Olympus PEN E-P3

Praha, 30. júna 2011 – Keď Olympus predstavil pred rokmi fotoaparáty PEN, Mikro 4/3 štandardu, vytvoril tak úplne novú kategóriu fotoaparátov. Teraz Olympus uvádza na trh vizionársku vlajkovú loď, ktorá celú kategóriu posúva opäť o krok vpred.

Pozrite si tiež najnovšie recenzie fotoaparátu Olympus PEN E-P3

Digitálna klasika

Vezmite nový PEN do ruky a uvedomíte si, že držíte štýlovú ikonu. Precízne prevedenie každého detailu, použitý materiál a celková elegancia prístroja nenechá nikoho na pochybách. Snúbi sa v ňom zlatá éra klasických fotoaparátov PEN, ktoré prvýkrát uvideli svetlo sveta pred viac ako 50 rokmi a najmodernejšie digitálne technológie 21. storočia. Na svete nie je veľa fotoaparátov, o ktorých by sa dalo povedať, že patria medzi digitálnu klasiku. Nový PEN medzi nimi rozhodne je.

Okamžité zaostrenie

Kompaktný dizajn, uživateľsky prívetivé ovládanie a funkcie, prvotriedna kvalita snímok, to všetko robí z fotoaparátov PEN ideálne nástroje pre začínajúcich i profesionálnych fotografov. Vlajková loď E-P3 výrazne zvyšuje reputáciu modelového radu PEN. Jedným z úplne prevratných prvkov nového Penu je závratná rýchlosť automatického zaostrovania. Nový PEN, poháňaný výkonným procesorom Olympus TruePic VI, zaostruje vďaka novému režimu FAST AF rýchlejšie *, než akýkoľvek iný fotoaparát s výmennými objektívmi na svete. Majitelia fotoaparátov PEN tak majú teraz možnosť zachytiť jedinečné zábery rýchlo sa pohybujúcich objektov. Naviac umožňuje zaostrovací systém výber z 35 zaostrovacích zón, ktoré pokrývajú pravidelne celú plochu záberu. Za zlého svetla pomôže pri zaostrovaní prisvetľovacia lampa (AF Illuminator), zatiaľ čo Tracking AF systém sa postará o spätné zaostrenie objektu aj vtedy, keď na chvíľu zmizne z obrazu. Ďalším prvkom, ktorý výrazne skráti oneskorenie pri stlačení spúšte je tzv Full Time AF – kedy je zaostrovanie permanentne aktívne a neustále doostruje na objekty, na ktoré objektív mieri. Fotoaparát tak nestráca čas zaostrovaním pri prvom stlačení spúšte, pretože je v danú dobu už zaostrený.

Okamžité ovládanie

Pre vlajkovú loď Penu je unikátny trojpalcový, dotykový OLED displej. Nie je len intuitívne a praktické na ovládanie, ale súčasne poskytuje veľmi detailne prekreslené zobrazenia nezávisle na svetelných podmienkach okolia. V porovnaní s podobnými LCD displejmi je OLED displej výrazne kontrastnejší, čierne plochy sú skutočne čierne (u OLED displejov pri zobrazení čiernej sú vybrané pixely vypnuté), poskytuje širší pozorovací uhol a aj spotreba energie je menšia. Dotykový PEN displej umožňuje posúvanie fotiek, ich zväčšovanie, rovnako ako i samotné obstaranie fotky. Stačí sa prstom dotknúť vybranej oblasti, na ktorú fotoaparát zaostrí a vyfotí. Zaostrovacie body a pomocné menu Live Guide sú veľmi pozitívne hodnotené začínajúcimi aj pokročilými fotografmi. Vďaka Live Guide menu dokáže nastaviť clonu, hĺbku ostrosti, rýchlosť uzávierky aj ďalšie rýdzo fotografické parametre aj úplný začiatočník. Iste aj profesionáli ocenia priamy prístup do pomocného menu z režimov P, A, S a M. Na rozdiel od niektorých konkurenčných modelov je pomocné menu Live Guide k dispozícii pre foto i video režim.

Pre skúsenejších a pokročilých fotografov môže byť hľadanie konkrétnych položiek v menu príliš zdĺhavé. Preto Olympus vybavil telo E-P3 dvoma samostatnými ovládačmi na zadnej strane. Palcom pravej ruky tak dokážete ovládať nastavenie clony i času, bez toho aby ste museli prepínať ďalšie tlačidlá. Nastavené hodnoty sú jasne a zreteľne zobrazené na OLED displeji, alebo vo voliteľnom elektronickom hľadáčiku. Naozaj nároční majitelia nového Penu privítajú s vďakou tri užívateľsky nastaviteľné tlačidlá, ktorým možno priradiť jednu z mnohých funkcií. Tlačidlá, ovládače a nový zaostrovací systém FAST AF zrýchľujú celkové ovládanie fotoaparátu a schopnosť zaostriť a zachytiť pohyblivé scény. S novým E-P3 vám už žiadny okamih neunikne.

Okamžité umenie

Široký výber umeleckých filtrov a efektov je bonus pre ambiciózneho užívateľa rovnako ako pre profesionálov. PEN ponúka 10 rôznych filtrov pre pridanie špeciálnych efektov bez použitia počítača. Niektoré z nich možno kombinovať s ďalšími efektmi, ako napríklad s novými efektmi Starlight a White Edge. Medzi umelecké filtre patria: Pop Art, Jemná kresba, Bledé farby, Svetlý tón, Zrnitý film, Camera obscura, dioráma, Cross process, Jemná sépiová a Dramatický tón. Všetkých 10 filtrov je možné aplikovať na fotografie i videá.

PEN nahráva video so stereo zvukom vo Full HD kvalite a s frekvenciou 60 s. / s. Naviac je možné si vybrať z niekoľkých rôznych formátov. Pre prehrávanie na TV je vhodný formát AVCHD, ktorý je kapacitne úspornejšie, zatiaľ čo pre strih a ďalšie úpravy na počítači je vhodný formát 720p HD Motion JPEG.

Okamžitý výkon

Srdce každého nového Penu tvorí výkonný obrazový procesor TruePic VI. Podobne ako procesory používané v počítačoch, je aj TruePic VI tvorený dvoma procesormi v jednom, kedy je jeden z nich určený výhradne pre spracovanie obrazu. Výsledkom je vysoká kvalita, verná reprodukcia farieb, vykreslenie detailov a schopnosť fotiť za zlého svetla s citlivosťou až 12800 ISO. TruePic VI tiez skracuje oneskorenie spúšte a výrazne znižuje hladinu šumu pri natáčaní videa.

Široká kompatibilita

Tak, ako ostatné fotoaparáty PEN, je aj PEN E-P3 systémový fotoaparát s výmennými objektívmi. Už v okamihu kúpy tým zákazník získava prístup k viac ako 500 objektívov Micro 4/3 štandardu, 4/3 štandardu a ďalších (s pomocou adaptéra), vrátane preslávených Olympus objektívov M. ZUIKO DIGITAL. Vrcholom v rade sú dva nové vysoko svetelné objektívy. Širokouhlý reportážny objektív M. ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0 (24mm **) ideálny pre fotenie prírody, interiérov či reportáží a to aj za zlého svetla. Druhý objektív je svojim ohniskom naopak portrétny – M. ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8 (ekv. 90mm **). Hodí sa predovšetkým na jedinečné portrétne zábery s profesionálne rozostreným pozadím. Ďalšou voľbou môže byť redesignovaný základný objektív M. ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm **) 1:3.5-5.6 II R. Všetky tri objektívy sú navrhnuté špeciálne pre takmer dokonale tichý chod, ktorý je nutný pri natáčaní videosekvencií so zvukom. Ich kovový vzhľad a kompaktný ľahký tvar ich robí dokonalými spoločníkmi všetkých fotoaparátov PEN. Stabilizátor obrazu zabudovaný v tele fotoaparátu funguje so všetkými nasadenými objektívmi. Ktorýkoľvek z 500 objektívov, ktorý možno na E-P3 nasadiť bude za všetkých okolností stabilizovaný. Vďaka konektoru pre príslušenstvo AP 2, možno na PEN nasadiť celý rad ďalších doplnkov, vrátane Bluetooth ® modulu PENPAL pre bezdrôtový prenos dát, ktorý automaticky zmenšuje snímky pre odoslanie do chytrého telefónu alebo počítača a následne kamkoľvek na internetovú sieť.

PEN E-P3 – hlavná charakteristika

Obrazová kvalita

  • Výkonný obrazový procesor TruePic VI pre rýchlejší štart a jedinečnú kvalitu obrazu
  • Ultra-efektívne vstavaný stabilizátor obrazu pre dokonale ostré zábery so všetkými objektívmi
  • Vysokorýchlostný Live MOS snímač s rozlišením 12.3 efektívnych megapixelov pre excelentný výkon za zlého svetla a video nahrávky v režime Full HD
  • Citlivosť ISO 12800
  • 1080i Full HD (60 s. / s.) video so stereo zvukom vo formáte AVCHD alebo Motion JPEG
  • Kompatibilný s novou generáciou PEN objektívov

Vždy pripravený

  • Najrýchlejší * FAST AF zaostrovací systém na svete s 35 ostriacimi zónami, AF iluminátor pre zhoršené svetelné podmienky a režim sledovania zaostreného objektu AF Tracking
  • Super jasný, dotykový 3.0 "OLED displej s rozlíšením 610,000 pixelov s širokým pozorovacím uhlom
  • Dva samostatné ovládače pre individuálne nastavenie clony a času v manuálnom režime
  • Dotykové menu v režime HD video, aj vo foto a P / S / M / A režimoch
  • Živý náhľad v režimoch HD video aj foto
  • 3 nastaviteľné tlačidlá
  • Digitálna vodováha pre správne zarovnanie komponovaných objektov
  • Intuitívne menu s kruhovým ovládačom

Kreativita & univerzálnosť

  • Desať kreatívnych umeleckých filtrov pre HD video aj foto režimy
  • 5 efektov, ktoré možno kombinovať s umeleckými filtrami: Camera Obscura, Zmäkčenie, Rámček, plus nové efekty Starlight a White Edge
  • Konektor pre príslušenstvo AP2, kompatibilný s radou voliteľného príslušenstva pre fotoaparáty PEN, napr. elektronický hľadáčik VF-2, PENPAL komunikátor apod
  • Kompatibilný s 20 Micro 4 / 3 objektívmi, 27 objektívmi štandardu 4 / 3 a viac než 500 ďalšími objektívmi (s adaptérom)
  • 1 / 4000 s. rýchlosť uzávierky, sekvenčné snímanie až 3 s. / s.
  • Multi expozície pre zloženie 2 RAW snímok
  • Li-ion batéria BLS-5

Ďalšie prvky

  • Nadčasový PEN dizajn s výmenným, snímateľným gripom v dvoch veľkostiach
  • 3D foto režim
  • Kompatibilný s kartami SDXC ** a Eye-Fi
  • Bezdrôtové ovládanie externých bleskov

Nový PEN E-P3 bude dostupný samostatne v čiernej, bielej alebo striebornej farbe od júla 2011, alebo v kite s niektorým z objektívov.

Viac informácií o E-P3 nájdete na www.olympus.cz

* K júnu 2011.
** 35mm ekvivalent.
*** SD je registrovaná ochranná známka asociácie SD Card Association.

(Tlačová správa)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *