Panasonic DMC-S3 a DMC-S1 – stabilizovaný Super štýlový Lumix

Foťák v mobile je fajn, ale peknú, ostrú fotku s ním neurobíte. Nová rada kompaktov Panasonic ponúka to, čo žiadny mobil ani iný fotoaparát v tejto kategórii nezvládne – ostré snímky a HD video vďaka objektívu s optickým stabilizátorom MEGA OIS. A navyše s vami bude farebne ladiť. U modelov radu Lumix S budete riešiť iba jedinú dilému: Mám si kúpiť červený, ružový, modrý, fialový alebo čierny?

Pozrite si tiež Recenzie Panasonic DMC-S3

 

Novú radu kompaktných fotoaparátov Lumix S uvítajú predovšetkým tí, ktorí túžia po elegantnom cenovo dostupnom modeli a nehodlajú pritom zľaviť z vysokej kvality fotografií ani z vyspelej funkčnej výbavy. Modely DMC-S3 a DMC-S1 ponúkajú jedinečnú kombináciu štýlového dizajnu a vyspelých fotografických vlastností a technológií, s ktorými sa záujemcovia v tejto cenovej kategórii zatiaľ nestretli. K najvýznamnejším prednostiam oboch modelov patrí širokouhlý opticky stabilizovaný objektív s ohniskom zodpovedajúcim 28 mm u klasického fotoaparátu. Objektív je vybavený osvedčeným optickým stabilizátorom MEGA OIS, čo je v kombinácii s širokouhlým ohniskom v tejto cenovej kategórii zatiaľ nevídanú novinkou.

Nová rada Lumix S je určená predovšetkým pre začiatočníkov a príležitostných používateľov, ktorí na fotografovanie používali väčšinou mobilné telefóny. Tí sa teraz môžu tešiť na neporovnateľne kvalitnejšie a ostrejšie fotografie i omnoho bohatšiu ponuku funkcií. Samozrejmosťou pre nové modely je aj natáčanie kvalitného videa v HD kvalite. Snímky aj HD videa možno ľahko posielať na Facebook či YouTube. Zdieľanie fotografií či videozáznamov na internetových komunitných serveroch značne uľahčuje nová funkcia LUMIX Image Uploader. Stačí vybrané fotografie či filmy označiť a pripojiť fotoaparát k počítaču. K samotnému prenosu potom slúži jednoduchý sprievodca.

Režim inteligentnej automatiky iA patrí k najobľúbenejším súčastiam výbavy fotoaparátov značky Panasonic a samozrejme nechýba ani u novej rady Lumix S. V režime iA sa optický stabilizátor obrazu MEGA OIS aktivuje automaticky. Citlivý mechanizmus stabilizátora počas expozície pohybuje optickými členmi objektívu a veľmi účinne tak zabraňuje rozostreniu snímok vplyvom chvenia prístroja. Výsledkom sú dokonale ostré zábery aj za zlých svetelných podmienok.

Neoddeliteľnou súčasťou režimu iA je inteligentný výber motivového programu, ktorý podľa aktuálnych podmienok automaticky zvolí jeden z prednastavených scénických režimov. Na výber je makro, portrét, krajina, nočný portrét, nočná krajina či západ slnka. Inteligentné ovládanie citlivosti zase automaticky nastaví potrebnú hodnotu ISO tak, aby nedochádzalo k rozostreniu pohybujúcich sa objektov. O ostré a dobre exponované portréty sa stará funkcia automatického rozpoznávania tváre, ktorá pri modeli DMC-S3 navyše automaticky odstraňuje nepekný efekt červených očí.

Všetky tieto sofistikované funkcie sa nastavujú úplne automaticky, stačí aktivovať režim inteligentnej automatiky iA. Užívatelia sa tak môžu tešiť na výnimočne kvalitné zábery bez toho, aby museli akokoľvek prenikať do zložitej fotografickej techniky.

Oba nové kompaktné modely sú vybavené širokouhlými objektívmi LUMIX DC VARIO s 4x optickým zoomom a ohniskovou vzdialenosťou zodpovedajúce 28-112 mm u klasického fotoaparátu. Fotoaparáty sú vybavené výnimočne kvalitnou optikou, ktorá má na svoju kategóriu špičkové parametre navyše podporené legendárnou optickou stabilizáciou MEGA OIS. U bežných cenovo dostupných kompaktov je najširšie ohnisko spravidla 35 mm. Rozdiel medzi touto štandardnou hodnotou a ohniskom 28 mm pri modeloch Lumix DMC-S3 a DMC-S1 je viditeľný na prvý pohľad a okamžite sa prejaví pri fotografovaní krajiny, interiérových záberov či skupinových portrétov.

Pri fotografovaní v rozlíšení 3 megapixelov možno využiť funkciu Extra Optical Zoom, ktorá môže predĺžiť dosah optického zoomu až na hodnotu 8,4 x (S3), resp. 7,8 x (S1).

Ďalšou výhodou nových modelov DMC-S3 a DMC-S1 je vyspelý a výkonný obrazový procesor Venus Engine VI. Ten sa okrem kvalitného spracovania obrazu stará i o bleskurýchle reakcie fotoaparátu. Oneskorenie spúšte tak klesá až na hodnoty rádovo tisícin sekundy, čo je u kompaktných modelov skutočne neobvyklé. K celkovo rýchlym reakciám prístroja prispieva aj automatické zaostrovanie so systémom Sonic Speed AF. Ocenia ho predovšetkým milovníci momentiek a akčných snímok.

Pri fotografovaní v slabom svetle sa dá nastaviť režim vysokej citlivosti, v ktorom klesne rozlíšenie, ale hodnota ISO stúpne až na 6400. Aj bez blesku je tak možné fotografovať napríklad v tmavých interiéroch.

Oba nové modely DMC-S3 i DMC-S1 umožňujú okrem fotografovania aj natáčanie videozáznamov v HD rozlíšení 1280 x 720 (720p) frekvenciou 30 snímok za sekundu. Okrem toho je k dispozícii aj štandardné rozlíšenie VGA (640 x 480) vo formáte Motion JPEG. Natočený záznam možno bez akýchkoľvek úprav poslať na server YouTube, prípadne prehrať na širokouhlom televízore s vysokým rozlíšením. Ak má užívateľ k dispozícii HD televízor Panasonic VIERA, stačí vložiť pamäťovú kartu SD, SDHC alebo SDXC do príslušného slotu a spustiť prehrávanie. Rovnakým spôsobom možno pochopiteľne premietať aj vyfotografované snímky. Fotoaparáty radu Lumix S sú vybavené inteligentným LCD diplejom s uhlopriečkou 6,9 cm, ktorý automaticky mení jas podľa intenzity okolitého svetla. To zaručuje za všetkých okolností zreteľné zobrazenie na displeji a zároveň to prispieva k úspornejšiemu prevádzky. Model DMC-S3 je vybavený internou pamäťou s kapacitou 70 MB.

Oba fotoaparáty sú k dispozícii v celej rade štýlových farebných variantov. Aj napriek výbornej vybavenosti modelu sa jeho cena bude pohybovať v modeloch základných, teda do 130€.

(Tlačová správa)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *