Street Gallery – Photopainting

Milo & RenéStreet Gallery je výstavný projekt Reného Šurdu a Miloslava Zmrzlého, v ktorom prezentujú svoje netradičné fotografické a výtvarné techniky v samostatných dielach aj v spoločných projektoch.

S podporou Obchodného centra Max v Nitre odštartovali obaja umelci spoločný projekt putovnej exhibície Street gallery. Na ploche 100m2, na prvom poschodí OC máte možnosť vidieť do 21.apríla 2009 ich spoločné i samostatné diela. Street Gallery znovu prekvapí.

Milo & René

Po úspešnej vernisáži výstavného projektu Street Gallery Reného Šurdu a Mila Zmrzlého dňa 21.3. v Zábavno-obchodnom centre Max Nitra, kde predstavili svoje photopainty nafotené s Václavom Noidom Bártom, Mishou a Auréliou Grožajovou, pripravili títo páni spoločne s tanečnou skupinou Old School Brothers ďalšie prekvapenie, ktoré odprezentovali v sobotu 4.apríla 2009 v priestoroch Street Gallery.

Milo & René

René Šurda, breakdancový tanečník zo skupiny Old School Brothers (víťazi show Slovensko má talent) pracuje s technikou graffiti, airbrush a bodypainting už viac ako desať rokov. Graffiti je doslova jeho životný štýl. Z pouličného sprejera sa vypracoval na umelca, ktorý využíva tieto netradičné techniky v dekoračnej maľbe v interiéroch, ale i na tvorbu obrazov. Jeho nekomerčné práce nájdete na www.ReneArt.sk.

Milo & René

Miloslav „Milo“ Zmrzlý sa už od roku 1995 venuje profesionálnej fotografii a designu, ako aj v komerčnej, tak v umeleckej oblasti. Jeho Blue Atelier spolupracuje s popredným automobilovým dizajnérom Tomom Tjaardom. V jeho rozsiahlom komerčnom a umeleckom portfóliu sa nachádza tiež veľa ocenení, napr.: Dobrý design ’99, Golden, Silver a Bronze Award IAM Tokyo. Je členom Únie výtvarných umelcov v Českej Republike a tiež v International Association of Art/Unesco.

Milo & René

V dnešnej digitálnej dobe sú už takmer výnimkou fotografi, ktorí pracujú s filmom a hľadajú nové možnosti jeho využitia. Od roku 2005 experimentuje Milo s tzv. photopaintingom. Základom pre každý photopaint je nafotenie kreatívneho záberu na strednoformátový alebo veľkoformátový film, skôr čiernobiely alebo farebný negatív. Snímok musí byť bezchybný, pretože nie sú možné jeho úpravy ďalšie a retuš v počítači. Jednotlivé políčko filmu sa potom ručne koloruje. Starú, skoro zabudnutú techniku ručného kolorovania filmu obohatil Milo aj o iné úpravy, ako je leptanie, sendvičovanie a pod. Z takto upraveného filmu sa potom zhotoví veľkoplošná fotografia (klasickým procesom RA-4 vo fotolaboratóriu) a to v limitovanej edícií 5 – 10 fotografií, alebo sa snímok prenesie na maliarske plátno. V tejto fáze vstupuje do tvorivého procesu René, ktorý technikou airbrushu plátno koloruje, zvýrazňuje detaily a vytvára nové motívy. Airbrush sa niekedy kombinuje i s ručnou olejomaľbou, ktorou Milo dokončuje photopaint do finálnej podoby. Reného kreativita sa však využíva i na príprave snímkov, kedy na fotografovaných modeloch vytvára bodypaint, prípadne graffiti na pozadí. Kombináciou týchto náročných ručných techník tak vznikajú jedinečné originály. Na ich umeleckých projektoch sa podieľa aj módny návrhár a štylista Robert Bartolen.

Milo & René

Viac fotografií nájdete na tejto adrese.

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *