CeWe Fotokniha Editor – Recenzia I.

Približne pred dvomi rokmi sme sa v našom fotoblogu prvýkrát venovali testovaniu Cewe fotoknihy od spoločnosti Fotolab. Náš test vtedy dopadol veľmi dobre. Spoločnosť odvtedy opäť pokročila v zdokonaľovaní programu aj v rozširovaní ponuky produktov a služieb. Zisťovali sme, čo majú nové v oblasti fotokníh.

Jednoducho a zrozumiteľne

V prvej časti si posvietime na novinky v samotnom softvéri. Mimoriadne jednoduchá a rýchla inštalácia programu nás neprekvapila, ale opäť potešila. Proces inštalácie trval necelé 2 min. Treba však upozorniť, že samotná rýchlosť inštalácie je závislá nielen od výkonu samotného PC, ale i rýchlosti internetového pripojenia. V priebehu inštalácie, si totiž program sťahuje potrebné súbory priamo z CeWe servera.

Po otvorení programu nás doslova ohúrilo množstvo produktov usporiadaných do prehľadnej ponuky. Rovnako prehľadne sú usporiadané aj podkategórie fotokníh, čo oceňujeme najmä vzhľadom na fakt, že Fotolab ich má v súčasnosti v ponuke bezkonkurenčne veľa. Vďaka ukážkam a zrozumiteľným informáciám si zákazník dokáže vytvoriť jasnú predstavu o jednotlivých produktoch.

 

Nový Náhľad

Najvýraznejšie zmeny sme zaznamenali v Náhľade pri úprave fotografií. Ten  teraz funguje ako samostatný program a môže bežať aj nezávisle na softvéri Môj CEWE fotosvet. Užívateľ tu má jednoduchý prístup ku svojim obrázkom, s ktorými môže podľa potreby pracovať. Zábery je možné tematicky zoraďovať, označovať pre ďalšie spracovanie, či optimalizovať. K dispozícii je hneď niekoľko jednoduchých možností úpravy záberov. Softvér ponúka efekty (stupne šedi, sépia, čierno-biela, zmäkčenie, rozostrenie…), na svojich fotkách môžete upraviť farby, kontrast, svetlosť záberu, môžete orezávať, otáčať, nastaviť korekciu červených oči a podobne. Ak nemáte spustený softvér Môj CEWE Fotosvet, dá sa tak urobiť jednoduchým kliknutím práve z Náhľadu. Samozrejme, funguje to aj naopak – aj priamo zo softvéru sa dajú fotografie na spracovanie prepnúť do Náhľadu.

 

Nový Asistent

Asistent CEWE Fotoknihy slúži najmä tým, ktorým sa nechce s tvorbou fotoknihy zabávať. Stačí vybrať fotky, ktoré vo svojej knihe chcete mať a Asistent urobi všetku prácu za vás. Novinkou je, že Asistent Cewe Fotoknihy teraz používa štýly. Nová je aj funkcia detekcie tváre, ktorá umožňuje vybrať prednostne fotografie s osobami.

 

Nové funkcie v editore

Program je tak užívateľsky prístupný, že tvorba fotoknihy je zábavou a tak služby Asistenta pravdebodobne ani nebudete chcieť využiť. Ak by ste predsa len mali problém, v Pomocníkovi nájdete všetky potrebné informácie a aj Asistenta si môžete kedykoľvek vyvolať prostredníctvom kliknutia na ikonu v ponuke horného menu.
Keď už hovoríme o panely nástrojov a ikoniek, ten je v porovnaní so starou verziou rozšírenejší, „intuitívnejší“ na užívanie a umožňuje rýchly prístup k príkazom. Novinkou je, že teraz môžete celé stránky fotoknihy, texty či fotky kopírovať aj s formátovaním a opäť vkladať na iné stránky. Odpadáva tak prácne mazanie a znovuvkladanie záberov na čisté stránky. Problém nie je ani so zmenou poradia hotových stránok. Stačí myšou chytiť dvojstranu, ktorou potrebujete hýbať a jednoducho ju presunúť tam, kam potrebujete. S vylepšeným editorom sa pracuje jednoducho, pretože všetko potrebné máte poruke. S pestrou paletov dizajnov, klipartov, možností usporiadania fotografií na stránke a paspárt si zaručene vytvoríte fotoknihu podľa svojich predstáv. A ak by sa vám predsa len málilo, máte možnosť rozšíriť ponuku editora stiahnutím dalsich grafických prvkov z webu.

 

Jednoducho klik

Väzbu aj počet strán si môžete navoliť jednoduchými klikmi a v prípade, že vám počet strán nebude vyhovovať, môžete ho priebežne meniť podľa potreby. Rovnako sa dá zmeniť aj väzba. Ak by ste predsa len neboli spokojí so zvolenou veľkosťou, nemusíte prerábať celú knihu. Program totiž ponúka  možnosť prekonvertovať aj hotovú fotoknihu do iných rozmerov a to jediným kliknutím na ikonu Zmena veľkosti. Upozorňujeme však, že toto prekonvertovanie môže fungovať len medzi formátmi s rovnakým pomerom strán, napr. štvorcový formát na štvorcový formát, panoráma na panorámu. Líšiť sa bude iba rozmer. Po konverzii však budete pravdepodobne musieť prispôsobiť niektoré fotografie na jednotlivých stránkach.

 

Rýchlosť a bezpečnosť

Spoločnosť Fotolab deklaruje, že nahrávač obrázkov, ktorý je dôležitou časťou softvéru a je zodpovedný za nahrávanie fotiek do programu, je kompletne prepracovaný, aby sa fotografie zobrazovali rýchlejšie a bezpečnejšie. Predpokladom k tomu je však splnenie technických požiadaviek na procesor a operačnú pamäť (procesor AMD-Adhlon alebo Pentium III od frekvencie 1 GHz, operačná pamäť od 256 MB RAM). Navyše treba počítať aj s úložnou kapacitou 200 MB na pevnom disku pre inštaláciu softvéru a ďalším pamäťovým miestom na pevnom disku pre dáta vytvorených produktov.  V prípade pomalších počítačov odporúčame vypnúť ostatné programy, inak pri tvorbe fotoknihy veľmi rýchlo stratíte trpezlivosť.

V ďalšej časti recenzie Vám už čoskoro prezradíme, ako v teste obstáli nové formáty CeWe fotokníh.

Author: Zuzka

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *