Canon PowerShot G1 X – revolučný kompaktný fotoaparát

V roku 2000, teda už pred 12 rokmi, zaviedol Canon fotoaparátom G1 novú radu svojich digitálnych fotoaparátov.  Po uvedení posledného modelu G12 sa logicky očakávala G13-tka. Canon však prekvapil a najnovší model označil G1 X. Zrejme chcel upozorniť na zásadnú zmenu v tejto rade kompaktov, ku ktorej v skutočnosti aj prišlo. Canon prvý krát umiestnil do svojho kompaktného fotoaparátu veľký snímač CMOS, ktorý je podľa tlačovej správy zhodný so snímačom použitým v zrkadlovke EOS 600D.

Pozrite se aj najnovšie recenzie Canon G1 X.

Canon PowerShot G1 X

Objektív má 4x rozsah zoomu 28 – 112mm (ekv. kinofilmu 15,1 – 60,4mm) so svetelnosťou 2,8 no na širokom s nie až tak povzdbudivou hodnotou 5,8. Pri danom rozsahu by sme na konci zoomu očakávali lepšiu svetelnosť. Napriek tomu je tento kompakt naozaj veľmi zaujímavý a sme zvedavý na jeho prvé recenzie.

Do predaja sa má dostať koncom februára za cenu cca 630€.

Tlačová správa

Canon predstavuje nový PowerShot G1 X – revolučný kompaktný fotoaparát s veľkým snímačom CMOS, ktorý poskytuje obrazovú kvalitu a ovládanie na úrovni digitálnych zrkadloviek v mimoriadne prenosnom kovovom tele. PowerShot G1 X je určený pre profesionálov a serióznych fotografov. Vytvára novú prestížnu kategóriu na špici legendárnej série G a nastavuje tak novú latku výkonu pre kompaktné fotoaparáty.

PowerShot G1 X využijete ako samostatný vysokokvalitný fotoaparát alebo ako skvelé doplnenie profesionálnej digitálnej zrkadlovky. Kombinácia snímača EOS s vysokovýkonným procesorom DIGIC 5, novým presným objektívom Canon a bohatými možnosťami ovládania z neho robí doteraz najlepší kompaktný fotoaparát Canon. Aby bol PowerShot G1 X čo najprenosnejší, je vybavený objektívom so zoomom, ktorý sa vtiahne do diskrétneho, ale robustného kovového tela. Fotografi tak získajú skvelý fotoaparát s nevtieravým dizajnom, ktorý je zárukou vysokokvalitných snímok a špičkového ovládania.

Canon G1 X

Obrazová kvalita profesionálnej úrovne

PowerShot G1 X je vybavený technológiami Canon, ktorým dôverujú profesionáli na celom svete a vďaka ktorým dosahuje úroveň obrazovej kvality doteraz typickej len pre digitálne zrkadlovky Canon. Je prvým kompaktným fotoaparátom od Canon s veľkým 14,3-megapixelovým snímačom CMOS s pomerom strán 4:3 a rozmermi 18,7 mm x 14 mm – výškovo podobným snímačom APS-C, ktoré sa používajú v modeloch EOS DSLR. Rozmermi a štruktúrou pixelov je zhodný s modelom EOS 600D a plocha snímača pokrýva približne 6,3-krát väčšiu oblasť než snímač uznávaného fotoaparátu PowerShot G12. Výsledkom je obrazová kvalita digitálnej zrkadlovky v malom a kompaktnom fotoaparáte, ktorý si môžete vziať kamkoľvek.

Väčšie rozmery snímača fotografom poskytujú lepšie ovládanie hĺbky ostrosti a viac možností kreatívneho vydelenia fotografovaného objektu z pozadia. Zlepšený dynamický rozsah umožňuje presné zachytenie tmavých aj svetlých plôch v rámci záberu, zatiaľ čo 14,3-megapixelové rozlíšenie dovoľuje tlač veľkoformátových fotografií alebo orezávanie snímok a tvorbu pôsobivých kompozícií.

Model PowerShot G1 X sa tiež vyznačuje množstvom výhod, ktoré plynú z využívania pokročilej technológie snímača CMOS, vyvinutej v rámci série Canon EOS. Čipová technológia potláčania obrazového šumu zaisťuje ostré a zreteľné snímky aj pri vysokom nastavení citlivosti ISO a 4-kanálové spracovanie obrazu umožňuje vysokorýchlostné snímanie – výsledkom je rýchla odozva v každej situácii.

Systém HS, ktorý je kombináciou veľkého snímača s obrazovým procesorom DIGIC 5, umožňuje fotoaparátu PowerShot G1 X získať oveľa lepšie výsledky v slabom osvetlení, s nastavením maximálneho rozsahu ISO pri plnom rozlíšení 100 až 12800 – doteraz nevídaná úroveň v kategórii kompaktných fotoaparátov Canon. Fotografi môžu využívať prirodzené osvetlenie dokonca aj v najhorších svetelných podmienkach, takže získajú prirodzene pôsobiace zábery s neuveriteľnými detailmi a nízkou úrovňou obrazového šumu.

Precízne optické technológie

Objektív fotoaparátu PowerShot G1 X bol vyrobený presne podľa dizajnu, spracovateľských technológií a noriem kvality svetoznámych objektívov EF, takže poskytuje obrazovú kvalitu na profesionálnej úrovni. Asférické členy s ultravysokým indexom lomu (UA) a presné optické technológie sú zárukou kompaktných rozmerov a mimoriadne ostrých záberov pre najnáročnejších fotografov. Objektív sa úplne zasúva do tela fotoaparátu a flexibilný 4x optický zoom ponúka rozsah 28 mm – 112 mm. Fotografi tak majú možnosť využívať zoom a meniť kompozíciu aj perspektívu kreatívnym spôsobom. Výhody veľkého snímača dopĺňa clona so 6 lamelami, s ktorou dosiahnete nádherné rozostrenie pozadia.

Aby sa zaistil optimálny obraz a kvalita Full HD, súčasťou objektívu je 4-krokový optický stabilizátor obrazu (IS), ktorý umožňuje fotografovanie v slabo osvetlenom prostredí a používanie expozičných časov až o štyri hodnoty (EV) nižších, než by bolo možné bez IS. Optický stabilizátor obrazu je doplnený inteligentným systémom IS, ktorý analyzuje ohniskovú vzdialenosť a typ pohybu fotoaparátu a potom uplatní najvhodnejší režim stabilizácie obrazui. Ak napríklad zistí pohyb pri panningu, aktivuje sa režim IS s panningom a stabilizácia prebieha len v jednom smere; tak sa dosiahne umeleckejšie zobrazenie pohybu v celej ploche záberu. Hybridný stabilizátor obrazu sa zas používa pri makrofotografii, aby sa potlačilo rozmazanie spôsobované chvením fotoaparátu.

Objektív je doplnený o integrovaný 3-krokový filter neutralizácie sýtosti (ND), ktorý umožňuje používanie menších clonových čísel v jasnom osvetlení, aby sa dosiahla menšia hĺbka ostrosti, alebo používanie dlhších expozičných časov na zámerné rozostrenie pohybu.

Bohaté možnosti ovládania

Fotoaparát PowerShot G1 X nadväzuje na tradičný spôsob ovládania modelov série PowerShot G a ponúka plne manuálne ovládanie aj ovládacie prvky korekcie expozície pre rýchly a intuitívny prístup k mnohým nastaveniam. Aby sa zaistila maximálna kontrola nad výslednou snímkou, PowerShot G1 X sa dokáže plynule začleniť do fotografického systému EOS a podporuje 14-bitový záznam do formátu RAW pre hladké prechody medzi odtieňmi a prirodzené farby, ktoré možno doladiť v dodávanom programe Digital Photo Professional (DPP).

PowerShot G1 X umožňuje zachytiť aj najrýchlejší pohyb – funkcia Vysokorýchlostné sériové snímanie v HQ „zmrazí“ rýchlu akciu vytvorením série šiestich snímok v plnom rozlíšení frekvenciou 4,5 sním./s. Používatelia tiež môžu fotografovať súvisle do formátu JPEG frekvenciou 1,9 sním./s až do zaplnenia karty – s prehľadom tak zachytia aj dlhšie sekvencie.

Vysoká kvalita Full HD videa

PowerShot G1 X podporuje okamžitý záznam videa v kvalite Full HD (1080p) s frekvenciou 24 sním./s pomocou samostatného tlačidla. Používatelia sa môžu vďaka veľkému snímaču CMOS tešiť z videa vo vysokej kvalite dokonca aj v zhoršených svetelných podmienkach a môžu tiež používať menšiu hĺbku ostrosti. Okrem toho, univerzálny 4x optický zoom a stereofonický zvuk sú dispozícii aj počas filmovania.

Profesionálna manipulácia

Robustná konštrukcia z nehrdzavejúcej ocele a kompaktný dizajn umožňujú manipuláciu s fotoaparátom PowerShot G1 X na profesionálnej úrovni. Veľký výklopný 7,5 cm (3”) displej PureColor II VA LCD umožňuje fotografovať prakticky z akéhokoľvek uhla a polohy, takže fotografi vždy získajú požadovanú kompozíciu. Jasný displej s vysokým rozlíšením 920 000 bodov zaisťuje ostrý a detailný obraz pri tvorbe kompozície aj pri prezeraní snímok, zatiaľ čo optický hľadáčik (OVF) s dioptrickým nastavením dáva používateľom možnosť fotografovať podľa vlastných predstáv. Nový vysúvací blesk s manuálnym ovládaním umožňuje používateľom obohatiť fotografovanú scénu o ďalší zdroj osvetlenia a pomocou pätice môžu pridať aj externé blesky Canon Speedlite.

Pokročilé režimy snímania

Pri fotografovaní v náročných situáciách používateľom pomáha množstvo pokročilých režimov snímania. Ak napríklad fotografujú vo veľmi slabom osvetlení bez statívu, režim Snímanie nočnej scény z ruky vytvorí vysokorýchlostnú sekvenciu záberov a zachytené obrazové dáta skombinuje do jedinej výslednej snímky, ktorá bude dobre exponovaná čo najmenej rozmazaná. Režim Vysoký dynamický rozsah (HDR) zas scénu zachytí s obzvlášť vysokým pomerom svetlých a tmavých tónov. Pritom sa použije viacero expozícií, ktoré sa potom skombinujú tak, aby snímka obsahovala bohaté detaily v tmavých aj svetlých oblastiach.

Príslušenstvo ponúka nové možnosti

PowerShot G1 X, ideálny pre používateľov digitálnych zrkadloviek EOS, je kompatibilný so širokou škálou príslušenstva systému EOS. Fotografi tak môžu okamžite rozšíriť potenciál svojho fotoaparátu. Externé blesky Canon EX Speedlite možno použiť na dosiahnutie kreatívneho osvetlenia, zatiaľ čo vodotesné puzdro WP-DC44 poskytuje ochranu do hĺbky 40 m – ideálne pri fotografovaní v hustom daždi alebo pod vodou, kde získate úplný prístup k všetkým ovládacím prvkom. 

Voliteľný adaptér na filtre FA-DC58C umožňuje používať množstvo filtrov, napr. kruhový polarizátor, ktorý slúži na zvýraznenie modrej farby oblohy alebo odstránenie odleskov. Vyváženejšie osvetlenie pri makrofotografii dosiahnete s adaptérom na kruhový makroblesk (MLA-DC1), ktorý umožňuje pripojenie externých bleskov Macro Ring Lite alebo Twin Lite zo systému Canon EOS.
Model PowerShot G1 X, ponúkajúci skutočne pokročilú úroveň profesionálneho ovládania a mimoriadnu obrazovú kvalitu, je ideálnym fotoaparátom pre profesionálov aj serióznych amatérskych fotografov, ktorí od kompaktného fotoaparátu požadujú flexibilnosť a kvalitu digitálnej zrkadlovky.

PowerShot G1 X – základné charakteristiky:

  • Veľký 14,3 MP snímač CMOS, DIGIC 5, Systém HS
  • Kompaktný 4x zoom; Inteligentný systém IS
  • 7,5 cm (3") výklopný displej, OVF
  • Plne manuálne ovládanie, RAW, DPP
  • Full HD, HDMI
  • Vysokorýchlostné sériové snímanie v HQ
  • Smart Auto
  • Bohatá ponuka príslušenstva
  • Režim HDR a filter ND
  • Voliteľné vodotesné puzdro do 40 m 

 

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *