P. W. Haas a staré fotografické techniky

Stránka Hľadáčik.sk vznikla a funguje najmä ako rozcestník fotostránok a ďalších súvisiacich informácií. Aj preto sme sa rozhodli spustiť v rámci sekcie Fotoblog pravidelnú rubriku s názvom Surfujeme. V nej sa vám budeme snažiť predstaviť fotostránky, ktoré sú niečim zaujímavé a preto sa ich podľa nás oplatí navštíviť. Vyberať budeme zo stránok zaradených v našom Katalógu stránok o fotografii, z aktuálne pridaných stránok, prípadne z námetov, ktoré nám poskytnú samotní návštevníci a čitatelia stránky Hľadáčik.sk.
Dnes vám predstavíme stránku výtvarného fotografa Petra W. Haasa.

web P. W. Haas

www.harel.sk

Digitálna fotografia si až nečakane rýchlo vybudovala dominanciu voči klasikým technikám spracovania obrazu. Klasike sa už dnes venujú najmä fajnšmekri, tí čo si ešte „nestihli“ zadovážiť digitál, prípadne zarytí odporcovia digitálnej fotografie. Existuje však aj skupinka ľudí, ktorá zachádza pri „znovuobjavovaní“ klasických techník ešte ďalej a oprašuje najstaršie techniky tvorby fotografického obrazu, nazývaných tiež „ušľachtilé“ alebo „noble prints“. Jedným z nich je aj výtvarný fotograf Peter W. Haas z Banskej Bystrice.

Kallitype

Na jeho stránke sa dozviete na akom princípe sú založené fotografické techniky Big Formats, Platinotype alebo Kallitype. V portfóliu si zároveň môžete prezrieť prierez jeho tvorbou. Tu snáď treba dodať, že skutočné čaro starých techník si na svojom monitore žiaľ naplno nevychutnáte. Prečo tomu tak je, určite pochopíte, keď si o nich prečítate viac.

Platinotype

Keďže som mal možnosť vidieť jeho práce aj „naživo“ odporúčam navštíviť niektorú z jeho výstav alebo galérií, v ktorých sú jeho diela vystavené. Aj najzarytejší zástancovia digitálnej fotografie tvrdiaci, že digitálna fotografia sa už vyrovná tej klasickej, budú musieť svoj názor s najväčšou pravdepodobnosťou korigovať 🙂

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *