Nikon V1 a J1 – prvé bezzrkadlovky od Nikonu

Nikon dnes oficiálne predstavil svoje prvé už dlhšie očakávané fotoaparáty kategórie mirrorless (alebo bezzrkadlovky) s označením Nikon V1 a J1. O ich predstavení sa už šuškalo pomerne dlho a dnes bola táto šuškanda potvrdená. Mnohý stále nemajú jasno, čo je pre kategóriu bezzrkadloviek charakteristické prípadne ich vôbec neodlišujú od bežných kompaktov. Zjednodušene by sa dalo povedať, že ide o fotoaparáty s rozmermi kompaktu, s možnosťou výmeny objektívu, nemajú zrkadlový optický hľadáčik a oproti kompaktom majú väčší čip najčastejšie typu CMOS. Práve použitie výmenných objektívov a veľkého čipu približuje kvalitu ich výstupu, najmä z pohľadu úrovne šumu pri vyšších citlivostiach ISO a kvality prekreslenia detailov, k triede zrkadloviek.

Na nasledovných stránkach nájdete odkazy na prvé recenzie fotoaparátu Nikon J1 , recenzie fotoaparátu Nikon V1 a prvé reálne fotografie.

Nikon V1
Nikon V1

Nikon sa teda so svojím novým systémom fotoaparátov pomenovaným ako Nikon 1 pripojil dnešným dňom k už zabehnutým systémom s výmennými objektívmi ostatných výrobcov ako Sony NEX, Olympus PEN, Panasonic G, Samsung NX, Pentax Q, Ricoh GXR alebo Leica RD. Ako posledný významný hráč bez tejto kategórie vo svojom portfóliu ostáva Canon. Zatiaľ nie sú žiadne indície, že by sa do tejto kategórie snažil pripojiť, ale ako sme si už zvykli, Canon vie tajiť svoje počiny do poslednej chvíle.

Nikon J1
Nikon J1

Obe novinky, Nikon V1 aj J1 majú 10 Mpx obrazový senzor CMOS nového systému CX s uhlopriečkou približne 1“ (presnejšie 13.2mm x 8.8mm) s crop faktorom 2,7. Ide teda o menší čip ako má 4/3 systém, známy z prístrojov Olympus Pen alebo Panasonic G a GF. Dokonca mirrorless Samsung a Sony majú APS-C čipy, ktoré sú použité v niektorých zrkadlovkách. Menší čip má jedine Pentax Q. Tento fakt oproti všetkým superlatívom použitých v kampani alebo tlačovej správe, vyznie dosť zvláštne. Podľa portálu Dpreview to môže byť preto, že si nechce podraziť výborne zavedený obchod so zrkadlovkami.

Prečo teda kupovať nové fotoaparáty systému Nikon 1? Rozhodnúť môžu ostatné vlastnosti. Nikon sľubuje vynikajúci výkon v oblasti sekvenčného snímania, kedy v prípade aktívneho AF systému môžu zhotovovať fotografie v plnom rozlíšení rýchlosťou 10 snímok / sec. a v prípade uzamknutého AF až neuveriteľnou rýchlosťou 60 snímok / sec. tiež pri plnom rozlíšení 10 Mpx! Nikon uvádza, že V1 a J1 sa týmto stávajú najrýchlejšími bezzrkadlovkami na svete. Viac informácií nájdete v nasledujúcich video prezentáciách a tlačovej správe.

Nikon V1

 

Nikon J1

Tlačová správa

Amsterdam, Holandsko, 21. september 2011: Fotografovanie už nikdy nebude rovnaké. Spoločnosť Nikon dnes uvádza revolučný nový systém fotoaparátu, Nikon 1, ktorý používajú dva nové fotoaparáty, Nikon 1 J1 a Nikon 1 V1. Táto nová generácia je priekopníkom úžasných fotografických funkcií, ako je technológia umožňujúca predbežné zachytenie snímok, ktorá je rýchlejšia ako vy. Tieto funkcie umožňujú nové režimy snímania, ktoré znamenajú, že vám už neunikne žiaden okamih. Snímanie pohyblivých objektov, ako sú deti, je teraz ľahké. Fotografie sa stanú živými obrazmi.

„Ide o najvýznamnejšie ohlásenie spoločnosti Nikon od uvedenia digitálneho fotoaparátu pred 14 rokmi,“ hovorí Takai Tsuchida, prezident spoločnosti Nikon Europe. „Uvedením systému Nikon 1 na trh odhaľujeme dva prelomové fotoaparáty s vymeniteľnými objektívmi, ktoré sú plné revolučnej technológie.“

Jordi Brinkman, produktový manažér pre spoločnosť Nikon Europe, hovorí: „Našim technikom sa podarilo uložiť neuveriteľne výkonný procesor a snímač do štíhleho, minimalistického dizajnu tela systému Nikon 1: ľudia budú môcť snímať fotografie, ktoré považovali za nemožné. Nejde iba o najrýchlejšie fotoaparáty na svete – majú aj doteraz nevídané funkcie: režimy snímania ako Pohyblivá momentka a Inteligentný výber snímky umožnia ľuďom zachytávať snímky spôsobmi, ktoré si ani nevedeli predstaviť. Objektívy 1 NIKKOR sú jedinečné tým, že boli navrhnuté s ohľadom na prenosnosť a vytváranie videosekvencií.“ 

Revolučný pokročilý fotoaparát s vymeniteľným objektívom A-CIL spoločnosti Nikon bol špeciálne navrhnutý tak, aby fotografom umožnil dokonale zachytiť okamih v čase spojením snímok a videosekvencií. Vďaka vývoju najnovšej technológie spoločnosti Nikon vám už nič neutečie.

* Nikon 1 J1 je najmenší fotoaparát na svete medzi súťažiacimi digitálnymi fotoaparátmi s vymeniteľným objektívom, ktorý je vybavený obrazovým snímačom väčším ako 2,54 cm (1 palec). Nikon 1 J1 je najmenší fotoaparát na svete medzi súťažiacimi digitálnymi fotoaparátmi s vymeniteľným objektívom, ktorý je vybavený vstavaným elektronickým hľadáčikom. Najkratšie oneskorenie uzávierky na svete (určené výkonovými testmi spoločnosti Nikon). Namerané pri použití režimu jednotlivých zaostrovacích bodov a najkratšej ohniskovej vzdialenosti štandardného objektívu so zoomom (1 NIKKOR 10 – 30 mm). Všetky podrobnosti sú platné k 5. augustu 2011.

Úchvatné nové funkcie

Séria Nikon 1 je vybavená procesorom, ktorý je mnohonásobne rýchlejší ako procesor väčšiny profesionálnych fotoaparátov. Táto výnimočná rýchlosť umožňuje použiť niektoré doteraz nevídané funkcie. Pohyblivá momentka predstavuje novú myšlienku v oblasti snímania fotografií. Umožňuje zachytiť pominuteľné okamihy a prehráva ich spôsobom, ktorý vašu snímku oživí. Fotoaparát súčasne zachytí spomalenú videosekvenciu a statickú snímku a potom okamžite tieto dve položky skombinuje. Prvýkrát v histórii môžete zachytiť momentku v čase, či už ide o vlny dorážajúce na breh, úsmev vášho najlepšieho priateľa alebo dieťa, ktoré sfúkava sviečky na narodeninovej torte.

Ďalšou inovatívnou funkciou, ktorú umožňuje pôsobivá rýchlosť fotoaparátu, je Inteligentný výber snímky, ktorý vám umožňuje zachytiť najlepšiu možnú fotografiu v plnom rozlíšení. Koľkokrát sa vám stalo, že ste sa pokúšali zachytiť akčnú momentku, napríklad vášho psa, ako chytá loptu, alebo dieťa hrajúce sa na hojdačke, a utiekol vám zásadný okamih, pretože ste zachytili fotografiu príliš skoro alebo príliš neskoro? Tieto intuitívne fotoaparáty myslia za vás. Stlačte raz tlačidlo uzávierky a fotoaparát rýchlo zachytí 20 snímok vo vysokom rozlíšení a automaticky vyberie 5 najlepších snímok na základe výrazov tváre, kompozície a zaostrenia. Potom zobrazí najlepšiu snímku na displeji LCD s vysokým rozlíšením. Ak nie ste so snímkou ​​spokojní, fotoaparát vám ponúkne na výber ďalšie snímky.

Dva vzrušujúce nové fotoaparáty

Fotoaparát Nikon 1 J1 je ideálny pre používateľov, ktorí chcú fotoaparát, ktorý im umožní jednoducho zachytiť osobné a rodinné spomienky. Ľahko sa používa, má vstavaný blesk a je dostatočne malý a ľahký na nosenie kamkoľvek a kedykoľvek. Fotoaparát Nikon 1 J1 je k dispozícii v piatich okúzľujúcich farbách: matne čiernej, lesklej bielej, striebornej, lesklej červenej a svietivo ružovej. K dispozícii je príslušenstvo vo vybratej farbe.

Fotoaparát Nikon 1 V1 má robustnú stavbu tela. Ide o dokonalý fotoaparát pre milovníkov technológie a najnovších trendov, ktorí chcú posunúť svoje fotografie na vyššiu úroveň. Hľadáčik s vysokým rozlíšením vám pomôže zamerať záber pomocou jasného svetla. Je tiež vybavený multifunkčným portom pre príslušenstvo, ktorý umožňuje pripojiť externý blesk a iné príslušenstvo. Fotoaparát Nikon 1 V1 je k dispozícii v matnej čiernej a lesklej bielej farbe.

Nekompromisná kvalita

Spoločnosť Nikon vytvorila systém fotoaparátu s revolučnými novými funkciami bez kompromisov v oblasti veľkosti, použiteľnosti alebo kvality snímok a videosekvencií. Tieto fotoaparáty sú vybavené najrýchlejším automatickým zaostrovaním vo svojej triede, čo znamená, že sú pripravené zachytiť akciu vždy, keď to potrebujete.  Rýchle sériové snímanie rýchlosťou 60 snímok za sekundu** vám umožní nasnímať plynulú sériu snímok bez toho, aby ste zložili prst z tlačidla uzávierky – a všetky tieto statické snímky budú mať profesionálnu kvalitu a ostré rozlíšenie 10 miliónov pixlov. Ak ste niekedy mali ťažkosti so slabým osvetlením, snímač CMOS formátu CX vám umožní snímať statické snímky so živými farbami.

Niekedy nestačí mať statický obrázok alebo pohyblivú momentku – obidva fotoaparáty Nikon 1 vám preto umožňujú snímať HD videosekvenciu v plnom rozlíšení pri 60 alebo 30 snímok za sekundu. Môžete tiež snímať statické zábery vo vysokom rozlíšení** a zároveň ďalej zaznamenávať videosekvencie. Dokonca môžete zachytiť dianie v extrémne spomalenom režime a prehrávať videoklip s dĺžkou dve alebo tri sekundy niekoľko minút, ak chcete byť skutočne kreatívny, či už ide o kvapku vody dopadajúcu na povrch alebo vášho priateľa vyskakujúceho do vzduchu.

* Max. 10 snímok za sekundu pri automatickom zaostrovaní so sledovaním objektu a max. 60 snímok za sekundu v režime s pevným zaostrením v plnom vysokom rozlíšení. Platné 5. augusta 2011.
** Snímky v plnom rozlíšení v režime videosekvencie, (zobrazovací pomer 16:9) 3840 x 2160 (1080/60i).

Nádherne jednoduchý návrh

Fotoaparát Nikon 1 vás uchváti svojim vzhľadom rovnako ako svojim výkonom. Obidva fotoaparáty sa vyznačujú jednoduchým návrhom s čistými líniami a minimálnym počtom tlačidiel, čo zvýrazňuje štíhlosť ich tiel. Tiež sú vybavené vysokokvalitným, robustným a zároveň ľahkým hliníkovým telom, ktoré vám dáva pocit kvality a odolnosti. Fotoaparát Nikon 1 V1 je dokonca vybavený krytmi zo zliatiny horčíka.

Nové vymeniteľné objektívy

Pri stavbe fotoaparátov Nikon 1 sa technici spoločnosti Nikon nesústredili iba na nové funkcie. Čo sa týka nového bajonetu 1, využili dokonca viac než 50 rokov skúseností. Posledný úplne nový bajonet objektívu, ktorý spoločnosť Nikon vytvorila, bol bajonet F v roku 1959. Bajonet 1 vám umožní použiť sériu vymeniteľných objektívov 1 NIKKOR pre systém Nikon 1. Tento bajonet bol navrhnutý tak, aby zaistil dokonalé spojenie objektívov s fotoaparátom. Predstavuje kľúčový faktor umožňujúci fotoaparátom Nikon 1 snímať statické zábery a nahrávať videosekvencie bez akýchkoľvek kompromisov.

Nový rad štyroch vymeniteľných objektívov 1 NIKKOR ponúka vynikajúcu presnosť, rozlíšenie a kontrast. Tieto objektívy boli vytvorené tak, aby boli dokonale v pomere k malému telu fotoaparátu. Všetky objektívy sa vyznačujú štíhlym a ľahkým návrhom umožňujúcim vynikajúcu prenosnosť a vyváženie. Ich použitie je neuveriteľne jednoduché a umožní vám ľahko nasnímať úžasné snímky a videosekvencie v akejkoľvek situácii.

Široké spektrum objektívov bolo navrhnuté výlučne pre bajonet 1. Táto ponuka prvej generácie pokrýva široký rozsah ohniskových vzdialeností vrátane objektívu 1 NIKKOR VR 10 – 30 mm (štandardný objektív s 3x zoomom), ktorý umožňuje pohodlné fotografovanie kdekoľvek, vysúvacieho objektívu 1 NIKKOR VR 30 – 110 mm (teleobjektív so zoomom) umožňujúceho zachytiť široký rozsah záberov, ultra tenkého objektívu 1 NIKKOR 10 mm (objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou) umožňujúceho zachytávať širokouhlé snímky a dostať do záberu všetko a objektívu 1 NIKKOR 10 – 100 mm PD-ZOOM (objektív so zoomom s elektrickým pohybom s nastaviteľnou rýchlosťou), ktorý je ideálny pre používateľov, ktorí chcú nahrávať videosekvencie. A to všetko je iba začiatok. Spoločnosť Nikon vie, že k najlepším fotografiám vedú najlepšie objektívy a ďalšie objektívy 1 NIKKOR sa už vyvíjajú.

Rozšírte svoj systém – zostaňte kompaktní: Príslušenstvo pre systém Nikon 1

Séria voliteľného príslušenstva pre systém Nikon 1 vám umožní čo najviac vylepšiť vaše fotografie bez toho, aby vám zaťažila tašku:

Miniatúrny blesk SB-N5 Speedlight predstavuje pohodlný spôsob ovládania smeru a kvality svetla alebo získanie kreatívnych snímok s bleskom odrazeným od stien alebo stropu. Tento blesk je kompatibilný s fotoaparátom Nikon 1 V1. Možno ho otočiť zvislo alebo vodorovne a záznamový reflektor (LED) na prednej strane jednotky poskytuje dodatočné svetlo pri použití funkcií Pohyblivá momentka alebo Inteligentný výber snímky v tmavom prostredí.

Ultra kompaktná jednotka GPS GP-N100 vám umožňuje jednoducho označovať fotografie na cestách. Je kompatibilná s fotoaparátom Nikon 1 V1. Možno ju pripojiť priamo k viacúčelovému portu pre príslušenstvo fotoaparátu. Jednotka potom automaticky zaznamenáva údaje o zemepisnej šírke a výške, nadmorskej výške a čase vo forme geografických značiek do údajov o fotografii (EXIF).

Adaptér FT1Adaptér bajonetu F vám umožní použiť s fotoaparátom Nikon 1 ľubovoľný objektív NIKKOR pre digitálne jednooké zrkadlovky. Tento adaptér je kompatibilný s fotoaparátom Nikon 1 V1 aj fotoaparátom Nikon 1 J1. Ponúka nekonečné možnosti výberu objektívu pre akúkoľvek situáciu. Všetky objektívy AF-S a AF-I NIKKOR sú kompatibilné so systémom automatického zaostrovania Nikon 1.

To však ešte nie je všetko, čo sa týka celého spektra príslušenstva systému Nikon 1. K dispozícii je celé spektrum značkových tašiek a popruhov na fotoaparáty a objektívy Nikon 1, rovnako ako slnečných clôn a gripov, ktoré vám umožnia chrániť vaše vybavenie a zaistia pohodlnejšie snímanie. S fotoaparátom Nikon 1 V1 môžete použiť externý stereofónny mikrofón spoločnosti Nikon ME-1. Obidva fotoaparáty Nikon 1 sa dodávajú s novým softvérom Short Movie Creator od spoločnosti Nikon. Tento softvér umožňuje automaticky vytvárať krátke filmy zo statických snímok, videozáznamov a hudby. Tiež umožňuje vytvárať pohyblivé momentky.

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *