Panasonic Lumix FT3 – nový “obrnený” fotoaparát

Nezáleží na tom, či s novým odolným Lumixom FT3 pokoríte vrcholy hôr, hlbiny morí alebo budete „len“ pravidelne zaznamenávať váš každodenný život. FT3 sa hodí do každej situácie a v tých najzaujímavejších momentoch s ním môžete plynule prechádzať z bežného fotografovania do fotografovania v 3D alebo natáčania vo Full HD. Vaše spomienky tak budú ako „živé“. Nový obrnený model má kvalitný širokouhlý objektív LEICA a navyše špičkovú GPS jednotku s barometrom, výškomerom a kompasom. Takže vám v každom okamihu presne povie, kde sa nachádzate, kam mierite a čo tam môžete vyfotografovať.

Napriek svojim výnimočným schopnostiam vyzerá Lumix FT3 s celkom novým dizajnom veľmi elegantne. Pritom sa skutočne nemusíte báť, že by prišiel k zraneniu. Prístroj s novým snímačom s rozlíšením 12,3 MPix – znesie pád z dvoch metrov, nevadí mu mráz do -10 stupňov, je dokonale prachotesný a vo vode sa s ním dá potopiť až do hĺbky 12 m. Pri bežnom rekreačnom potápaní do hĺbky 10 metrov mu preto nehrozí žiadne poškodenie. Jeho neohrozenosť ocenia aj milovníci extrémnych športov.

Praktická optika a videozáznam v rozlíšení Full HD bez kompromisov

Lumix FT3 je vybavený veľmi praktickým objektívom LEICA DC VARIO-ELMAR so širokouhlým ohniskom, 4,6x optickým zoomom a vylepšeným optickým stabilizátorom. Rozsah ohniskovej vzdialenosti zodpovedá 28-128 mm pri klasickom fotoaparáte. Okrem bežného fotografovania dokáže prístroj natáčať aj videozáznamy v rozlíšení Full HD (1920 x 1080 bodov). Fotoaparátov s touto funkciou je dnes viac, to ale neznamená, že by všetky zaručovali skutočne vyhovujúcu kvalitu obrazu. Lumix FT3 však v tomto ohľade žiadne kompromisy nerobí. Vynikajúcu prácu odvádza fotoaparát predovšetkým pri natáčaní pod vodou, ktoré je vo viacerých ohľadoch praktickejšie než fotografovanie. Na rozdiel od mnohých iných prístrojov s touto funkciou zachováva FT3 aj pod hladinou dokonale verné farebné podanie. Pri natáčaní sa dá používať zoom a dokonca aj urobiť bežná snímka bez toho, aby sa natáčanie prerušilo. Ako bežné fotografie sa môžu použiť aj jednotlivé okienka videozáznamu, ich kvalita bohato stačí napríklad na tlač v pohľadnicovom formáte alebo pre použitie na internete.

3D fotografie

S Lumixom FT3 sa nemusíte obmedzovať len na bežné fotografovanie, môžete vyskúšať aj 3D snímky. Nie je k tomu potrebné žiadne príslušenstvo, fotoaparát všetko zvládne pomocou vlastnej optiky. Po prepnutí do 3D režimu urobíte podľa pokynov na displeji niekoľko snímok vybraného motívu z mierne odlišných uhlov a fotoaparát automaticky vyberie dve z nich, ktoré najlepšie vyhovujú pre 3D zobrazenie. 3D fotografie urobené bez zvláštnej námahy sa dajú pohodlne prehliadať na obrazovke akejkoľvek 3D TV.

Ďalšie outdoorové funkcie a vylepšená GPS jednotka

Cestovateľom a dobrodruhom ponúka Lumix FT3 celý rad praktických outdoorových funkcií. Nájdeme tu kompas, výškomer aj barometer, ktorý zároveň meria aj hĺbku ponoru pri potápaní. Všetko korunuje vyspelý GPS systém s výrazne rozšírenou databázou bodov záujmu – teraz je ich celý milión. Pokiaľ sa teda z divočiny vrátite do civilizácie, stačí len zobraziť vlastnú polohu na displeji  a hneď sa dozviete, aké reštaurácie či kiná vás v okolí čakajú. Geografické súradnice každej urobenej fotografie GPS jednotka ukladá pre ich jednoduché vyhľadávanie a archiváciu.

Mnohí užívatelia iste ocenia aj možnosť posielať fotografie a videozáznamy na populárne sociálne siete (Facebook, YouTube apod.) bez inštalácie akéhokoľvek softwaru. Stačí pripojiť fotoaparát k počítaču a snímky či záznamy odoslať. Môžete na to teda využiť ľubovoľný PC v každej internetovej kaviarni.

Inteligentná automatika a ďalšie funkcie

Systém inteligentnej automatiky iA nemôže chýbať v žiadnom fotoaparáte radu Lumix. Neoddeliteľnou súčasťou tohto režimu je inteligentný výber motívového programu, ktorý podľa aktuálnych svetelných podmienok automaticky zvolí jeden z prednastavených scénických režimov. Všetky tieto sofistikované funkcie sa nastavujú celkom automaticky, stačí aktivovať režim inteligentnej automatiky iA. Užívatelia sa tak môžu tešiť na výnimočne kvalitné snímky bez toho, aby sa museli stať skúsenými fotografmi.

Model FT3 bude na našom trhu k dispozícii v polovici marca v metalických odtieňoch oranžovej, červenej a modrej farby.

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *