Ricoh GR Digital IV – chuťovka pre fajnšmekrov

História radu fotoaparátov Ricoh GR siaha ešte do čias analógových fotoaparátov. Tieto modely pritom boli vždy určené iba malej ceľovej skupine nadšencov. Nový Ricoh GR Digital IV nie je v tomto smere žiadnou výnimkou. Rovnako ide o “chuťovku” pre fajnšmekrov. Model je zostavený podľa tradičného vzoru ako dobre ovládateľný kompakt s objektívom s pevnou ohiskovou vzdialenosťou. Digitálny novinka  však zároveň prináša zmysluplné inovácie v podobe displeja s vysokým rozlíšením a mimoriadne rýchlym hybridným autofokusom.

Richoh GR Digital IV

Ricoh GR Digital IV má 10 megapixelový CCD snímač veľkosti 1 / 1,7 palca, ktorý ponúka rozsah citlivosti od 80 do 3200 ISO, pričom sa dá zvoliť buď automatická funkcia nastavenie citlivosti alebo manuálny režim. Zábery je možné ukladať v jednoduchom formáte JPEG, alebo ako surové dáta DNG. Slabinou tohto fotoaparátu je videofunkcia. Majiteľ sa musí uspokojiť s VGA kvalitou a rozlíšením 640 x 480 pixelov pri 30 obrázkoch za sekundu. Senzor je zostavený tak, aby protipohybom obmedzil neželané rozmazanie záberu, keď fotoaparát nie je možné dostatočne dlho udržať pevne napríklad pri horších svetelných podmienkach.

Zvláštnosťou fotoaparátu Ricoh GR Digital IV je systém autofokusu. Okrem klasického kontrastného autofokusu má tento digitál aj externý autofokusový snímač, ktorý výrazne zvyšuje rýchlosť zaostrovania a v porovnaní s predchádzajúcim modelom potrebuje na zaostrenie iba polovičný čas. Čo sa týka objektívu, nedá sa zoomovať. Ricoh GR Digital IV má totiž pevnú ohniskovú vzialenosť 28 mm. Maximálne otvorenie clony je F1,9. Samotný objektív pozostáva z ôsmych šošoviek v šiestich skupinách a pri funkcii makro umožňuje priblíženie na jeden centimeter od foteného objektu. Pri klasickom nastavení je miminálna vzdialenosť 30 centimetrov.

Ricoh GR Digital IV prináša aj nový displej s uhlopriečkou 3 palce a rozlíšením 1,23 miliónov bodov. Displej pritom generuje jednotlivé pixely nie prostredníctvom klasických troch farebných  bodov, ale používa štyri. Tým štvrtým je biely bod, vďaka ktorému je obraz na displeji dostatočne dobre viditeľný aj pri priamom slnečnom svetle. Vďaka tejto inovácii ušetrí nový Ricoh GR Digital IV v porovnaní s klasickými displejmi mnoho energie.   

Ricoh GR Digital IV by sa mal na trhu objaviť približne v polovici októbra 2011 a jeho cena sa bude pohybovať od 499,– eur. Zoženiete ho v klasickej čiernej farbe. Výrobca pustí na svetový trh aj bielu variantu tohto digitálu, avšak iba v počte 10-tisíc exemplárov. Za biely Ricoh GR Digital IV si fajnšmekri zaplatia 549,– eur.   

Technické dáta:
Typ digitálneho fotoaparátu: kompakt
Megapixel: 10 megapixelov
Rozlíšenie: 3.648 x 2.736 pixelov
Snímač: 1 / 1,7 palcový CCD
Ohnisková vzdialenosť: pevná 28 mm
Clona: F1,9
Displej: 3-palcový, 1.230.000 bodov
Pamäťové karty: SD, SDHC
Hľadáčik: nie
Funkcia rozoznávania tváre: áno
Citlivosť ISO: 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200
Čas uzávierky: 180s až 1/2000s
Nastavenie režimov: plne automatické, čas automatický – clona manuálna, clona automatická – čas manuálny, plne manuálne
Formáty: JPEG, RAW, DNG
Video: 640 x 480 bodov pri 30 obrázkoch za sekundu
Rozmery. 109 x 60 x 33 mm
Hmotnosť: 190 g (bez batérii a pamäťových kariet)
Odporúčaná cena. cca 499,– eur

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *