Canon EF 500mm a 600mm f/4L IS II USM – nové objektívy

Canon predstavil dva nové superteleobjektívy typu EOS – EF 500 mm F/4L IS II USM a EF 600 mm F/4L IS II USM. Oba objektívy sú určené pre najnáročnejších fotografov. Uplatnia sa najmä v športovej fotografii a pri fotografovaní voľne žijúcich zvierat. Ponúkajú skvelý výkon, stabilne vysokokvalitné snímky a neuveriteľnú mobilitu. Uvedenie týchto modelov súvisí s našou správou o ich vývoji v auguste 2010 a tiež s predstavením prvých prototypov na veľtrhu Photokina 2010 v nemeckom Cologne.

Nové modely Canon sú súčasťou profesionálnej série L a nahrádzajú všeobecne obľúbené objektívy EF 500 mm F/4L IS USM a EF 600 mm F/4L IS USM s cieľom zabezpečenia obrazovej kvality prvotriednej úrovne. Oba modely sú vybavené vysokokvalitnou optikou a najnovším stabilizátorom obrazu (IS) z dielne Canon. Konštrukcia zo zliatiny horčíka s titánovými súčiastkami robí objektívy podstatne ľahšími a ešte odolnejšími. EF 600 mm F/4L IS II USM je najľahším objektívom vo svojej triede – vyznačuje sa mimoriadnym 27 % (1,4 kg) znížením váhy v porovnaní so svojím predchodcom. EF 500 mm F/4L IS II USM charakterizuje nemenej pôsobivé zníženie váhy o 17 % (680 g).

Canon EF 500 mm F/4L IS II USM

Nová výkonnostná trieda

Oba objektívy sú vybavené kompletne prepracovanou optickou technológiou so 16 členmi v 12 sústavách. Spoločnosť Canon má za sebou viac ako 40-ročné skúsenosti vo výrobe fluoritových optických členov a začlenila dva vysokovýkonné fluoritové členy aj do týchto objektívov. Výsledkom je vysoké rozlíšenie, vysoký kontrast a bohaté detaily v celej ploche záberu.

Optické členy oboch objektívov sú pokryté optimalizovanými povrchovými vrstvami typu Super Spectra a SubWavelength Structure Coating (SWC) z dielne Canon, ktoré efektívne znižujú odlesky a tiene. Predná a zadná strana členov je zas chránená fluórovou vrstvou odpudzujúcou vodu, ktorá bráni usadzovaniu prachu a rôznych nečistôt a zvyšuje čistotu snímok. Súčasne sa stará o rýchle stekanie kvapiek vody z objektívu, takže na ňom nezanechávajú nežiaduce stopy.

Zdokonalený IS, presný AF

Oba modely sú vybavené najnovším stabilizátorom obrazu (IS) od Canon, ktorý zabezpečuje vynikajúcu obrazovú kvalitu počas snímania z ruky a umožňuje používať až štyrikrát dlhšie expozičné časy, než je obvyklé. Režim IS Mode 2 využíva nové algoritmy, ktoré zlepšujú výsledky pri panningu, a nový režim IS Mode 3 zas zjednodušuje zameriavanie rôznych objektov aktiváciou IS len počas expozície.

Oba objektívy poskytujú konštantne vysokú svetelnosť f/4, ktorá umožňuje dosiahnuť vynikajúcu kvalitu snímok aj v slabom osvetlení a ostré zábery rýchlo sa pohybujúcich predmetov. Použitie nízkych clonových čísel tiež umožňuje kreatívne zvýraznenie snímaného predmetu či osoby na pozadí a vďaka kruhovej clone s deviatimi lamelami môžete vytvárať atraktívne rozostrenie pozadia, ktoré vašim snímkam okamžite pridá zaujímavú atmosféru.

Ultrazvukový motorček prstencového typu (USM) umožňuje rýchle a tiché automatické zostrovanie (AF). Fotografi tiež môžu používať funkciu full-time manuálneho zaostrovania, ktorá umožňuje jemné doostrovanie aj po aktivovaní systému AF. Poskytuje tak ešte lepšiu kontrolu nad výsledným vzhľadom snímky. Režim Power Focus pomáha užívateľom počas filmovania a umožňuje plynulé zaostrovanie otáčaním ovládača, ktorým sa vyvolá nastavené zaostrenie.

Canon EF 600 mm F/4L IS II USM

Špičkový dizajn série L

Oba objektívy Canon sú súčasťou uznávanej, elitnej série L, ktorá je kombináciou mimoriadne kvalitnej optiky a štýlového dizajnu. Nové modely sa tiež vyznačujú ergonomicky prepracovaným rozmiestnením ovládacích prvkov, čo uľahčuje každodenné používanie. Umiestnenie tlačidiel AF stop je teraz možné upravovať, čo ešte zlepšuje celkovú ergonómiu. Užívatelia si môžu sami zvoliť polohu rukoväte („gripu“) objektívu v súlade s umiestnením tlačidiel AF stop.

Medzi zlepšenia mechanických súčastí patrí možnosť vyššej alebo nižšej polohy upevnenia nožičiek pre jednoduché aj trojnohé statívy. Nový rotačný mechanizmus na upevnenie prstenca statívu poskytuje hladší pohyb pri prepínaní z orientácie na výšku do orientácie na šírku. Súčasťou objektívov je aj nový aretačný mechanizmus typu Kensington, ktorý sa stará o bezpečné upevnenie objektívov počas snímania v rôznych exteriéroch. Tieto robustné objektívy sú tiež odolné voči počasiu, takže po nasadení na podobne odolné telo EOS nájdu uplatnenie aj v extrémnych podmienkach.

(Tlačová správa)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *