Pentax Q – najmenší foťák s vymeniteľnými objektívmi

Spoločnosť Pentax ohlásila novinku s označením Pentax Q, čím sa zaradila medzi výrobcov s fotoaparátom s vymeniteľnými objektívmi bez použitia zrkadla. Podľa spoločnosti ide navyše o najmenší a najľahší fotoaparát bez zrkadla na trhu.

Pozrite si prvé fotografie a recenzie fotoaparátu Pentax Q

 

Tlačová správa:

Tokyo, 23. júna 2011 – HOYA CORPORATION PENTAX Imaging Systems Division s potešením oznamuje uvedenie výroby nového digitálneho kompaktu PENTAX Q s výmennými objektívmi. PENTAX je známy svojím knowhow v oblasti miniaturizácie, čo bolo veľkým prínosom aj preto, aby sa PENTAX Q stal najmenším a najľahším fotoaparátom bez zrkadla na svete*. Hrúbka tela fotoaparátu je iba 3.1 cm. Vďaka veľkým znalostiam firmy PENTAX vo vývoji digitálnych zrkadloviek, sa môže užívateľ tešiť z vysoko kvalitných snímok a celého radu vlastností, ktoré sú bežne dostupné len u zrkadloviek.

S vysokým rozlíšením, 12.4 megapixelov back Illuminated 1/2.3-palcový CMOS senzor, PENTAX Q ponúka široký rad pokročilých vlastností, medzi ktoré patria novo vyvinuté, super-kompaktné objektívy s bajonetom Q-mount. Pri začatí predaja bude k dispozíci päť rôznych objektívov. Vďaka nasledujúcim vlastnostiam ponúka PENTAX Q vysoký a spoľahlivý výkon: vysokorýchlostná kontinuálna expozícia s maximálnou rýchlosťou päť snímok za sekundu, nízka hladina šumu pri vysokej citlivosti ISO 6400, vysoko kvalitná konštrukcia tela zo zliatiny horčíka a široký 3''LCD monitor so 460 000 bodmi a širokým pozorovacím uhlom 170°.

PENTAX Q má navyše funkciu full HD movie so záznamom do formátu H.264 s obnovovacou frekvenciou 30 snímok / sek. a výstupom HDMI. Medzi ďalšie funkcie a užívateľsky prívetivé vlastnosti patrí multi-režimový expozičný systém vrátane manuálnych funkcií ako je režim Priority clony AE a funkcia pre optimálne jemné doladenie každého záberu. Rovnako ako u modelov SLR, je PENTAX Q vybavený celou sadou spoľahlivých mechanizmov. Mechanizmus in-body SR (Shake Reduction) a DRII (Dust Removal II) mechanizmus pre odstránenie prachu, umožňujú aj začiatočníkom bez veľkého úsilia zaznamenávať prekrásne, brilantné nerozmazané snímky bez fľakov. PENTAX Q má najnovšie nástroje pre spracovanie obrazu, vrátane funkcie pre kontrolu bokeh, ktorý slúži na úpravu intenzity efektu rozostrenie pozadia objektov, najmä v prípade portrétov, a tiež kreatívne funkcie Smart Effect pre vytvorenie vysoko umeleckých snímkov s charakteristickým štýlom.

Pridaním nového bajonetu Q k existujúcemu K a stredo-formátovému bajonetu 645, PENTAX teraz ponúka tri odlišné bajonety objektívov pre ďalšie obohatenie kreativity a všestrannosti jeho digitálnemu systému výmenných objektívov. Telo PENTAX Q bude dodávané v dvoch farbách, bielej a čiernej.

* Najmenší a najľahší na svete fotoaparát so systémom výmenných objektívov k 23. 6. 2011 (založené na prieskume PENTAX).

1. Najmenšie a najľahšie telo fotoaparátu na svete s novo vyvinutým systémom upevnenia výmenných objektívov
Q mount systém PENTAX Q má novo vyvinutý bajonet Q mount, ktorého priemer zodpovedá rozmeru 2 / 3 konvenčného bajonetu K. To je umožnené zmenšením zadnej príruby (vzdialenosť od povrchu bajonetu
objektívu k povrchu obrazového senzora) až takmer na 1 / 5 bajonetu K. Tiež bol optimalizovaný rozmer kruhu obrazu objektívov aby proporčne zodpovedal rozmeru kompaktného obrazového senzora. Q mount systém tiež eliminuje potrebu optického hľadáčika, priestor na zrkadlo, zaostrovaciu doštičku a senzor AF, to všetko dovoľuje, aby telo PENTAX Q bolo najmenšie a najľahšie vo svojej triede. Elegantné telo je vyrobené zo zliatiny horčíka, s veľmi kvalitnou povrchovou úpravou a ľahkou konštrukciou a zvýšenou odolnosťou.

2. Mimoriadna kvalita obrazu so systémom výmenných objektívov
PENTAX Q je vybavený 1/2.3-palcovým CMOS back Illuminated obrazovým senzorom s približne 12.4 efektívnymi megapixelmi, ktorý poskytuje nádherné snímky s vysokým rozlíšením.
To je umožnené efektívnou optickou konštrukciou, ktorá zaisťuje vynikajúcu vysokú citlivosť, nízky šum a rýchly odpočet dátových signálov obrazu. PENTAX Q má pre spracovanie obrazu procesor novej generácie, ktorý patrí k najmodernejším obrazovým digitálnym technológiám fy PENTAX, ktoré boli vyvíjané a zhromažďované počas mnohých rokov vývoja digitálnych SLR. Spojením tohto obrazového procesora s exkluzívne skonštruovanými, vysoko výkonnými objektívy série Q mount, dáva PENTAX Q jasné, vysoko kontrastné snímky s bohatou gradáciou a štruktúrou až do okrajov snímky. U vysokej citlivosti je šum znížený na minimum. Fotograf môže využívať celý rozsah citlivosti – od ISO 125 do najvyššej ISO 6400 – bez toho, aby sa musel zaoberať rušivým digitálnym šumom. S výhodou exponovania pomocou funkcie HDR (High Dynamic Range) je možné vytvoriť jeden kompozitný snímok zložením z niekoľkých expozícií. Takto je možné jednoducho vytvárať nádherné zábery s extra širokým dynamickým rozsahom a bez presvetlených alebo naopak veľmi tmavých plôch.

3. Inovačná kreatívny nástroj pre osobnú doladenie snímok
PENTAX Q ponúka úplne nový štýl exponovania záberov. Zaradením novej funkcie Smart Effect je možné použiť deväť charakteristických vizuálnych výrazov pomocou ľahko dostupného kolieska Quick-Dial, ktoré je umiestnené na prednom paneli fotoaparátu. Fotograf môže ľahko vykonať konečnú požadovanú úpravu snímku a túto úpravu sledovať na monitore LCD. Quick-Dial má štyri polohy, na ktoré možno predvoliť 4 obľúbené režimy favorite Smart Effect. Populárna funkcia Užívateľský snímok a Digitálny Filter boli ďalej prepracované, aby ponúkali ešte väčší rozsah nástrojov pre spracovanie snímok. Pre prispôsobenie PENTAX Q zodpovedajúcim špecifickým expozičným štýlom a preferenciám užívateľa, si môže užívateľ priradiť ďalšie voľby ako nastavenie užívateľskej snímky, digitálneho filtra alebo nastavenie zobrazovacieho pomeru na koliesku Quick-Dial.

Režimy Smart Effect

  • Jasná farba: vytvoria živú atmosféru zvýšením hladiny saturácie
  • unicolor Bold: vytvorí snímku s extrémne vysokým kontrastom, uchová jednu špecifickú farbu na snímke.
  • Vintage Color: vytvorí snímku s efektom detského fotoaparátu, s možnosťou výberu zo siedmich technik.
  • Cross Processing: vytvorí unikátny snímku v neobvyklých farbách, jedná sa o podobný efekt cross processing** používaný vo filmovej fotografii.
  • Teplá prelínačky: vytvorí snímku s nízkym kontrastom s vyvážením bielej nepatrne posunuté do ružových odtieňov.
  • Tone expanse: vytvorí dramatický snímku s umelecky ladenú konečnou úpravou, blíži intenzívnemu efektu HDR (High Dynamic Range).
  • Bold Monochrome: vytvorí low-key, vysoko kontrastný snímka sa zdôraznenou ostrosťou.
  • Water Color: upraví snímku ako by bol nakreslený vodnými farbami.
  • Zdôraznenie živých farieb: vytvorí kvetinovú atmosféru s nepatrne zdôrazneným kontrastom.
  • USER: je možné zadať užívateľom zvolenú kombináciu užívateľského režimu a digitálneho filtra.
     

** Technika pri vyvolávanie filmu, pri ktorej je použitá nekonvenčné zloženie vývojky pre vytvorenie charakteristickej konečnej úpravy v dramatický farbách.

4. Vysoká kvalita, záznam videoklipov vo full HD
PENTAX Q má funkciu záznamu videoklipov s Full HD movie s použitím formátu záznamu H.264. Tá dovoľuje užívateľovi zaznamenávať vysoko kvalitné, rozšírené videoklipy (1920 x 1080 pixelov) s obnovovacou frekvenciou 30 snímok za sekundu. Užívateľ môže využiť výhody výmenných objektívov série Q-mount pre vytvorenie osobitých pohľadov alebo efektívne použiť režimy Smart Effect *** a ďalšie vstavané nástroje pre úpravu videoklipov a vytváranie, dramatických vizuálnych pohľadov, jednoduchým spôsobom aj počas záznamu videoklipu. PENTAX Q má tiež koncovku micro-HDMI (typ D) s výstupom videoklipov Full HD a zvuku do externých prístrojov.

*** Frekvencia snímkov sa môže líšiť, keď je zvolený režim Smart Effect, ktorý vyžaduje neštandardné spracovanie snímky.

5. Jednoduchá kontrola bokeh
PENTAX Q je vybavený novo vyvinutou funkciou pre kontrolu bokeh, kedy užívateľ zaznamená záber a v poli záberu budú na pozadí rušivé objekty optimálne rozmazané. Pomocou tejto funkcie, fotoaparát automaticky vyhodnotí subjekt a relatívnu vzdialenosť každého objektu od fotoaparátu, ktoré sú v poli záberu pre optimálny efekt rozostrenia objektov, ktoré sú umiestnené mimo hlavný subjekt. Táto funkcia prvýkrát dovoľuje fotografom ľahko zaznamenať snímky s efektom rozostreného pozadia. Zvyčajne tento efekt vyžaduje širšie oboznámenie sa zákonitosťami fotografie.

6. SR mechanizmus pre ostré, nerozmazané snímky
PENTAX Q využíva mechanizmus vyvinutý firmou PENTAX SR (Shake Reduction), ktorý automaticky pohybuje obrazovým senzorom CMOS pre kompenzovanie detekovaných otrasov pohybom senzora fotoaparátu. Výsledkom sú ostré, nerozmazané snímky aj za nepriaznivých podmienok, kedy je pravdepodobné, že dôjde k otrasom fotoaparátu počas expozície ako napríklad pri použití teleobjektívu, exponovaní v tme bez osvetlenia bleskom alebo zachytení krajiny v šere. Všetky nasadené objektívy na PENTAX Q sú automaticky stabilizované, mechanizmus je súčasťou tela fotoaparátu, je to ďalšia finančná výhoda pre užívateľa.

7. Spoľahlivé vlastnosti, ktoré nájdete len pri fotoaparáte s výmennými objektívmi
PENTAX Q má celý rad užívateľsky prívetivých, praktických vlastností, ktoré sú k dispozícii len u fotoaparátov s výmennými objektívmi. Čas uzávierky je 1 / 2000 sekundy, pri ktorej je zachytený rozhodujúci moment akcie subjektu. Pre prispôsobenie preferencií užívateľa sú na výber štyri rôzne expozičné režimy: užívateľsky prívetivý Program AE (P), ktorý automaticky zvolí optimálnu kombináciu clony a času uzávierky; Priorita clony AE (AV) a Priorita času AE (TV), ktoré umožňujú fotografovi na záberoch verne reprodukovať kreatívne zámery, a režim manuálneho merania (M). V režime P môže fotograf prepnúť okamžite na režim AV alebo TV jednoduchým otočením elektronického kolieska.

8. Veľký, široký LCD monitor
PENTAX Q má veľký, dobre čitateľný, 3.0-palcový farebný LCD monitor s vysokým rozlíšením s približne 460,000 bodmi. Jeho design zaisťuje jasný obraz na monitore od približne 170 stupňov horizontálne aj vertikálne: To je zvlášť užitočné pri exponovaní záberov z podhľadu alebo nadhľadu.

9. Spoľahlivý DRII mechanizmus pre efektívne odstraňovanie prachu
Mechanizmus DRII (Dust Removal II) efektívne chráni snímky pred výskytom rušivého prachu, ktorý kazí výsledné snímky. Podobne ako digitálne fotoaparáty PENTAX K-5 a 645D má aj Pentax Q vysoko efektívny ultrazvukový vibračný mechanizmus, ktorý pohybuje senzorom vo veľkej rýchlosti pre odstránenie prachu z jeho povrchu.

10. Veľmi rýchla kontinuálna expozícia približne 5 snímok za sekundu
Expozícia v dávkach s veľkou rýchlosťou u PENTAX Q dovoľuje fotografovi zaznamenať až päť snímok (formát záznamu JPEG) v jednej sekvencii. Tento režim je vhodný ak chcete zaznamenať akciu rýchlo sa pohybujúcich subjektov do série snímok.

11. Vstavaný automatický blesk s vyskakovacím mechanizmom
PENTAX Q je vybavený vstavaným automatickým bleskom (smerné číslo 7 pri ISO 200 / m). Fotograf môže použiť predvolené nastavenia alebo jednoduchým úkonom blesk vysunúť do polohy, kedy svetlo blesku pokrýva uhol zodpovedajúci fokálnej dĺžke 28mm (formát 35mm).

12. Ďalšie vlastnosti

  1. Meranie na obrazovom senzore TTL, s voľbou multi-segmentového, stredovo-vyváženého a bodového
  2. Systém autofokusu na báze detekcie kontrastu, funkcia rozpoznania tváre a 25 voliteľných bodov
  3. Ovládacie režim CTE pre vyváženie bielej pre zdôraznenie dominantnej farby u špeciálnych scenérií, ako je napr západ slnka
  4. Auto režim podľa scenéria
  5. 21 scénických režimov, vrátane nového – Les a Pódiové osvetlenie
  6. Výber rozmeru snímky (4:3, 3:2, 16:9 alebo 1:1) na prispôsobenie odlišným subjektom a aplikáciám
  7. Multi-expozičný režim (až 9 expozícií na jednom snímku), funkcia kompenzácie automatickej expozície
  8. Režim intervalovej expozície, vhodný pre záznam zmien kraji, kvetín a rastlín z rovnakého miesta
  9. Režim HDR pre tvorbu snímok s extra širokým dynamickým rozsahom vytvorených kompozíciou troch snímkov s odlišnou expozíciou
  10. Výber média pre ukladanie dát: pamäťové karty SD, SDHC a nový-standard SDXC ****
  11. SILKY Developer Studio 3 for PENTAX RAW-software pre vyvolanie dát (vyvinutý Ichikawa Soft Laboratory) vrátane; vyvolanie RAW-dát v tele fotoaparátu

**** Nie je kompatribilní s prenosovou rýchlosťou UHS Speed ​​Class.

Voliteľné príslušenstvo
Externý hľadáčik O-VF1 – Príde na trh súčasne s uvedením PENTAX Q. Optický hľadáčik je skonštruovaný pre výhradné použitie s novým štandardným objektívom s pevným ohniskom "PENTAX-01 STANDARD PRIME". Ponúka jasný pohľad na subjekt i na ostrom slnku. Subjekt možno pozorovať bez časového oneskorenia – to je dôležité pri momentkách a portrétnych snímkach kedy je čas spustenia uzávierky kritický.

Puzdro – Exkluzívne skonštruované pre PENTAX Q. Puzdro má na bokoch dve pútka pre remienok na držanie fotoaparátu v horizonzální polohe, aby mohol fotograf rýchlo reagovať na nečakané príležitosti na spustenie uzávierky. Fotoaparát vyzerá v puzdre elegantne.

♦ PENTAX je obchodnou značkou HOYA CORPORATION.
♦ HDMI, HDMI Logo a High-Definition Multimedia Interface sú obchodné značky alebo registrované známky HDMI Licensing LLC.
♦ Všetky ostatné značky a názvy produktov sú obchdoními značkami alebo registrovanými známkami príslušných spoločností.
♦ Dizajn a špecifikácie sú predmetom zmien bez upozornenia.

Zdroje: www.imaging-resource.com, www.pentaximaging.com

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *