Olympus PEN E-PM1

Nový PEN Mini (E-PM1) patrí medzi najmenšie a najľahšie systémové fotoaparáty s výmennými objektívmi na svete. Tento na pohľad krásny fotografický prístroj sa navyše veľmi ľahko ovláda. PEN Mini je ideálny pre každého, kto hľadá jednoduchý vreckový fotoaparát, ktorý poskytuje prvotriedne výsledky.

Rovnako ako bežné kompakty, je aj Mini ponúkaný v šiestich rôznych farebných variantoch, a rovnako ako digitálne zrkadlovky ponúka jedinečné fotografie. To všetko sa ukrýva v elegantnom štíhlom kompaktnom tele. Prvotriedne fotografie i dokonalé video zábery zaobstaráte s Mini neuveriteľne ľahko. S pomocou užívateľsky veľmi prívetivého Live Guide menu dokážete nastaviť aj zložité parametre ako je clona alebo hĺbka ostrosti veľmi jednoducho. Šesť umeleckých filtrov robí fotografovanie aj natáčanie Full HD videa zábavnejšie. Ak si niektorou z funkcií nie istí, objaví sa na obrazovke okno s jej presným popisom. Je ťažké si predstaviť situáciu, ktorú by nový E-PM1 so svojím najrýchlejším * zaostrovacím systémom a navyše s pomocnou zaostrovacou lampou či radom originálnych objektívov nezvládol.

Fotoaparát pre každého

Olympus vyvinul PEN pre ľudí, ktorí lipnú predovšetkým na kvalite fotky, ale pritom sa nechcú vláčiť s veľkými ťažkými zrkadlovkami, ktoré im pripadajú príliš zložité na ovládanie. Olympus PEN Mini toto všetko mení. Mini produkuje prvotriedne snímky v kvalite zrkadlovky pri veľmi jednoduchom ovládaní.
E-PM1 je menší a ľahší, než akýkoľvek iný systémový fotoaparát s výmennými objektívmi na trhu. Okrem toho ho dokáže ovládať úplne každý a navyše skvele vyzerá. Nový PEN je typickou štýlovú ikonou, ktorú akonáhle raz uvidíte, nepustíte ju z hlavy. Jemne zaoblené krivky a prvotriedne povrchové spracovanie je radosť držať v ruke aj sa s ním predviesť v spoločnosti. Dokonca aj dodávaný objektív prispieva k jeho elegancii.

Profi fotky bez znalostí

Tak ako u ostatných fotoaparátov PEN, nezáleží ani u Mini na tom, ako dobrí alebo zlí fotografi či kameramani ste. PEN Mini vykoná správne nastavenia za vás, prípadne vás nasmeruje na správnu cestu. Každá položka v menu má svoj vlastný popis v samostatnom okne, pre prípad, že si nebudete vybranou funkciou istí. S pomocou Live Guide menu vykonáte inak náročné zmeny a nastavenia veľmi jednoducho posuvníkom na LCD a pritom v reálnom čase sledujete výsledok vykonávanej zmeny. Týmto spôsobom dokážete upraviť napríklad sýtosť farieb, vykonať rozostrenie pozadia, zmeniť farebné ladenie snímky, upraviť jas či zachytiť pohybovú neostrosť v zábere. Toto menu pomáha pochopiteľne aj pri nahrávaní video sekvencií. Mini dokáže nahrávať video v plnom rozlíšení v 1080i Full HD AVCHD formáte, ktorý zaberá menej pamäte a pritom je vhodný pre premietanie na TV. Alternatívne je možné ukladať video vo formáte 720p HD Motion JPEG, ktorý je vhodný pre strih a úpravy na počítači.

Umelecké filtre pre špeciálne efekty

Ak sa vám páčia umelecké zásahy a úpravy fotografií grafických dizajnérov a umeleckých fotografov, iste si  zamilujete umelecké filtre vstavané do E-PM1. V ponuke sú filtre Pop Art, Jemná kresba, Zrnitý film, Camera Obscura, dioráma a tiež Dramatický tón, ktorý dodáva snímkam dynamickú atmosféru zdôraznením kontrastov. Všetkých 6 filtrov je možné aplikovať ako pri fotení, tak pri natáčaní videa. Všetky bez nutnosti použitia počítača. Akonáhle sú zábery hotové, môžete sa o ne podeliť ich premietnutím na veľkoplošnej TV s pomocou HDMI výstupu.

Systémové objektívy pre excelentné zábery

Systémový kompaktný fotoaparát je E-PM1 kompatibilný s celou radou výmenných objektívov a ďalším príslušenstvom. Hlavný kit obsahuje inovovaný základný objektív M. ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm **) 1:3.5-5.6 II R. Okrem toho dokáže PEN Mini fungovať s ďalšími 500 objektívmi (niektoré vyžadujú adaptér), vrátane preslávených objektívov M. ZUIKO DIGITAL. Vďaka vstavanému stabilizátoru obrazu nezáleží na tom, aký objektív nasadíte, všetky budú vždy stabilizované. Úplne unikátna rýchlosť zaostrovacieho systému hrá pri fotografovaní jednu z najdôležitejších úloh. Prakticky s akýmkoľvek systémovým objektívom tak dokážete zachytiť i veľmi rýchle pohybové scény.

Okrem externého blesku, dodávaného v balení fotoaparátu, je možné k prístroju pripojiť celý rad ďalšieho príslušenstva. Do konektora pre príslušenstvo AP2 nasadíte napríklad elektronický hľadáčik, externý mikrofón, Bluetooth komunikátor PENPAL pre bezdrôtový prenos dát, alebo makro svetlá. Bezpečnosť fotoaparátu zaručuje voliteľné štýlové puzdro Street Case, ktoré na fotoaparáte sedí ako uliate.

PEN Mini bude v predaji na jeseň 2011 v bielom, striebornom, tmavo hnedom, fialovom a striebristo ružovom prevedení.

PEN Mini (E-PM1) – hlavná charakteristika

Design

  • Jeden z najmenších a najľahších fotoaparátov s výmennými objektívmi na svete
  • Štýlový dizajn dostupný v šiestich farebných prevedeniach
  • Výmenný dekoratívny prstenec na pribalených objektívoch

Obrazová kvalita

  • Výkonný obrazový procesor TruePic VI pre rýchlejší štart a jedinečnú kvalitu obrazu
  • Ultra-efektívne vstavaný stabilizátor obrazu pre dokonale ostré zábery so všetkými objektívmi
  • Kompaktný rýchly a tichý objektív M. ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm **) 1:3.5-5.6 II R (MSC – Movie and Still compatible)
  • Vysokorýchlostný Live MOS snímač s rozlišením12.3 efektívnych megapixelov pre excelentný výkon za zlého svetla a video nahrávky v režime Full HD
  • Citlivosť ISO 12800
  • 1080i Full HD video so stereo zvukom vo formáte AVCHD alebo Motion JPEG

Jednoduché ovládanie

  • 3.0 "LCD s rozlíšením 460,000 pixelov
  • Najrýchlejší * FAST AF zaostrovací systém na svete s 35 ostriacimi zónami, AF iluminátor pre zhoršené svetelné podmienky a režim sledovania zaostreného objektu AF Tracking
  • Intuitívne menu v režime HD Video, aj vo foto a P / S / M / A režimoch
  • Vysvetlivky ku každej položke v menu
  • Živý náhľad v režimoch HD video aj foto
  • Intuitívne menu s kruhovým ovládačom
  • Menej tlačidiel – jednoduchšie ovládanie

Kreativita & univerzálnosť

  • Šesť kreatívnych umeleckých filtrov pre HD video aj foto režimy
  • Konektor pre príslušenstvo AP2, kompatibilný s radou voliteľného príslušenstva pre fotoaparáty PEN
  • Kompatibilný s 20 Micro 4 / 3 objektívmi, 27 objektívmi štandardu 4 / 3 a viac než 500 ďalšími objektívmi (s adaptérom)
  • 1 / 4000 s. rýchlosť uzávierky, sekvenčné snímanie až 5 s. / s.
  • Multi expozícia pre zloženie 2 RAW snímok
  • Li-ion batéria BLS-5

Ďalšie prvky

  • Externý výklopný blesk súčasťou balenia
  • 3D foto režim
  • Režim prehrávania snímok (slideshow)
  • Kompatibilné s kartami SDXC *** a Eye-Fi
  • Bezdrôtové ovládanie externých bleskov

(Tlačová správa)

 

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *