Canon 4K – digitálny hybrid či šuflíková štúdia?

Samozrejmou súčasťou dnešných digitálnych fotoaparátov sú funkcie, nad ktorými by vám ešte pred 15-timi rokmi padla sánka. Dokonca aj tie najkompaktnejšie prístroje pre najamatérskejších fotografov sú dnes doslova prešpikované funkciami od výmyslu sveta. Kto si však myslí, že vo svete digitálov je čoraz ťažšie prísť s niečím novým, bude sa ešte veľmi čudovať.

Predstavivosť vývojárov totiž nepozná hraníc a výrobcovia digitálnych fotoaparátov sľubujú jednu technickú revolúciu za druhou. Predstavte si napríklad, že by fotoaparát po stlačení jedného tlačidla dokázal premiestniť fotený objekt do úplne iného prostredia. Samozrejme virtuálne. Odpadla by následná práca so spracúvaním obrázku prostredníctvom rôznych programov. Canon, najúspešnejšia svetová značka digitálnych fotoaparátov, už predstavil prototyp prístroja, ktorý tento trik skutočne dokáže. A nielen to. Canon 4K urobí video s rozlíšením 12 miliónov pixelov (4000 x  3072 pixelov) a to rýchlosťou až 60 obrázkov za sekundu. Prototyp hybridu má 2/3 palcový CMOS snímač a údajne je celý vyrobený z biologicky odbúrateľného materiálu. Žiaľ, to sú všetky informácie, ktoré odborná svetová tlač dokázala od výrobcu „vytiahnuť“.

Zatiaľ je veľmi otázne, či sa model dožije aj sériovej výroby. Uznávaný špecialista a filmár Philip Bloom vo svojom bolgu vyjadril názor, že tento fotoaparát sa na trh nikdy nedostane. A ak aj áno, tento fotoaparát pravdepodobne nebude vôbec vhodný pre profesionálov, keďže ovládacie prvky prototypu sú tu zredukované na minimum.

Author: Zuzka

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *