Panasonic Lumix TZ20 a TZ18 – pokračovanie legendy

Na prvý pohľad dôverne známy dizajn, ešte menšie telo a niekoľko násobne väčší obsah – to je kompaktný superzoom Lumix TZ20. Nový model ponúka univerzálny 16x zoom LEICA od 24mm so špičkovým videozáznamom v najvyššom rozlíšení Full HD, schopnosť zhotovovať 3D snímky bez ďalšieho príslušenstva aj výborne vybavenú GPS, čo strčí do vrecka nejedného sprievodcu. Lákavé, že? Keď k tomu pridáte bohatú funkčnú výbavu vrátane inteligentnej automatiky, jednoduché ovládanie pomocou jediného prsta cez dotykový displej, stane sa Lumix TZ20 aj pre vás neodolateľným. Výpočet jeho predností tým pritom zďaleka nekončí.

Pozrite si tiež najnovšie recenzie Panasonic Lumix TZ20 a recenzie Panasonic Lumix TZ18.

Nová optika a univerzálny rozsah

S Lumixom TZ20 sa pri výbere fotografických motívov nemusíte vôbec obmedzovať. Je totiž vybavený MOS snímačom s rozlíšením 14,1 MPix a hlavne zbrusu novým objektívom Leica DC Vario-Elmar so zdokonaleným optickým stabilizátorom a veľmi kvalitným 16x optickým zoomom. Rozsah ohniskovej vzdialenosti zodpovedá 24-384 mm u klasického fotoaparátu. Na jednej strane teda získate širokouhlé ohnisko vhodné pre fotografovanie rozmáchlých krajiniek, skupinových fotografií alebo večierkov v stiesnených interiéroch. Na druhej strane máte zároveň k dispozícii teleobjektív, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani profesionálne športové fotografi alebo milovníci snímok zvierat vo voľnej prírode. Slávna značka Leica je zárukou vysokej optickej kvality.

Video v rozlíšení Full HD bez kompromisov aneb plnohodnotná videokamera

Každý určite ocenia možnosť nielen kvalitne fotografovať ale aj natáčať jediným prístrojom. Fotoaparátov ponúkajúcich videozáznam v rozlíšení Full HD (1920 x 1080 bodov) je dnes viac, to ale neznamená, že by všetky zaručovali skutočne vyhovujúce kvalitu obrazu. Lumix TZ20 však v tomto ohľade žiadne kompromisy nerobí. Záznam sa ukladá do formátu AVCHD rýchlosťou 50 okienok za sekundu, čo okrem iného znamená dokonale plynulé prekresľovanie pohybu v akejkoľvek rýchlosti. Používať zoom a dokonca aj kúpiť bežný snímku možno, bez toho by sa natáčanie prerušilo. Ako bežné fotografie je možné použiť jednotlivé okienka videozáznamu, ich kvalita bohato stačí k tlači ik ich uploadu na internet. Nasnímané Full HD video sa zaznamenáva vrátane stereofónneho zvuku. Vďaka vstavanej strižni si ho môžete upraviť priamo vo fotoaparáte a cez HDMI kábel rovno pustiť v televízii.

3D fotografie

S Lumixom TZ20 sa nemusíte obmedzovať len na bežné fotografovanie, môžete vyskúšať aj 3D snímky. Je to jednoduchšie, než kedykoľvek pred tým. Nový fotoaparát všetko zvládne pomocou vlastnej optiky, bez potreby akékoľvek ďalšie príslušenstvo. Po prepnutí do 3D režimu zaobstarajú fotoaparát automaticky sériu niekoľkých snímok vybraného motívu z mierne odlišných uhlov a následne vyberie dva z nich, ktoré najlepšie vyhovujú pre 3D zobrazenie. Tak málo stačí k tomu, aby ste si užívali takýchto fotografií na 3D televízora.

Vylepšená GPS jednotka

Lumix TZ20 je dokonalým sprievodcom v meste i mimo neho. Je totiž vybavený vyspelým GPS systémom. V jeho databáze je novo milión zaujímavých miest na celom svete. Hneď sa dozviete, aké významné kultúrne, historické pamiatky či prírodné rezervácie fotografujete. GPS jednotka ukladá geografické súradnice každej fotografie, ktoré je možné podľa týchto údajov triediť. Využiť toho možno napríklad, keď si chcete s priateľmi prezrieť snímky zo spoločnej akcie alebo im ukázať najzaujímavejšie miesta, ktoré ste navštívili. Stačí dať vyhľadať konkrétny údaj a môžete začať premietať.

Jednoduché ovládanie cez dotykový displej

K prednostiam fotoaparátu patrí výnimočne jednoduchý systém ovládania využívajúci veľkého dotykového displeja s rozlíšením 460 000 bodov. Dotykom ľubovoľného miesta na displeji možno na toto miesto zaostriť, zmerať expozícia alebo použiť zoom. Stisk displeja funguje aj ako spúšť. Jeho veľkosť umožňuje pohodlné prezeranie fotografií i videí. Jedným prstom sa dá v nasnímaných snímkach listovať, zväčšovať detaily apod Užívateľ si pritom môže vybrať, či bude ovládať prístroj dotykom alebo tlačidlami, či kombináciou oboch.

Inteligentné automatika a ďalšie funkcie

Systém inteligentnej automatiky iA nemôže chýbať u žiadneho fotoaparátu radu Lumix. Neoddeliteľnou súčasťou tohto režimu je inteligentný výber motivového programu, ktorý podľa aktuálnych svetelných podmienok automaticky zvolí jeden z prednastavených scénických režimov. Novinkou je funkcia inteligentného sekvenčného snímania, ktorá nastavuje rýchlosť sekvencie podľa aktuálnej rýchlosti pohybu. Všetky tieto sofistikované funkcie sa nastavujú úplne automaticky, stačí aktivovať režim inteligentnej automatiky iA. Užívatelia sa tak môžu tešiť na výnimočne kvalitné snímky, bez toho aby museli zložito prenikať do fotografickej techniky.

Mnohí iste ocenia aj možnosť posielať fotografie a videozáznamy na populárnej sociálnej siete (Facebook, YouTube apod) bez inštalácie akéhokoľvek softvéru. Stačí pripojiť fotoaparát k ľubovoľnému počítaču napríklad v internetovej kaviarni a snímky či záznamy odoslať.

A ak by niekomu model TZ20 pripadal príliš sofistikovaný, môže si zaobstarať veľmi podobný model Lumix TZ18. Optika je rovnaká, mení sa rozlíšenie videozáznamu (TZ18 podporuje formát 720p) a niekoľko ďalších parametrov. TZ18 ponúka menej nástrojov, zároveň ide ale o zaujímavú alternatívu pre všetkých, ktorí veľa funkcií nevyužijú.

Lumix TZ20 aj TZ18 by mal byt na slovenskom trhu k dispozícii od marca za maloobchodnú cenu do 415€, cena nižšieho modelu TZ18 by nemala presiahnuť 330€.

(Tlačová správa)

Galéria fotoaparátu Panasonic Lumix TZ20 a TZ18

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *