Prinesie fotoaparát iPhone 7 revolúciu? Čo už o ňom vieme.

Už zajtra, 7.9. o 19:00 SEČ, predstaví Apple najnovšiu generáciu smartfónov pod označením iPhone 7 a iPhone 7 Plus (podľa špekulácii môže byť edícia pomenovaná ako iPhone 6 SE a iPhone 6 SE Plus). Najvýznamnejšie novinky má priniesť práve fotoaparát. Zozbierali sme k nemu všetky známe, aj keď zatiaľ stále neoverené informácie.

iphone-7-plus-3

Začiatkom minulého roka investoval Apple 20 miliónov dolárov do izraelskej spoločnosti LinX Imaging. Tá sa špecializuje na fotoaparáty s viacerými šošovkami, určené pre mobilné zariadenia. LinX sa nechal počuť, že dokáže mobilným zariadením vyprodukovať fotky v kvalite digitálnych zkradloviek. Až takúto kvalitu najnovšie modely určite neprinesú, ale všetko zatiaľ naznačuje, že na kvalitnejšie fotografie sa tešiť môžeme.

Na väčšom z očakávaných modelov iPhone 7 Plus sa má totiž objaviť duálny fotoaparát. Oba objektívy fotoaparátu majú mať 12 megapixelové senzory a rozdielne ohniská. Prvý bude širokoúhlý s väčšou veľkosťou pixelov, objektívom so 6 členmi a optickou stabilizáciou. Druhý fotoaparát s dlhším ohniskom, 5 členmi a menšou veľkosťou pixelov poslúži ako teleobjektív. Táto kombinácia spolu so softwarom umožní používať optické zoomovanie.

Potenciál dvojitého objektívu nám dáva priestor špekulovať aj o množstve ďalších výhod, ktoré môže priniesť. Či už kvalitnejšie a ostrejšie prekreslenie obrazu, zlepšené podanie farieb, ultra HD, kvalitnejšie B&W fotografie, nahrávanie obrazu v obraze, dvoch videí súčasne, alebo meranie vzdialenosti objektov.

Vylepšeniam sa nevyhne ani blesk. Kým iPhone 6s má dve diódy na reguláciu farebnej teploty záblesku, iPhone 7 má priniesť hneď 4 diódy (dve v teplých tónoch a dve v studených). Očakáva sa tiež nový senzor okolitého osvetlenia.

Aby sme nezabudli aj na menší 4,7″ model, ten má byť naďalej osadený jedným fotoaparátom, ale s údajne až o 25% väčším 12 megapixelovým snímačom, čo mu umožní zachytiť viac svetla a tým zlepšiť kvalitu fotografie pri nižšej intenzite svetla a znížiť šum pri vyšších citlivostiach ISO. Pribudne tiež optická stabilizácia.

Ak pri predchádzajúcich modeloch niekoho iritovala vystupujúca šošovka z tela mobilu, tak ho nepotešíme. Opäť bude „trčať“ s tým rozdielom, že okolo nej bude vystupovať aj šasi.

Naopak, určite poteší zvýšená vodeodolnosť s certifikáciou iPx7, ktorá hovorí o možnosti ponorenia zariadenia do hĺbky 1m po dobu max. 30 minút.

K celkovému výkonu a úžitkovej hodnote fotoaparátu určite pomôže aj navýšenie kapacity pamäťových modulov a RAM. Ponúkať by sa mali varianty 32GB, 128GB a 256GB. iPhone 7 Plus by mal obsahovať 3GB RAM a iPhone 7 2GB RAM (tu ostáva ako pri iPhone 6s).

Všetky informácie vyzerajú veľmi zaujímavo. Čo z nich sa potvrdí a či nás Apple prekvapí aj nejakou neuniknutou informáciou, sa dozvieme už zajtra.

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *