Nové objektívy Olympus M. ZUIKO DIGITAL – ED 12mm f/2.0 a 45mm F/1.8

Spolu s tromi novými fotoaparátmi radu PEN, modely PEN E-P3, PEN Lite a PEN Mini, predstavuje Olympus tiež dva nové štýlové objektívy navrhnuté špeciálne pre vizionársky PEN systém. Oba objektívy, širokouhlý M. ZUIKO DIGITAL ED12mm 1:2.0 (24mm *) vhodný najmä pre 'Street Photography' žáner, aj portrétny M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8 (90mm *), pochádza z známej divízie optiky, ktorá dodáva objektívy aj pre zrkadlové fotoaparáty.

Málo svetla, krajinky, hĺbka ostrosti a reportáže

 

Širokouhlý reportážny objektív M. ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0 je ideálny pre fotenie aj natáčanie širokouhlých scén, akými sú napríklad zábery krajiny. Rovnako sa ale hodí pre profesionálne vyzerajúce reportážne zábery so silne rozostreným pozadím. Spolu s malými rozmermi fotoaparátov PEN možno vďaka výbornej svetelnosti objektívu fotiť nenápadne a nikým nepozorovaní v priestoroch, kde je použitie blesku, alebo statívu neprípustné, napríklad v kostoloch, múzeách a pod. To však rozhodne nie je všetko, čo tento objektív dokáže. Extrémna svetelnosť ho predurčuje na zhotovovanie fotografií, v ktorých je hlavný objekt dokonale ostrý, zatiaľ čo pozadie je zámerne rozmazané. Je s ním jednoduché vyhotoviť snímky, ktoré si zaslúžia vytlačenie, zarámovanie a zavesenie na stenu. Reportážny žáner 'Street Photography' je tiež jedným z tých, pre ktorý sú fotoaparáty Olympus PEN, vrátane nového širokouhlého objektívu ako stvorené. Výhoda vstavaných ukazovateľov hĺbky ostrosti a vzdialenosti uľahčuje prácu s novým objektívom pri rýchlych akčných záberoch, kedy nie je čas sledovať kompozíciu na obrazovke alebo v hľadáčiku. Indikátory na objektíve prídu vhod najmä v manuálnom režime. Zaostrovací prstenec na objektíve funguje v dvoch polohách. V prednej polohe pracuje rovnako ako na ostatných objektívoch (v režime MF sa tak jeho otáčaním mení zaostrovaná vzdialenosť). V zadnej polohe, kedy je prstenec posunutý smerom k telu fotoaparátu, sa v okienku zobrazí ukazovateľ vzdialenosti, vďaka ktorému je možné ručne určiť vzdialenosť zaostrenia. Takto nastavená vzdialenosť zostáva dokonca uložená v pamäti a pri prepnutí do štandardného režimu a následne späť do režimu s ukazovateľom sa opäť vráti do pôvodne nastavenej vzdialenosti. Ak je napríklad v režime s ukazovateľom nastavená hodnota nekonečno, dôjde vždy pri posunutí zaostrovacieho prstenca smerom k fotoaparátu k okamžitému zaostrenie na nekonečno. Okrem vynikajúcej schopnosti fotiť za zlého svetla dokáže nový objektív fotiť skvele i za jasného slnka, a to vďaka vylepšeným viacnásobným ochranným vrstvám na povrchu optických členov. V porovnaní s bežnými objektívmi znižujú tieto vrstvy vznik tzv. duchov a odleskov na polovicu.

Dokonalé portréty

Rovnako ako jeho širokouhlý spoločník, je aj dizajn nového portrétneho objektívu M. ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8 ušitý na mieru jedinečnému vzhľadu troch nových fotoaparátov PEN. Aj napriek vysoko kvalitnému kovovo vyzerajúcemu povrchu, je tento objektív extrémne dostupný. Vďaka vysokej svetelnosti a prvotriednemu optickému designu je možné s týmto objektívom zachytiť dokonale prekreslené portréty s natoľko malou hĺbkou ostrosti, že by sa za ňu nemusel hanbiť ani profesionál.

Širokouhlý reportážny objektív M. ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0 bude v predaji už v júli 2011. Portrétny objektív M. ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8 sa objaví na pultoch predajní v septembri 2011.

Kompletný rad objektívov Olympus PEN nájdete na: www.olympus.cz

* 35mm ekvivalent

(Tlačová správa)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *