Víťazná fotografia World Press Photo 2011

Fotografiou roka 2011 v prestížnej súťaži World Press Photo sa stala snímka španielskeho fotoreportéra Samuela Arandu z arabskej jari. Oznámila to dnes medzinárodná porota. Víťazná snímka zobrazuje zahalenú moslimku, ktorá drží v náručí zraneného príbuzného po demonštrácii v Jemene. Muž, z ktorého vidieť iba hornú časť tela, je vyzlečený, žena má rukavice. Vlani zvíťazila snímka Afganky, ktorej manžel za trest odrezal nos a uši.

S. Aranda urobil víťaznú fotografiu v poľnej nemocnici zriadenej v mešite
FOTO:  Samuel Aranda

Tohtoročná "víťazná snímka ukazuje vyhrotený, súcitný okamih, ľudský dopad obrovskej udalosti, ktorá stále pokračuje," uviedol predseda poroty Aidan Sullivan. "Možno nikdy nebudeme vedieť, kto je tá žena, ktorá drží v náručí zraneného príbuzného. Ale spoločne sú živým zobrazením odvahy obyčajných ľudí, ktorá pomohla vytvoriť významnú kapitolu v dejinách Blízkeho východu."

"Zastupuje Jemen, Egypt, Tunisko, Líbyu, Sýriu, všetko, k čomu došlo počas arabskej jari," doplnila ho kamerunská členka poroty Koyo Kouoh. "Ukazuje však súkromnú, intímnu stránku toho, čo sa dialo, ukazuje úlohu, ktorú zohrali ženy, nielen ako poskytovateľky starostlivosti, ale ako aktívne účastníčky hnutia".

Samuel Aranda víťaznú snímku urobil v poľnej nemocnici zriadenej v mešite v jemenskej metropole Saná 15. októbra, po zrážke demonštrantov s vládnymi silami, pre noviny The New York Times. Ocenenie, dotované finančnou odmenou 10.000 eur, prevezme na slávnosti neskôr v tomto roku.

Z vyše 100.000 prihlásených snímok od 5000 autorov ocenila porota práce 57 fotoreportérov z 24 krajín.

Tlačová správa (TASR)

 

Author: Zuzka

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *