Canon EOS 5D Mark III prichádza

Dobrá správa pre všetkých fanúšikov zrkadloviek od Canonu. Po "blisnutí sa" Nikonu svojou novinkou D800 prichádza v tejto triede odpoveď aj od Canonu v podobe modelu 5D Mark III. Medzi hlavné inovácie patrí 22-megapixelový full-frame senzor, automatické ostrenie so 61 zaostrovacími bodmi, rozšírený rozsah citlivostí až do hodnoty ISO 102400, rýchlosť snímania 6 snímkov za sekundu a rádiové odpaľovanie blesku, ktoré môžete využiť s ďalšou predstavenou novinkou – profesionálnym bleskom Canon Speedlite 600EX-RT.

Predpokladaná cena za Canon 5D Mark III je 3299€ a predaj sa predpokladá už v mesiaci marec 2012.

Pozrite si prvé dojmy a recenzie Canon EOS 5D Mark III  v sekcii RECENZIE.

Canon EOS 5D Mark III

Tlačová správa

Canon predstavuje najnovšiu digitálnu zrkadlovku zo slávnej série EOS – EOS 5D Mark III. EOS 5D Mark III nadväzuje na legendárny EOS 5D Mark II a ponúka vylepšenú rýchlosť, vyššie rozlíšenie, vylepšený výpočtový výkon a rozšírené možnosti pre tvorivé fotografovanie aj natáčanie videa vo Full HD. Jedinečné tvorivé možnosti splní aj tie najnáročnejšie priania profesionálnych fotografov.

Canon starostlivo načúval fotografom z celého sveta a EOS 5D Mark III ponúka vylepšený výkon takmer vo všetkých oblastiach. Nový 22,3 MPx full-frame snímač prináša optimálne rozlíšenie pre fotografovanie aj natáčanie HD videa. Fotografovať sa dá rýchlosťou až 6 snímok za sekundu a 61bodový AF systém a 63-zónové meranie poskytujú vyššiu rýchlosť, flexibilitu a presnosť. Najnovší procesor DIGIC 5 + ešte viac vylepšuje video funkcie a možnosti ovládania a záznamu zvuku. EOS 5D Mark III redefinuje tvorivé možnosti pre fotografov i amatérskych videokameramanov.

"EOS 5D Mark III predstavuje zásadný krok vpred pre celú radu EOS 5D," hovorí Kieran Magee, Marketing Director, Professional Imaging, Canon Europe. "EOS 5D Mark III je výnimočný fotoaparát. Pozorne sme načúvali komunite zapálených fotografov, aby sme zlepšili výkon vo všetkých oblastiach. Novinku sme navrhli tak, aby úspešne dokázala zdolať akúkoľvek tvorivú výzvu – je rýchlejší, spoľahlivejší, je možné prispôsobiť fotenie v ateliéri aj natáčanie videa. Všetko v tej najvyššej kvalite."

Vylepšený výkon

EOS 5D Mark III ponúka vylepšenia prakticky všetkých špecifikácií a je ideálny pre fotografov, ktorí digitálnou zrkadlovkou chcú natáčať aj video. Obsahuje rad funkcií, ktoré prvýkrát priniesol revolučný Canon EOS-1D X  a ponúka vysoký výkon, flexibilitu, manipuláciu a odolnosť.

Novovyvinutý 22,3 MPx full-frame snímač poskytuje lepšie rozlíšenie a jemnejšie detaily, čo umožňuje zachytiť celý rad scén, od rozsiahlych krajín až po krásne portréty. Vyššia rýchlosť kontinuálneho snímania ponúka rozšírené kreatívne možnosti. 8-kanálové čítanie umožňuje pri maximálnom rozlíšení vytvoriť rýchlosťou až 6 snímok za sekundu 18 fotografií vo formáte RAW alebo viac ako 16 000 JPEG – navyše bez nutnosti použitia ďalšieho príslušenstva. Pokročilá architektúra senzora ponúka široké možnosti nastavenia ISO 100-25 600 s možnosťou rozšírenia až na 102 400, čo umožňuje zachytiť čisté a kvalitné snímky aj pri extrémne nízkom osvetlení.

EOS 5D Mark III využíva rovnaký 61bodový širokouhlý AF systém podobne ako EOS-1D X a poskytuje vynikajúcu citlivosť, presnosť a rýchlosť. Jeden z najmodernejších AF systémov súčasnosti s úctyhodným 41 bodmi krížového typu a piatimi duálnymi bodmi krížového typu zabezpečuje bezkonkurenčnú presnosť v celom snímku. Prednastavenie AF je možné podobne ako pri modeli EOS-1D X prispôsobiť, čo pomáha zachytiť tradične náročné objekty a poskytuje viac spoľahlivosti v situáciách, kedy sa objekt môže nepredvídateľne pohybovať.

Veľmi presnú expozíciu zaisťuje oceňovaný merací systém Canon iFCL, ktorého súčasťou je aj 63 zónový dvojvrstvový snímač spojený s každým bodom AF systému. Informácie získané zo systému AF sú analyzované spoločne s farbou a jasom zo senzoru, takže EOS 5D Mark III poskytuje presné odtiene pleti a vynikajúce výsledky za každej situácie.

Kreatívny výkon bez kompromisov

EOS 5D Mark III obsahuje najnovší obrazový procesor Canon DIGIC 5 +, ktorý poháňa celý rad nových funkcií. 14bitová A / D konverzia umožňuje hladšiu tonálnu gradáciu a prechody medzi farbami, zatiaľ čo integrovaný režim HDR kombinuje tri rôzne expozície a umožňuje použiť jednu z piatich prednastavených tonálnych máp. Na fotografiách sú tak vidieť jemné detaily aj pri snímaní vysoko kontrastných scén. Spracovanie RAWov priamo vo fotoaparáte a široké možnosti úprav uľahčujú poprodukčné práce už počas fotenia.

Vylepšený výkon DIGIC 5 + umožňuje taktiež použitie rady nástrojov, ktoré prispievajú k vyššej kvalite obrazu. Korekcia periférneho osvetlenia objektívu, korekcia chromatickej aberácie objektívu (laterálna a axiálne) a potlačenie šumu pri vysokom ISO sú integrované priamo do fotoaparátu a neovplyvňujú výkon. Nedochádza tak k nepríjemnému oneskorovaniu pri fotografovaní. Navyše je možné priamo vo fotoaparáte hodnotiť snímky pomocou špeciálneho tlačidla a lepšie ich triediť pri poprodukčnej práci.

EOS 5D Mark III predstavuje nové tlačidlo Kreatívne fotografie, ktoré umožňuje rýchlo zvoliť štýl fotografie a zachytiť snímky s viacnásobnou expozíciou alebo priamy prístup k HDR režimu. V režime prehrávania stlačenie tlačidla Kreatívne fotografie aktivuje novú funkciu pre porovnanie snímok. Zobrazí dva snímky vedľa seba, takže fotografi môžu prezerať, zväčšovať a porovnať kvalitu rôznych expozícií v priebehu fotenia.

EOS 5D Mark III obsahuje nový tichý režim pre fotenie, ktorý výrazne znižuje zvuk uzávierky a zrkadla. Fotograf tak napríklad na svadbách nebude rušiť jedinečné chvíle. Zvoliť možno aj permanentný tichý režim, čo užívatelia ocenia napríklad pri fotení v prírode, kedy môže záber pokaziť jedno jediné vyrušenie.

EOS videá novej generácie

EOS 5D Mark III nadväzuje na obľúbený model EOS 5D Mark II, ale prináša vylepšenia prakticky vo všetkých oblastiach, aby posunul na novú úroveň aj natáčanie Full HD videa. Nový full-frame snímač v kombinácii s obrovským výpočtovým výkonom DIGIC 5 + zlepšuje ovládanie hĺbky ostrosti, čo milujú video profesionáli, a prakticky odstraňuje moiré, falošné farby a ďalšie nežiaduce efekty. Špeciálne tlačidlo pre prepínanie z fotografovania na natáčanie videa ponúka jednoduchšie ovládanie, takže možno okamžite natáčať video bez zložitého nastavovania.

Doplnkové video funkcie zahŕňajú ručné ovládanie expozície a rozšírený rozsah vysokej prenosovej rýchlosti s možnosťou kompresie videa. Podporované sú aj metódy intraframe (ALL-I) a interframe (IPB). Väčšiu flexibilitu umožňuje variabilné nastavenie rýchlosti snímania 24 až 60 snímok za sekundu a podpora časového kódu SMPTE. Užívatelia môžu tiež skontrolovať a upraviť zvuk pri nahrávaní priamo na displeji pomocou funkcie Quick Control. Fotoaparát má výstup na slúchadlá pre lepšiu kontrolu hlasitosti. DIGIC 5 + zaisťuje vylepšený výpočtový výkon a umožňuje pohodlne skrátiť dĺžku nahraných filmov priamo vo fotoaparáte.

Profesionálna konštrukcia, jednoduché ovládanie

EOS 5D Mark III ponúka fotografom jednoduché ovládanie a pritom má robustnú a kvalitnú konštrukciu. Ľahké telo z horčíkovej zliatiny je dobre odolné voči poveternostným vplyvom a iným elementom. Zosilnená bola aj konštrukcia uzávierky so životnosťou 150 000 cyklov, takže je ideálny pre každodenné použitie. Vylepšený inteligentný hľadáčik, ktorý bol prvýkrát predstavený v EOS 7D, ponúka prakticky 100% pokrytie a zobrazenie mriežky na LCD displeji.

Podobne ako u EOS-1D X je k dispozícii veľký 8,11 cm (3,2 ") Clear View II LCD displej, ktorý umožňuje jednoduché ovládanie, kontrolu nad scénou a prezeranie snímok za všetkých podmienok. 1040 tisíc pixelov poskytuje špičkové rozlíšenie pre nazvätšovanie a kontrolu ostrosti, štruktúra bez medzier, podobne ako u EOS-1D Mark IV, eliminuje odrazy a chráni pred prachom a poškriabaním. Novinka prináša aj konektor pre slúchadlá, možnosť uzamknutia multiovládača a slot na CF karty kompatibilný s UDMA 7 a slot na SD karty. Ukladať snímky možno na obe karty súčasne alebo je možné medzi kartami automaticky prepínať, keď je jedna karta zaplnená. Zároveň je možné zábery kopírovať z jednej karty na druhú priamo vo fotoaparáte.

Digital Lens Optimizer – novinka v Digital Photo Professional v3.11

EOS 5D Mark III je dodávaný s najnovšou verziou Digital Photo Professional (DPP) – bezplatný softvér umožňuje rýchle a kvalitné spracovanie RAW snímok. Novinkou v DPP v3.11 je Digital Lens Optimizer – nový revolučný nástroj, ktorý radikálne zlepšuje kvalitu obrazu.

Digital Lens Optimizer (DLO) presne napodobňuje výkon objektívu radom zložitých matematických funkcií a rekonštruuje jednotlivé fázy cesty svetla cez optiku. Pomocou tejto informácie DLO môže napraviť celý rad typických optických aberácií a stratu rozlíšenia spôsobené nízkopásmovým filtrom fotoaparátu. Funkcia približuje vzhľad snímky tomu, ako scéna vyzerá pri pohľade ľudským okom. Obraz je tak mimoriadne detailný a kvalitný ak je dispozícii aj viac možností pre nastavenie veľkosti súboru.

Kompatibilita so systémom EOS

EOS 5D Mark III je súčasťou systému EOS a je kompatibilný s viac ako 60 EF objektívmi, vrátane EF 24-70mm f/2.8L II USM – novým základným širokouhlým zoom objektívom z oceňovanej rady Canon L. Fotoaparát je tiež kompatibilný s novo predstaveným príslušenstvom, ktoré rozširuje kreatívne možnosti. K dispozícii je napríklad vysoko výkonný TTL blesk Speedlite 600EX-RT s bezdrôtovým rádio pripojením alebo nová batéria BG-E11 pre zdvojnásobenie životnosti fotoaparátu.

Canon EOS 5D Mark III – Hlavná charakteristika

  • 22,3 megapixelový full frame snímač
  • 61bodový AF systém
  • Rýchlosť snímania až 6 snímok za sekundu
  • Natívne ISO 100-25 600
  • Full HD video s manuálnym ovládaním
  • 14bitové DIGIC 5 + procesor
  • Vylepšená odolnosť voči vode
  • 8,11 cm (3,2 ") displej s 1040k body
  • HDR režim s predvoľbami

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *