Osobné záznamy každodennosti – rozhovor s kurátorom výstavy Filipom Vančom

Galéria Francúzskeho ištitútu v Bratislave v spolupráci s Photoport Gallery otvorila výstavu fotografií trojice mladých autorov Jána Kekeliho, Lucie Stráňaiovej a Juraja Fifika. Ich diela s úspechom reprezentovali súčasnú slovenskú tvorbu na prestížnom svetovom veľtrhu fotografie Paris Photo 2010 v novembri minulého roku.

H: S akým ohlasom sa v Paríži stretli fotografie zo Slovenska?

Filip Vančo (kurátor výstavy): S fantastickým! Už vôbec fakt, že Photoportgallery sa ako jediná galéria zo Slovenska po prvýkrát mala možnosť odprezentovať na Paris Photo je malý zázrak. Štyri mesiace pred začiatkom veľtrhu, sme boli zaplavení žiadosťami od novinárov o texty a fotografie, informácie o autoroch atď. Fotografie slovenských fotografov boli publikované v takých prestížnych odborných periodikách ako Art Press či Beaux Art. Francúzsko jednoducho žije fotografiou, preto je Paris Photo naozaj najlepším veľtrhom na fotografiu na svete.

Ukážky z tvorby autorov výstavy

H: V Paríži sa so svojimi dielami predstavili Jan Kekeli, Lucia Stráňaiová a Juraj Fifik. Prečo práve títo traja mladí ľudia?

Filip Vančo: Photoport Gallery programovo pracuje s nastupujúcou generáciou slovenských fotografov, či už študentov, alebo absolventov vysokých škôl. Konkrétne týchto troch autorov z portfólia Photoportgallery si vybrala renomovaná kurátorka  z centra G. Pompidou, Nataša Petrešin – Bachelez, ktorá bola hlavnou kurátorkou sekcie Statement na Paris Photo 2010.

H: Podľa názvu výstavy „Osobné záznamy kažodennosti“ predpokladám, že vystavené diela budú odrazom každodenného života, avšak zo subjektívneho pohľadu každého z nich. Čo majú autori spoločné a v čom sa ich tvorba líši?

Fili Vančo: Týchto troch autorov spája prístup k fotografickému médiu. Pracujú s „čistou“, teda digitálne nemanipulovanou fotografiou, na negatívny, alebo diapozitívny materiál stredného a veľkého formátu, pretože vyžadujú maximálnu obrazovú kvalitu. Dalo by sa povedať, že „len“ dokumentujú skutočnosť. Ako a akým spôsobom a čo sa im vlastne darí z tej akoby všednej každodennosti vyťažiť, to uvidia diváci až na výstave. Čo ich odlišuje je samozrejme aj to, aký sú ako individuality, aké témy ich zaujímajú, ako sa ich snažia sprostredkovať divákom, ako k nim pristupujú, a ako sa ich snažia riešiť.

H: Fotografie, ktoré s úspechom reprezentovali Slovensko, budú od dnes až do 6. februára vystavené v Galérii Francúzskeho inštitútu v Bratislave. Je táto výstava pokračovaním tej v Paríži?

Áno, je to v podstate upravená repríza z Paríža.Budú vystavené všetky práce týchto troch  autorov, ktoré mohli obdivovať návštevníci veľtrhu Paris Photo 2010. Okrem jednej fotografie budú vystavené všetky a aj nejaké, ktoré v Paíži neboli.

H: Za rozhovor ďakujem kurátorovi výstavy v Galérii Francúzskeho inštitútu Filipovi Vančovi.
 

Author: Zuzka

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *