Panasonic LUMIX GX VARIO PZ 14-42 mm

Spoločnosť Panasonic predstavuje nový objektív Lumix GX Vario PX 14-42 mm f3 ,5-5, 6/Power OIS pre fotoaparáty triedy Micro 4 / 3. K jeho najväčším prednostiam patria mimoriadne kompaktné rozmery, spoľahlivý a veľmi šikovný rozsah optickej vzdialenosti, ktorý možno univerzálne použiť v najrôznejších fotografických situáciách. A vďaka najmodernejším optickým technológiám sa záujemcovia môžu tešiť na skvelé snímky bez optických chýb.

Objektív prestížnej série X má extrémne kompaktné rozmery a tomu zodpovedajúcu nízku hmotnosť – váži približne 95 gramov a v najkratšom stave meria na dĺžku len 26,8 mm. Výborne sa teda dopĺňa s fotoaparátmi triedy Micro 4 / 3 – fotoaparát s nasadeným objektívom 14-42 mm má rozmery i hmotnosť porovnateľné s bežnými kompaktmi, pritom ale ponúka podstatne kvalitnejšiu optiku a oveľa viac kreatívnych možností.

Rozsah ohniskovej vzdialenosti zodpovedá 28-84 mm klasického fotoaparátu, čo je veľmi praktická hodnota pre mnoho fotografických situácií. Širokouhlé ohnisko 28 mm ocenia milovníci krajinárskych záberov, architektúry i skupinových fotografií, opačný koniec zodpovedajúci 84 mm je ideálnym ohniskom pre portréty či detailnú fotografiu. Zoomovanie uľahčuje citlivý a výkonný servomotorček. Veľkou výhodou je výkonný optický stabilizátor Power OIS umožňujúci fotografovanie z ruky bez blesku s podstatne dlhším expozičným časom, ako u nestabilizovaných objektívov.

Lumix 14-42 je vybavený najmodernejšou optickou technológiou slúžiacou maximálnemu vylepšeniu obrazovej kvality pri zachovaní minimálnych rozmerov a hmotnosti. Objektív sa skladá z 9 optických členov v 8 skupinách a obsahuje 4 asférické členy a 2 ED členy pre elimináciu chromatickej aberácie čiže farebných kontúr na prechode jasov a tieňov. Špičková optická vrstva Nano Surface Coating zabraňuje zdvojenej kresbe a prežiareniu.

Nový Lumix GX Vario 14-42 mm je ideálnym základným objektívom pre modely rady G s výmennými objektívmi, napríklad pre nový Lumix GF3. S ním sa teraz predáva v základnej sade. Príležitostní aj skúsení fotografi určite ocenia výbornú kresbu a kvalitu fotografií a rovnako aj užívateľský komfort, ktorý predčí kompakty aj najmodernejšie digitálne zrkadlovky.

(Tlačová správa – Panasonic.cz)

Objektív Panasonic Lumix GX Vario 14-42 mm by sa mal na českom a slovenskom trhu predávať koncom tohto roku za maloobchodnú cenu približne 420€.

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *