte pokročilé motívové režimy, napríklad aktívnu funkciu D-Lighting alebo nastavenia obrazu, aby ste vždy zhotovovali ostré snímky.

Nikon D90

Nepremeškajte žiadny záber
V momente, keď sa chystáte zhotoviť ten najlepší záber, existuje len málo nepríjemnejších vecí ako vybitá batéria. Spoločnosť Nikon preto spravila fotoaparát D90 veľmi účinným zariadením, ktorým možno zhotoviť približne 850 snímok na jedno nabitie batérie. Precízne expozície sa spoliehajú na presné uzávierky a elektronicky riadený mechanizmus uzávierky fotoaparátu D90 bol špeciálne navrhnutý na dlhé a presné fungovanie. Počas testovania sa vykonalo vyčerpávajúcich 100 000 cyklov otvorenia uzávierky. Fotoaparát je nestále pripravený na snímanie – pôsobivý 0,15-sekundový čas spustenia, 65-milisekundové oneskorenie otvorenia uzávierky a rýchlosť 4,5 snímok za sekundu znamená, že už nikdy nepremeškáte kľúčové zábery. Vďaka zobrazeniu až 72 miniatúr snímok, prezentáciám Pictmotion so zvukovými skladbami, možnosti označovať snímky pomocou značiek Geotag systému GPS (voliteľné), okamžitému odovzdávaniu snímok službe online my Picturetown a kompatibilite s rozhraním HDMI nebolo zdieľanie a organizovanie snímok nikdy jednoduchšie.

Fotoaparát D90 sa začne predávať koncom septembra za odporúčanú maloobchodnú cenu 899 €.

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *