Panasonic Lumix G3 – najmenší fotoaparát s výmennými objektívmi

Rodina digitálnych fotoaparátov Panasonic Lumix G má nový prírastok. Najmladšie "Géčko" dostalo meno G3 a do vienka všetko, na čo sme u tohto systému zvyknutí – výmenné objektívy, zrkadlovkový snímač, FULL HD video, bohatú funkčnú výbavu či malé telo v elegantnom dizajne.

Hlavnou inováciou G3 je použitie snímača poslednej generácie s nízkou hladinou šumu a profesionálny hľadáčik so zobrazením všetkých hodnôt nielen pri fotografovaní, ale aj pri natáčaní Full HD videa. V súčasnosti je tento nadaný Lumix G3 najmenším a najľahším fotoaparátom s výmennými objektívmi a hľadáčikom na trhu. Legendárnu jednoduchosť ovládania si môžete dopriať i u takto vybaveného prístroja.

Pozrite si tiež najnovšie recenzie Panasonic Lumix G3

Excelentný hľadáčik

Hľadáčik má rozlíšenie 1 440 000 bodov a ponúka vynikajúci obraz, s bohatšou kresbou detailov oproti bežným elektronickým hľadáčikom alebo LCD panelom na súčasnom trhu. Jedinečnou vlastnosťou Lumixu G3 je aj skutočnosť, že hľadáčik možno používať nielen pri fotografovaní, ale tiež pri natáčaní videozáznamov, čo neponúkne žiadna zrkadlovka. Okrem hľadáčika je samozrejme možné, pre náhľad scény pri fotografovaní aj natáčaní, použiť dotykový otočný LCD panel s vysokým rozlíšením a uhlopriečkou 7,6 cm. Podobne ako u iných fotoaparátov Panasonic systému Micro 4 / 3 je dotykové ovládanie určené nielen na pohyb v menu, ale aj ostrenie – stačí sa dotknúť ľubovoľného miesta na paneli a fotoaparát na daný objekt zaostrí automaticky. Dotyk na panel možno použiť aj namiesto stlačenia spúšte. Panel je naviac výklopný a otočný, čo uľahčuje fotografovanie z nezvyklých uhlov – napríklad od pása alebo nad hlavou v dave.

Moderný snímač Live MOS

Lumix G3 je vybavený moderným snímačom Live MOS s rozlíšením 16 megapixelov, ktorý sa v kombinácii s obrazovým procesorom Venus Engine FHD stará o špičkovú kvalitu fotografií i videozáznamov. Prístroj poteší aj milovníkov akčnej fotografie – v režime sekvenčného snímania dokáže v plnom rozlíšení fotografovať rýchlosťou 4 obr/s, pri zníženom rozlíšení dokonca 20 obr/s. Zvláštna starostlivosť bola u tohto modelu venovaná redukcii šumu, preto možno s G3 fotografovať či natáčať aj pri vyšších hodnotách ISO bez obáv zo straty detailov. Hladina šumu klesla v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi takmer o 70%. To výrazne uľahčuje fotografovanie v slabom svetle bez blesku či statívu.

Panasonic Lumix G3 je nielen skvelým fotoaparátom, ale poslúži aj ako veľmi kvalitná videokamera. Pri natáčaní možno podobne ako pri fotografovaní automaticky ostriť jednoduchým dotykom na panel. Videozáznam sa natáča v rozlíšení Full-HD (1920 x 1080) vo frekvencií 50i a ukladá sa vo formáte AVCHD.

Funkcie pre kreatívnu fotografiu

Funkčná výbava fotoaparátu ponúka celú radu ďalších vylepšení. Používatelia sa môžu tešiť napríklad na presnejšie automatické ostrenie – Lumix G3 využíva spoľahlivú metódu porovnania kontrastu a presnosť zaostrenia sa zvýšila predovšetkým pri použití nízkych clonových čísiel. Kreatívni fotografi určite ocenia bohatú ponuku obrazových štýlov a farebných efektov, funkcia Photo Style umožňuje naviac nastaviť a uložiť vlastné hodnoty farebného podania. Tiež obľúbený režim inteligentnej automatiky sa dočkal vylepšenia – nová verzia s označením iA Plus ponúka napríklad veľmi pôsobivé rozostrenie pozadia alebo zdokonalený systém rozpoznávania tvárí priateľov a ich ukladanie do pamäte. Vďaka aplikácii PHOTOfunSTUDIO 6.2 HD Edition možno následne fotografie v počítači triediť napr. práve podľa ľudí, ktorí sa na nich nachádzajú.

Nové "Géčko" je určené príležitostným aj skúseným fotografom a milovníkom videozáznamov túžiacim po univerzálnom prístroji s výmennými objektívmi, u ktorého bohatá funkčná výbava a elegantný dizajn neznamenajú žiadne kompromisy v obrazovej kvalite. Fotoaparát bude k dispozícii od augusta v niekoľkých farebných verziách – hnedej, červenej a tradičnej čiernej za maloobchodnú cenu okolo 600€.

Tlačová správa

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *