FinePix XP30 s GPS – jednotka medzi odolnými kompaktmi

V nadväznosti na model XP10 ponúka Fujifilm pre fotografov ktorí milujú outdoorové, alebo extrémne športy model XP30. Fotoaparát je odolný proti nárazu, prachu, mrazu a vode a teraz navyše so zabudovaným GPS. XP30 ponúka rozlíšenie 14,2 MPix, 5x optický zoom a stabilizátor obrazu pre zachytenie ostrých  záberov v akýchkoľvek podmienkach.

Určite svoju polohu kdekoľvek na svete

Na trhu sa objavuje stále viac fotoaparátov so zabudovaným GPS, ale iba FinePix XP30 je určený súčasne aj k outdoorovému využitiu. A naviac nielenže Vám GPS povie kde sa práve nachádzate, ale umožní využiť aj množstvo doplnkových funkcií.

Zábery z miesta kde sa nachádzate môžu byť označené buď zemepisnou dĺžkou a šírkou alebo názvom lokality. Takže keď záber odfotografujete automaticky je uložená aj informácia o lokalite, to umožňuje lepšiu orientáciu a vyhľadávanie archivovaných záberov. FinePix XP30 má v pamäti zoznam najzaujímavejších miest po celom svete (cca 500.000 miest). Ďalšia zaujímavá funkcia ktorú XP30 ponúka je Asistent fotoknihy. Ten umožňuje jednoducho vytvoriť fotoknihu priamo vo Vašom fotoaparáte a prezrieť si ju na displeji.

Ale to nie je všetko. Chcete sa vrátiť na miesta, ktoré ste už navštívili, ale neviete ten správny smer? Foto navigátor ukáže miesto kedy bol záber urobený, aktuálnu vzdialenosť a aj smer ako sa tam dostať. Mnohých určite zaujme funkcia sledovania cesty, kedy GPS vo fotoaparáte zaznamenáva celú cestu (krok po kroku). Fotoaparát ukladá miestne údaje každých 10 minút a pri sťahovaní fotografií pomocou softvéru MyFinePix studio sa automaticky tieto údaje spárujú spolu s fotografiou a pomocou Google Maps sa vytvorí plán cesty spolu s obrázkami.

Odolný voči všetkému

S fotoaparátom FinePix XP30 môžete robiť čo chcete. Vďaka štyrom spôsobom ochrany môžete fotografovať aj tam kde bežné fotoaparáty už nevládzu pretože XP30 je:

  • Vodotesný do 5 metrov – môžete zachytiť nádherné zábery aj pod vodou, pri silnom daždi, snežení alebo ho jednoducho môžete opláchnuť pod tečúcou vodou
  • Nárazu vzdorný až od 1,5 metra – oceníte ak Vám vypadne z batohu alebo ruky
  • Prachu vzdorný – teraz môžete robiť krásne zábery na pláži počas dovolenky bez obáv že fotoaparát poškodíte
  • Mrazu vzdorný do -10°C – perfektný pre lyžovanie, snowboard a iné alternatívne športy.

Kvalitná optika

Objektív Fujinon s 5x optickým zoomom pokrývajúci rozsah 28-140mm (ekvivalent k 35mm) je pripravený poskytovať vysoko kvalitné zábery. Okrem svojej optickej kvality ponúka XP30 pokročilý systém optickej stabilizácie obrazu ktorá pomáha ako cez deň tak aj pri večerných záberoch.

Široká škála funkcií pre každé podmienky

Napriek svojej odolnosti a kompaktným rozmerom sa môže XP30 pochváliť obrovskou škálou funkcií ako napr. Detekcia tváre – pre perfektné portrétne zábery, Panoráma – automaticky spojí 3 zábery do jedného panoramatického. K dispozícii sú aj funkcie orezanie, otáčanie a redukciu červených očí.

Nezabudlo sa ani na tých, ktorí chcú zachytiť aj video. XP30 ponúka ako nahrávanie klasického videa 640 x 480 pixelov, tak možnosť nahrávať v HD rozlíšení 720p.

Nepotrebujete GPS? To nie je problém.

Kým XP30 je fotoaparát pre tých, ktorí radi a veľa cestujú, chápeme, že nie všetci potrebujú GPS. Z tohto dôvodu sa bude ponúkať aj cenovo dostupnejšia alternatíva XP20, ktorá má rovnaké funkcie, ale nebude vybavená GPS navigáciou.

Fujifilm FinePix XP30/XP20 hlavné črty:

  • Rozlíšenie 14,2 MPix
  • GPS *
  • 5x optický zoom s rozsahom 28-140mm (ekvivalent filmu 35mm)
  • CCD obrazová stabilizácia
  • 2,7" LCD displej s rozlíšením 230.000 bodov
  • Vodotesný do 5 metrov
  • Nárazu vzdorný až od 1,5 metra
  • Mrazu vzdorný do -10 ° C
  • Prachu vzdorný
  • Funkcia Motion Panorama
  • Dostupný vo farbách: čierna, strieborná, oranžová, modrá, zelená a biela **

* Nie je dostupné pre model XP20
** Model XP20 sa nevyrába v bielej farbe

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *