Canon PowerShot SX40 HS – nový 35x ultrazoom

Nový Canon PowerShot SX40 HS má 35x širokouhlý ultrazoom, plne manuálne ovládanie a možnosť natáčania videa vo Full HD. Novinka je ideálna pre fotografov, ktorí chcú podobné funkciie a ovládanie ako u digitálnych zrkadloviek a je pre nich dôležitá veľká ohnisková vzdialenosť.

Prečítajte si tiež prvé recenzie k fotoaparátu Canon PowerShot SX40 HS.

Canon PowerShot SX40 HS

PowerShot SX40 HS využíva nový obrazový procesor DIGIC 5. Ten zvyšuje výkonnosť technológie HS System a ponúka vylepšené možnosti fotografovania aj natáčanie videa vo Full HD rozlíšení (1080p). Nová inteligentná stabilizácia obrazu zaisťuje ostré snímky a čisté videozáznamy.

Ultra-zoom

PowerShot SX40 HS je vybavený 35x násobným zoomom z vlastnej dielne Canonu. Ultrasonic a Voice Coil Motors zaručujú rýchle a tiché zoomovanie a zaostrovanie z 24mm ultraširokoúhlého záberu na maximálnu ohniskovú vzdialenosť 840mm. Užívatelia tak môžu zaobstarať širokouhlé zábery krajiny, portréty ale aj vzdialené objekty.

Canon PowerShot SX40 HS

Inteligentná stabilizácia obrazu Canon využíva vysoko efektívny 4,5 krokový optický stabilizátor pri fotografovaní aj natáčaní Full HD videa. Automaticky identifikuje scénu a zvolí najvhodnejší zo siedmych režimov stabilizácie. Režim panning IS je ideálny pre zachytenie rýchlych akcií, pretože spustí stabilizáciu na osi kolmej k zaznamenávanému pohybu, nie v jeho smere. Makro IS využíva hybridnú stabilizáciu obrazu. Režim Powered IS je vhodný pre natáčanie vzdialených objektov pri maximálnom priblížení. Na vypnutie stabilizácie slúži režim Tripod.

Kvalita obrazu

PowerShot SX40 HS je vybavený technológiou HS System v kombinácii s CMOS snímač s rozlíšením 12,1 megapixelov a novým obrazovým procesorom Canon. Nový obrazový procesor DIGIC 5 redukuje šuma až o 75% pri všetkých nastaveniach ISO.

Funkcia Multi-area White Balance detekuje scény s dvoma rôznymi svetelnými zdrojmi a vyváži bielu na prirodzenejší vzhľad. Využitei nájde napríklad pri fotografovaní portrétu s bleskom v priestore osvietenom žiarovkou, pričom tvár fotografovanej osoby je osvetlená bleskom. Výsledná fotografia tak vyzerá prirodzenejšie.

Ukážková fotografia zhotovená fotoaparátom Canon PowerShot SX40 HS
(zdroj: usacanon.com)


(Fotografia v plnom rozlíšení 3000x4000px – 2,5MB)

Vysokorýchlostného senzoru CMOS

Nový procesor DIGIC 5 využíva možnosti vysokorýchlostného senzoru CMOS s 12,1 MPx. Akčné scény je možné fotografovať v plnom rozlíšení s rýchlosťou 2,4 snímok za sekundu až do naplnenia kapacity pamäťovej karty alebo s módom Vysokorýchlostnej sekvencie zachytiť rýchlu sekvenciu 8 snímok v plnom rozlíšení pri rýchlosti 10,3 snímok za sekundu.

Funkcia Veľmi spomalený záber videa umožňuje nahrať video vo VGA rozlíšení pri rýchlosti 120 snímok za sekundu (alebo rozlíšenie QVGA pri rýchlosti 240 snímok za sekundu) a následne záznam prehrať v skutočnej rýchlosti. Funkciu je možné využiť napríklad pri analýze športových záberov. Funkcia Nočná scéna bez statívu rozširuje možnosti fotografovania za tmy bez použitia fixácie statívom. Kombinuje dáta z rôznych snímok vytvorených z vysokorýchlostných sekvencií a vytvoria jeden dobre exponovaný snímok.

Full HD video a zdieľanie

Špeciálne tlačidlo na natáčanie videa umožňuje okamžitý prechod od fotenia na natáčanie videa vo Full HD (1080p). Videá je možné natáčať rýchlosťou 24 snímok za sekundu so stereo zvukom. Ultrasonic a Voice Coil Motors slúžia na rýchle a tiché priblíženie a zaostrenie, čo uľahčuje fotografom natáčanie videa v celom rozsahu ohniskovej vzdialenosti.

PowerShot SX40 HS uľahčuje zdieľanie a editáciu domáceho videa. Podporuje videoformát Apple iFrame, takže videoklipy je možné ihneď importovať a ľahšie upravovať aj v bežných programoch. Snímky je možné prezerať na 6,8 cm (2,7 ") výklopnom LCD displeji PureColor II VA prípadne prostredníctvom HDMI portu na veľkej obrazovke. Pre prezeranie videí v obývačke je možné použiť diaľkové ovládanie od HD televízora kompatibilného s HDMI-CEC.

Canon PowerShot SX40 HS

Manuálne ovládanie a kreatívne funkcie

Pokročilým užívateľom  ponúka PowerShot SX40 HS možnosť plne manuálneho ovládania. Rady a tipy, ktoré sa zobrazujú na displeji, naopak uľahčia fotografovanie začiatočníkom. Vylepšená funkcia Smart Auto detekuje až 32 rôznych scén a automaticky upraví nastavenia na optimálny výkon. Funkcia Tracking AF umožňuje fotografom vybrať objekt a sledovať jeho pohyb v zábere. V momente stlačenia spúšte je tak ostrý aj keď sa práve nachádza mimo stred.

PowerShot SX40 HS ponúka aj niekoľko kreatívnych filtrov, vrátane Rybieho oka, Veľmi živých farieb, plagátového efektu a efektu Miniatúra, ktorý možno aplikovať aj na filmy. Efekt Fotoaparát na hranie vytvára nostalgickú atmosféru a Monochromatický efekt umožňuje zachytiť zábery s čiernobielym, sépiovým alebo modrým odtieňom.

Užívatelia môžu ťažiť z kompatibility s digitálnymi zrkadlovkami EOS a PowerShot SX40 HS pripojiť aj externé blesky Canon Speedlite EX, filtre pre objektívy a ďalšie príslušenstvo.

Cena fotoaparátu SX40 sa má pohybovať od 420€ a dostupnosť sa predpokladá približne v mesiaci november 2011.

Canon PowerShot SX40 HS – hlavné vlastnosti

  •     35x ultra širokouhlý zoom s USM
  •     4,5 krokový stabilizátor obrazu, inteligentný stabilizátor obrazu
  •     HS System (rozlíšenie 12,1 MPx) s obrazovým procesorom DIGIC 5
  •     Full HD, HDMI
  •     6,8 cm (2,7 ") výklopný LCD displej, EVF
  •     Režim Smart Auto, Multi-area WB
  •     High-speed Burst HQ
  •     Manuálny režimy
  •     Zoom Framing Assist

(Canon.cz)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *