Olympus OM-D E-M5

Minulý mesiac sme v našom blogu informovali o uniknutej fotografii a informáciách o pripravovanom zámere spoločnosti Olympus pokračovať vo výrobe digitálnych zrkadloviek a to predstavením modelu pod označením OM-D E-M5. Dnes sa predstavením Olympusu OM-D E-M5 s dizajnom, ktorý vychádza zo svojej legendárnych OM klasických zrkadloviek potvrdilo, že nešlo o žiadny šum. Fotoaparátom OM-D E-M5 Olympus zavádza novú radu v kategórii Micro Four Thirds v kategórii PEN prístrojov.

Konštrukcia z horčíkového tela bol osadené stabilizovaným CMOS snímač s rozlíšením 16,1 MPx a procesor TruePics VIU. K dispozíci je rozsah citlivostí od ISO 200 – 25600. Olympus zároveň garantuje najrýchlejšiu rýchlosť zoastrovania na trhu. Dotykový trojpalcový OLED displej je naklápací a s rozlíšením 6100 bodmi. Hľadáčik je elektronický.

Ceny pre Európu nie sú zatiaľ stanovené – v USA sa má telo predávať za 999,- USD. Do predaja sa má dostať približne v apríli 2012.

Pozrite si tiež prvé recenzie Olympus OM-D E-M5.

Tlačová správa
 
Rýchlejší, ostrejší, múdrejší: prachotesný a vodovzdorný Olympus OM-D, s prevratným stabilizátorom, elektronickým hľadáčikom a novými objektívmi.
 
Praha, 8. februára 2012 – Olympus pokračuje v chove štyridsaťročného čistokrvného rodokmeňa preslávených fotoaparátov rady OM a prináša na trh prvý digitálny model rady OM-D, ktorý je ako prvý *1 fotoaparát na svete vybavený 5-osým stabilizátorom obrazu (IS), ktorý eliminuje rozostrenie snímok i videí prakticky za všetkých okolností. Užívatelia uvidia stabilizáciu priamo v novom rýchlom elektronickom hľadáčiku už pri samotnej kompozícii. Zároveň iste ocenia všetky výhody, ktoré so sebou nesie vylepšený najrýchlejší zaostrovací systém na svete FAST AF (Frequency Acceleration Sensor Technology), ktorý možno nájsť aj vo fotoaparátoch radu PEN. Nový 16.1 megapixelový Live MOS senzor pracuje v tandeme s výkonným obrazovým procesorom TruePic VI a spoločne dosahujú ohromujúce výsledky v obrazovej kvalite i vysokej citlivosti. Elektronický hľadáčik s vysokým rozlíšením 1.44 milióna pixelov je univerzálna pomôcka slúžiaca nielen na pohodlnú kompozíciu, ale aj k okamžitému náhľadu na korekciu jasu, farebného podania a ďalších úprav vykonaných ešte pred stlačením spúšte. Tento rýchlejší, ostrejšie a múdrejší fotoaparát je navyše odetý do odolného prachuvzdorného a vodeodolného horčíkového tela, ktoré robia z fotoaparátu OM-D prístroj do každého počasia a prostredia. Nové príslušenstvo, kam patrí voliteľný batériový grip HLD-6, adaptér pre 4/3 DSLR objektívy MMF-3 a blesk FL-600R, mu len pridávajú na univerzálnosti. Dva nové objektívy s pevnými ohniskami, na ktorých pracuje vývojové oddelenie spoločnosti Olympus, sú potom akousi čerešničkou na torte jedinečného systému Micro 4/3, na ktorom je rada OM-D postavená: portrétny objektív M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 (ekv . 150mm) a makro objektív M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 (ekv. 120mm).
 
Telo OM-D (E-M5) bude v predaji v striebornom a čiernom prevedení.
 

Prvotriedna rýchlosť

Skúsení a pokročilí fotografi určite ocenia výhody rýchleho ostrené fotoaparátu OM-D. Nový fotoaparát využíva technológie FAST AF (Frequency Acceleration Sensor Technology), teda doteraz najrýchlejší technológia ostrenia na fotoaparátoch s výmennými objektívmi. Rovnaký systém sa dá nájsť napríklad u fotoaparáte Olympus PEN E-P3, ktorého čítacie frekvencia snímače dosahuje 120 s / s Rýchlosť komunikácie medzi telom a objektívom bola optimalizovaná, zatiaľ čo systém MSC (Movie & Still Compatible) bol tiež zdokonalený pre dosiahnutie vyššej rýchlosti AF zaostrovanie. Pri zapnutom sekvenčnom snímaní dokáže fotoaparát urobiť až 9 snímok za sekundu. So zapnutým automatickým zaostrovaním potom dosiahne rýchlosť 4.2 s / s * 3. Výrazne sa tiež skrátila oneskorenie (zatmenie) živého náhľadu tesne po expozícii. K tomu došlo použitím samostatných jadier obrazového procesoru TruePic VI pre ukladanie snímok a pre zobrazovanie živého náhľadu. Výstupné dáta potrebné pre zobrazenie živého náhľadu na obrazovke tak sú úplne nezávislá na simultánne sa odohrávajúcim ukladanie práve nadobudnutého snímky.
 

Prvotriedna kvalita obrazu a farebné podanie, plus zdokonalené umelecké filtre

Nový High-Speed ​​Live MOS senzor použitý vo fotoaparáte OM-D disponuje 16.1 miliónmi pixelov a je prepojený s výkonným obrazovým procesorom TruePic VI, s ktorým dokáže spoločne obmedziť hladinu šumu aj pri vysokých citlivostiach, ktoré možno na OM-D nastaviť až na úroveň ISO25600 . Vďaka vysokému dynamickému rozsahu dochádza k presnejšiu reprodukciu veľmi jasných partií snímok. Technológia spracovania jemných detailov, prvýkrát predstavená na zrkadlovke Olympus E-5, eliminuje výskyt moiré a pseudo farieb, zatiaľ čo technológia Real-Colour je použitá pre presnú reprodukciu ťažko zobraziteľných farieb, akou je napr emeraldově zelená.
OM-D ponúka svojim užívateľom aj nový umelecký filter "Key Line" (Komiks), ktorý zosilňuje obvodové kontúry a dodáva snímke vzhľad komiksovej ilustrácie. Bracketing umeleckých filtrov potom dokáže na jedno stlačenie spúšte vyrobiť všetky variácie všetkých filtrov, ktoré fotoaparát ponúka.
 

Prvotriedna hľadáčik

Elektronický hľadáčik s rozlíšením 1.44 milióna pixelov je prvý EVF hľadáčik, vstavaný do bezzrcadlového fotoaparátu Olympus s výmennými objektívmi. Poskytuje 100% pokrytie záberu, max 1.15x zväčšenie a 18mm optický člen. Extrémne rýchla obnovovacia frekvencia je veľmi dôležitá predovšetkým pri fotení rýchlych športových akcií, zatiaľ čo prvotriedny optický design zaisťuje dokonale čistý a ostrý pohľad na celú plochu hľadáčiku, bez zjavnej vinetácia v periférnych oblastiach. Vstavaný očný senzor detekuje priložené oko a automaticky prepína medzi hľadáčikom a hlavné obrazovkou. Spodný informačný panel zobrazený v hľadáčiku neustále zobrazuje dôležité expozičné hodnoty a informácie potrebné na fotenie. Elektronický hľadáčik, na rozdiel od toho optického, navyše dokáže pomôcť pri kreatívnym využitie fotoaparátu. Akékoľvek zmeny, či už v expozíciu, vyváženie bielej, v nastavených umeleckých filtroch, to všetko je možné sledovať naživo priamo v elektronickom hľadáčiku ešte pred samotným stlačením spúšte. Rad kreatívnych funkcií a režimov, ktoré možno sledovať priamo v hľadáčiku je doplnená aj o nový prvok, totiž samostatnou korekciu svetlých a tmavých partií snímke pomocou krivky, ktorá je do snímky premietnutá. Všetky úpravy tak robíte, bez toho aby ste museli zložiť oko z hľadáčika a stratiť tak prehľad o celkovej kompozícii.
 

Prvotriedna, prvá * 1 5-tich osý stabilizátor obrazu (IS) na svete

Štandardné stabilizačné systémy bežne kompenzujú iba dva rotačné pohyby fotoaparátov – okolo horizontálnej a okolo vertikálnej osi. V skutočnosti však dochádza k otrasom a pohybom fotoaparátu celkom v piatich smeroch. Nový stabilizačný systém preto kompenzuje nielen pohyb rotačný okolo osi X a Y, ale tiež smerový posuv po týchto osiach a zároveň rotačný pohyb pozdĺž osi Z. Predovšetkým pri fotení makroskopických detailov tak oceníte schopnosť stabilizátora kompenzovať všetky pohyby fotoaparátu. OM-D je pripravený kompenzovať pohyby aj pri pohybe, napríklad pri natáčaní videa za chôdze.
 

Prvotriedne video funkcie

Vstavaný stabilizátor obrazu IS sa postupne vyvinul v prvotriednej MSC (Movie and Still Compatible) IS stabilizačný systém, ktorý poskytuje vylepšenú stabilizáciu i pri natáčaní video sekvencií. Kameramani, ktorí preferujú následný strih a editáciu záberov na platforme PC, iste ocenia použitý formát v rozlíšení FULL HD, totiž formát MOV (MPEG-4 AVC/H.264). Ponúka maximálnu dĺžku záznamu jednej sekvencie až 29 minút. Na výber je aj tradičné video formát AVI (Motion JPEG). Vysoko kvalitný lineárny PCM audio záznam je použitý u oboch formátov. Okrem radu umeleckých filtrov, ktoré možno vo video sekvenciách použiť, sú novo k dispozícii aj efekty One-shot echo a Multi-echo.
 

Prvotriedne ovládanie a spoľahlivosť

Okrem vylepšení týkajúcich sa elektronického hľadáčika, je OM-D vybavený aj 3.0 "OLED obrazovkou, ktorú je možné vyklápať až o 80 ° smerom hore alebo smerom dole max o 50 °. Fotenie z neštandardných uhlov je tak výrazne jednoduchšie. Obrazovka využíva špeciálny matricu s celkom 610.000 pixelmi, ktoré sú schopné zobraziť fotografie a video sekvencie v rozlíšení rovnocennému VGA. Výklopná OLED obrazovka je navyše dotyková, vďaka čomu možno komponovaný objekt rýchlo zaostriť aj odfotiť jednoduchým dotykom prsta na displeji. Prácna aretácie expozície a ostrenie s posunom kompozície je tak dávnou minulosťou. Ak chcete zaostriť na objekt, ktorý sa práve nachádza v pravom hornom rohu obrazovky, nie je nič jednoduchšie, než na toto miesto ťuknúť prstom a snímka je hotový. Ďalšou významnou inováciou je zobrazenie snímku foteného v režime B priamo na displeji. Pri dlhých expozíciách v rádoch niekoľkých sekúnd či minút vidíte u bežných fotoaparátov finálnej snímok vždy až po dokončení expozície. V prípade OM-D môžete sledovať postupné prokreslování snímky na obrazovke v reálnom čase. Ak sa vám zdá snímok už prijateľný, expozíciu môžete kedykoľvek ukončiť.
 
OM-D je fotoaparát, na ktorý je spoľahnutie aj v extrémnych podmienkach a situáciách. Je dokonale chránený pred všetkými poveternostnými vplyvmi, pretože obsahuje celý rad gumových O-krúžkov a tesnení, ktoré z neho robí dokonale prachotesný a vodovzdorný pracovný nástroj. Aby ste sa nemuseli báť výmeny objektívov aj za týchto situácií, je OM-D vybavený patentovaným antiprachovým filtrom Olympus SSWF (Supersonic Wave Filter), ktorý sa automaticky aktivuje pri každom zapnutí fotoaparátu. Číra membrána umiestnená pred snímačom tak vďaka extrémne rýchlym ultrazvukovým vibráciám dokáže striasť všetky prachové nečistoty.
 

Prvotriedna ponuka objektívov

OM-D je plne kompatibilný so všetkými Micro 4/3 objektívy. Objektívy Olympus budú navyše čoskoro doplnené o dva optické skvosty s pevnými ohniskami: portrétny objektív M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 (ekv. 150mm) a makro objektív M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 (ekv. 120mm). 75mm objektív bude rovnako, ako už existujúce objektív 12mm 1:2.0, celokovový v unikátnom dizajne, a umožní vytváranie jedinečných portrétov, ale aj zachytenie športových udalostí v hale, bez použitia blesku. Prachotesný a vodovzdorný objektív s ohniskom 60mm ponúkne makro zväčšenie až 1:1 a najkratšia zaostrovacia vzdialenosť 19cm.
 
OM-D (E-M5) telo bude v predaji v čiernom a striebornom prevedení od apríla 2012. V rovnakom čase sa objaví aj kit strieborného alebo čierneho tela v kombinácii s čiernym objektívom M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm 1:3.5-6.3.
 

OM-D hlavná charakteristika:

Rýchlosť – najvyššia na svete * 2. Zaostrovací systém FAST AF plus 3D tracking pre dokonalejšie zaostrenie pohybujúcich sa objektov
16.1 megapixelový nový Live MOS senzor, pre vysoké rozlíšenie a excelentný výkon za zlého svetla
Vstavaný elektronický hľadáčik s rozlíšením 1.44 miliónov pixelov s unikátnym optickým dizajnom pre obmedzenie vinetácia, 100% pokrytie záberu a extrémne krátka zobrazovacie oneskorenie
Výkonný obrazový procesor TruePic VI pre rýchly štart fotoaparátu a dokonalú kvalitu obrazu (max. Citlivosť pri fotení snímok až ISO 25600)
Ultra-efektívne stabilizátor obrazu vstavaný v tele fotoaparátu. Prvý * 1 5-tich osý stabilizátor obrazu na svete pre dokonale ostré snímky aj video zábery s ľubovoľným nasadeným objektívom.
Kompaktné ľahké telo pokračujúca v šľapajách slávnej série OM je vyrobené z horčíkovej zliatiny a je kompletne prachotesné a vodovzdorné
Plne kompatibilný s ostatnými produktmi Micro 4/3 štandarde, vrátane všetkých Micro 4/3 objektívov
 
Ďalšie objektívy na ceste – M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 a M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 Makro
 

Ďalšie funkcie a vlastnosti:

Výklopná obrazovka (3.0 "výklopný a dotykový OLED displej s rýchlou odozvou)
Full HD (1920 x 1080), teraz vo formáte MPEG4
Nový Echo efekt pre video (one-shot echo a multi-echo)
Funkcia Live Bulb, postupne vykresľujú exponovanú scénu na obrazovke počas dlhodobého snímania v režime B (Bulb)
Nový umelecký filter "Key Line" (Komiks), s ktorým snímaná scéna vyzerá skôr ako ilustrácie. Nové variance ďalších filtrov: Cross Process II a Dramatic Tone II.
 

Príslušenstvo

HLD-6 – batériový grip v rovnako uzavretom prachotesnom a vodovzdorný prevedení, ako telo OM-D. Tento inovatívny dvojdielny grip dá pohodlne používať ako pre fotenie krajiniek (prvá časť gripu), tak pre fotenie portrétov (na výšku s nasadenou aj druhou časťou gripu). Portrétne grip obsahuje navyše priestor pre druhú batériu, rovnako tak, ako aj druhú spúšť, ovládacie prvky či ďalšie tlačidlá Fn. S dvoma vloženými batériami dokáže fotoaparát urobiť až 650 snímok (podľa štandardov CIPA).
FL-600R – externý blesk (GN 50 pri ISO200 alebo GN 36 pri ISO100), s vylepšeným nabíjacím časom, zdokonalenú flexibilitou a funkčnosťou pri natáčaní videa. Možnosť bezdrôtového diaľkového riadenia a odpaľovanie priamo z fotoaparátu. Blesk je vybavený LED svetlom pre nasvietenie video scény, ale aj ako pomocné svetlo pri automatickom zaostrovaní.
MMF-3 adaptér pre 4/3 DSLR objektívy. Určený na uchytenie 4/3 zrkadlových objektívov na fotoaparáty typu Micro 4/3. Disponuje rovnakou prachotesnú a vodovzdorný úpravou, ako telo OM-D. Ideálne adapter pre použitie DSLR objektívov radu Pro a Top Pre na fotoaparáte OM-D.
 
Viac informácií o OM-D nájdete na www.olympus.cz
 
* 1 K februári 2012. Medzi fotoaparáty s výmennými objektívmi.
* 2 K februári 2012. Medzi fotoaparáty s výmennými objektívmi na trhu (vrátane D-SLR), podľa interných testov spoločnosti Olmypus.
* 3 S nasadeným objektívom M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ.
 

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *