Fotografujeme predmety padajúce do vody

Videli ste už niekde fotografie ovocia alebo zeleniny padajúcej do vody a priali ste si, aby ste raz aj vy dokázali spraviť takúto fotografiu? Tento stručný tutoriál vám poradí základné princípy, ako na to….

Časť 1: Príprava

Čo na to potrebujeme ?

1. fotoaparát, najlepšie zrkadlovka, kompaktom si to neviem predstaviť, ale možno sa dá 🙂
2. statív
3. externý blesk
4. niečo čím budeme odpaľovať externý blesk, buď infra, kábel, rádio alebo iným bleskom
5. akvárium
6. kus čiernej látky, ja som použil mikinu
7. nejaký menší druh ovocia/zeleniny, čo uznáte za vhodné
8. zrkadlo (alebo ďalší externý blesk)
9. vodu 🙂
10. pevné nervy
11. nevytopiť susedov 🙂

Takže keď máme všetky potrebné veci po hromade, je potrebné si to všetko pripraviť a naaranžovať. Nalejeme vodu do akvária. Ja som používal skôr studenú, pretože teplá vám pokryje steny akvária bublinkami. Síce to spraví aj tá studená, ale menej. Podstatné je, mať akvárium dokonale čisté, ono ho síce počas fotenia zašpliechate ale ušetrí vám to čas pri neskorších úpravách a retušovaní v Photoshope.
Ďalej si pred akvárium postavíme statív s upevneným fotoaparátom. Čo sa týka ohniska, ja som fotil s objektívom Sigma 24-70 f2.8 DG MACRO na ohnisku tak 45mm. Fotoaparát bol nastavený nasledovne:

Expozičný čas: 1/200s
Clona: 11-13
ISO: 100

Teraz je potrebné si predostrit, takže buď prepneme hneď na manuál, alebo zatiaľ necháme automatiku a urobíme nasledovne: Do stredu akvária ponoríme nejaký predmet na ktorý sa nám bude ľahko zaostrovať. Ja som použil tenkú fixku na ktorej bol nápis výrobcu, na ten sa dobre zaostrovalo. Takže som zvrchu jednou rukou ‘zapichol’ fixku do vody, druhou rukou som zaostril na ten nápis. Potom som hneď vypol automatické ostrenie, aby fotoaparát zostal zaostrený na požadovaný bod. Potom treba dať pozor aby sme si nepohli statívom alebo nezoomovali… to je snáď každému jasné 🙂

Ďalej si treba nastaviť externý blesk.
Prepneme ho do Slave módu a zvolíme si čím ho chceme odpaľovať. Ja som zo začiatku používal na odpaľovanie vstavaný blesk. No tento spôsob má jednu zásadnú, ale riešiteľnú chybu. A to, že vám v akváriu bude robiť nechcený odlesk a bude osvetľovať fotografovaný predmet aj priamo spredu, čo nechceme. Preto som si na vstavaný blesk provizórne vyrobil akýsi tunel z papiera, tak som smeroval svetlo z blesku do stropu, a to stačilo na odpálenie externého blesku a na akváriu nevznikali nechcené odlesky. No to som neskôr vyriešil Infra odpaľovačom, ktorý žiadne odlesky nerobí
POZOR, Externý blesk treba odizolovať od možnosti zásahu vodou!!!!! Stačí blesk vložiť do mikroténového vrecka alebo niečoho podobného vodotesného.
Takto nachystaný blesk položíme z ľavej, alebo pravej (ja som dával z ľavej) strany akvária, tesne k stene.

Externý blesk bol nastavený na intenzitu záblesku 1/128, no podľa potreby zmeníme.

Ak máme druhý externý blesk, tak ten upravíme a nastavíme rovnako, a položíme ho z opačnej strany akvária. Ak ale druhý blesk nemáme, tak použijeme zrkadlo ktoré umiestnime na opačnú stranu oproti ext. blesku.

Ďalej si treba spraviť čierne pozadie. To som docielil tým, že som za akvárium umiestnil čiernu mikinu ktorej materiál sa neleskne ale skôr svetlo pohlcuje. Treba ju dať tak, aby sa latka celou plochou dotýkala zadnej strany akvária.

Tak teraz by sme mali mať všetko pripravené na fotenie.

Časť 2: Fotenie

Samotné fotenie by malo prebiehať pri prítmí, najlepšie večer, alebo so zastretými oknami. Samozrejme to nefotíme za úplnej tmy, nejaké nerušivá lampička v miestnosti nevadí, hlavne aby sme jej odlesky nevideli cez objektív v akváriu.

No a teraz úž to chce len pevné nervy, skúšať púšťať ovocie/zeleninu z primeranej výšky do vody na stred kde máme zaostrené a dúfať, že vystihneme nejaký zaujímavý záber. Je dobré skúšať predmet hádzať resp. púšťať do vody (ono naozaj stačí to spustiť cca z 10cm) pod rôznymi uhlami, prípadne z rôznej výšky a rôznou silou, čo má za následok odlišné správanie sa predmetu vo vode.

Ja som takto spravil asi 50 záberov počas jedného fotenia. Z toho som vybral tak 2-3 ktoré by stáli za tú námahu sa s nimi ďalej zaoberať.

Časť 3: Úprava fotografie v Photoshope

ak vám hneď z fotoaparátu nevyšli fotografie podobajúce sa na tie moje, nezúfajte 🙂
Chce to sa s tým ešte trocha pohrať aj v PS. Ako na to, si povieme pravé teraz.

Otvoríme si fotografiu a prvé čo urobíme, je upravenie úrovní / levels.

Ide o to, aby čierne pozadie bolo naozaj čierne a nie šedivé. Týmto si aj eliminujeme zopár nečistôt a nežiaducich bubliniek na akváriu. No retušovaniu sa aj tak nevyhneme.

Teraz zvolíme nástroj štetec a všetky maličké bublinky okolo jednoducho zamaľujeme. Toto isté spravíme aj tesne okolo objektu, a je len na nás ktoré bublinky si necháme, ja odporúčam tie väčšie a krajšie ponechať 🙂

Ak už máme okolie dôkladne vyčistené, treba upraviť sýtosť a jas. To robíme cez nástroj Sýtosť / Saturation, je len na nás ako moc farebné to chceme mať. Ďalej treba upraviť jas a kontrast, tam znova nedám presný návod ako a koľko ktorej hodnoty pridať alebo ubrať, ja som jas a kontrast upravoval cez krivky. A to tak že som krivku prehol asi do takejto podoby

Nastavenie kriviek

Foto pred úpravou

Foto po úprave

Ďalej je to už len o lokálnom stmavovaní / zosvetľovaní, prípadne saturovaní / desaturovaní. Každý podľa svojej chuti 🙂

Na záver si zvolíme orez podľa vlastného gusta, pričom dbáme na kompozíciu.

Tak, a teraz by ste to mali mať hotové 🙂

Jahoda

Rajčina 1

Rajčina 2

Fotografie z prípravy a fotografovania.

Ukážka 1

Ukážka 2

Ukážka 3

Ukážka 4

Ukážka 5

Ukážka 6

Autor článku: Michal Kimlička

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *