Najlepšia fototechnika podľa Photo Awards EISA 2011–2012

Európska asociácia pre spotrebnú elektroniku EISA aj tento rok udelila ocenenia v kategórii Foto. EISA je združenie päťdesiatich špecializovaných časopisov z 19 rôznych krajín európy. Každoročne udeľuje ceny v rôznych kategóriách spotrebnej elektroniky. My vám prinášame vybrané produkty za rok 2011 – 2012 v kategórii fotoproduktov.

Európsky profesionálny objektív – Canon EF 70-300mm F4-5.6l IS USM

Canon EF 70-300 mm F4-5, 6L IS USM je úžasný telezoom, ktorý v sebe spája vysokú kvalitu snímok s mimoriadne odolnou konštrukciou a prekvapivo kompaktným dizajnom. Určuje nový štandard pre túto obľúbenú radu zoomov so svojím profesionálnym automatickým zaostrením a najnovšou generáciou stabilizácie obrazu, ale napriek tomu je stále dostupný aj pre nadšencov. Prostredníctvom rozsahu zoomu objektív vykazuje optické kvality, ktoré zodpovedajú kvalite objektívov s pevnými ohniskovými vzdialenosťami – jeho výkon je skvelý aj pri najširšom nastavení clony. Vonkajší kryt ho chráni pred vlhkosťou a prachom.
Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM – Recenzie

Európsky fotoaparát 2011-2012 – Canon EOS 600D

Canon EOS 600D je výhodný fotoaparát, ktorý má veľmi presvedčivé vlastnosti a prispôsobiteľné funkcie. Vďaka vynikajúcemu rozlíšenie a nízkemu šumu dokonca aj pri vysokej citlivosti ISO sa jedná o mimoriadne žiadaný model medzi amatérskymi fotografmi. Táto nová generácia EOS ponúka Full HD video, väčšiu a pohodlnejšiu plochu pre uchopenie, externý konektor pre mikrofón, bezdrôtovú reguláciu blesku, dobrý dynamický rozsah, kĺbovo uchytený LCD displej a množstvo funkcií vhodných pre začiatočníkov, vďaka ktorým možno ľahšie dosiahnuť dokonalejšiu kvalitu obrazu.
Canon EOS 600D – Recenzie

Európsky kompaktný fotoaparát na cestovanie 2011-2012 – Casio EXILIM EX-ZR100

Malý fotoaparát Casio so stabilizovaným zoomom 12,5 × a objektívom širokým 24 mm sa ľahko zmestí do väčšiny vreciek a vďaka tomu je ideálnym spoločníkom na cesty. Má veľmi výrazné hlavné funkcie vrátane vysoko citlivého podsvieteného snímača CMOS s 12,1 milióna pixelov, 3palcového displeja s vysokým rozlíšením, režimu Full HD so stereo zvukom, režimu HDR a jednoduchého režimu Sweep Panorama. Medzi vlastnosťami modelu EXILIM vyniká jeho vysokorýchlostný režim: za sekundu dokáže odfotiť až 40 snímok s rozlíšením desať miliónov pixelov a nahrať videá rýchlosťou až 1000 fps, ktoré sa potom dajú prehrať spomalene.
Casio EXILIM EX-ZR100 – Recenzie

Európska fototlačiareň 2011-2012 – Epson Stylus Photo R3000

Epson Stylus Photo R3000 je šikovne navrhnutá tlačiareň A3 +, ktorá tlačí mimoriadne vysoko kvalitné a detailné obrázky vďaka atramentovým 2pl kvapkám a sýtej purpurovej farbe zahrnutej v atramentovej sade UltraChrome K3. Prostredníctvom nového farebného ovládacieho LCD panelu sa tlačiareň ľahko ovláda, zatiaľ čo vysokorýchlostný USB port, vstavané pripojenie Wi-Fi, pripojenie k sieti a funkcie PictBridge poskytujú užívateľovi širokú radu spôsobov, ako odoslať súbory na tlač. Vďaka deviatim vysokokapacitným atramentovým zásobníkom (25,9 ml) sa znížili náklady na tlač. Táto tlačiareň je ideálna ako pre profesionálnych fotografov, tak pre pokročilých amatérov.
Epson Stylus Photo R3000 – Recenzie

Európsky inovatívny kompaktný fotoaparát 2011-2012 – Fujifilm FinePix X100

Pokročilý kompaktný fotoaparát Fujifilm FinePix X100 predstavuje inovatívny hybridný optický a elektronický hľadáčik. Je to veľmi vysoko kvalitný fotoaparát, ktorý je prenosný a vždy pripravený na použitie. Jeho konštrukcia je robustná a fotoaparát má veľmi ostrý objektív 23 mm f / 2,0, ktorý umožňuje selektívne zaostrenie, rovnako ako snímač APS-C CMOS, ktorý ponúka vysokú kvalitu snímok dokonca i pri slabom osvetlení. Takmer tichý model FinePix X100 s vynikajúcimi manuálnymi a automatickými režimami vyniká ako seriózna alternatíva kompaktného systému alebo cestovného fotoaparátu pre nadšencov i profesionálneho fotografa.
Fujifilm FinePix X100 – Recenzie

Európsky fotografický softvér  2011-2012 – Nik Software Silver Efex Pro 2

Softvér Silver Efex Pre 2 spája svet filmu a digitálnej fotografie tak, že poskytuje techniky spracovania tmavej komory v oveľa pohodlnejšie podobe. Okrem vlastností, ako je pridávanie odtieňov a kontrastu rýchleho filmu, má tento softvérový balík vynikajúcu sadu editorských prvkov, najmä technológiu U-Point, ktorá obmedzí závislosť na ďalších mainstreamových balíčkoch, ako je napríklad Photoshop. Softvér dokáže operácie rozdeliť medzi procesor a grafickú kartu počítača, takže aj tie najkomplikovanejšie operácie prebehnú veľmi rýchlo.

Európska inovatívna zrkadlovka 2011-2012 – Nikon D7000

Model D7000 stojí v čele radu poloprofesionálnych fotoaparátov značky Nikon a je vybavený vysoko technicky vyspelými vlastnosťami, ktoré zdedil po modeloch D300 a D300S. Fotoaparát ponúka vysokorýchlostné automatické zaostrenie, jasný 3-palcový LCD displej, reguláciu prachu, dva sloty na kartu SDXC a Full HD video. Mimoriadne dobrý systém regulácie šumu znamená, že snímač sa 16,2 milióna pixelov je možné používať pri citlivosti ISO 3200 a stále fotiť vysoko kvalitné a jasné snímky – dokonca aj pri citlivosti ISO 12 800 nie je šum veľkým problémom. Toto je fotoaparát, s ktorým amatérski fotografi získajú profesionálne fotografie.
Nikon D7000 – Recenzie

Európska Micro 4/3 zrkadlovka 2011-2012 – Panasonic LUMIX DMC-G3

LUMIX DMC-G3 je veľmi malý fotoaparát s vymeniteľným objektívom, ktorého používanie je vďaka vstavanému blesku a elektronickému hľadáčika rovnako jednoduché v interiéri ako vonku za slnečného dňa. Fotoaparát ponúka vynikajúcu kvalitu snímok a dokáže rozlíšiť veľmi jemné detaily a pracovať pri slabom osvetlení bez zbytočného rušenia snímok. Nový systém automatického zaostrenia s detekciou kontrastov nájde predmet veľmi rýchlo a citlivý dotykový displej nielen umožňuje presné zaostrenie, ale dotykom možno tiež spustiť spúšť fotoaparátu.
Panasonic LUMIX DMC-G3 – Recenzie

Európsky profesionálny fotoaparát 2011-2012 – Pentax 645D

S uvedením fotoaparátu Pentax 645D získal stredoformátový trh dlho očakávaný a vysoko konkurenčný prírastok, ktorý ponúka mimoriadnu kvalitu obrazu a ovládanie. Model 645D je radosť používať v teréne, a hoci je veľký a trochu ťažší, jeho ergonomické uchopenie, veľký hľadáčik, rýchle a presné automatické zaostrenie a dobre usporiadané ovládacie prvky umožňujú jeho používanie aj bez statívu. Vďaka snímaču Kodak CCD 33 × 44 mm so 40 miliónmi pixelov je tento fotoaparát snom každého fotografa krajiny a vytvára úplne ohromujúco ostré a detailné obrázky s veľmi atraktívnymi farbami a veľkým dynamickým rozsahom. Pentax 645D ako nástroj seriózneho fotografa je skrátka najlepší.
Pentax 645D – Recenzie

Európsky objektív pre kompaktné systémové fotoaparáty 2011-2012 – Samsung NX 20-50mm F3.5-5.6 ED i-Function

Ak ste si vybrali fotoaparát preto, že je malý, je dôležité, aby bol malý aj objektív. V tejto novej kategórii neplatí, že je optika rovnako kompaktná ako fotoaparáty, ale v tomto prípade spoločnosť Samsung vytvorila veľmi užitočnú sadu štandardných ohniskových vzdialeností v podobe, ktorú je možné naozaj dať do vrecka. Pri objektíve samozrejme nestačí, ak je malý. Tento objektív prináša mimoriadnu kvalitu snímok prostredníctvom svojej clony a rozsahu zoomu. Jeho dôležitou vlastnosťou je i-Function od spoločnosti Samsung, ktorá užívateľovi umožňuje dostať sa k hlavnému nastaveniu režimu jediným stlačením tlačidla na tubuse objektívu. Pokiaľ nie je objektív práve používaný, zasunie sa, a je teda skutočne kompaktný, ale po vysunutí sa z neho stane vysoko účinné optické zariadenia s veľmi vysokým rozlíšením.

Európsky fotoaparát pre sociálne siete 2011-2012 – Samsung SH100

Toto je veľmi malý kompaktný fotoaparát (14,2 Mpx), s ktorým je zdieľanie snímok a videí skutočne jednoduché. Vďaka vstavanému wi-fi pripojeniu sa môžete ihneď po vyfotení snímku prostredníctvom 3-palcového dotykového displeja pripojiť k verejnému alebo súkromnému hotspotu. Svoje majstrovské dielo potom môžete e-mailom odoslať priateľom, alebo nahrať na sociálnu sieť, ako je Facebook alebo Picasa a svoje videá môžete priamo odoslať na YouTube. Vďaka technológii DLNA je možné fotoaparát bezdrôtovo pripojiť k televízii, smartphonu alebo tabletu alebo automaticky zálohovať snímky na počítači, akonáhle budete v jeho dosahu. Spoločnosť Samsung vytvorila aplikácie pre mobilné telefóny iPhone a OS Android, ktoré umožňujú prepojiť fotoaparát s telefónom tak, že ho možno diaľkovo ovládať prostredníctvom displeja telefónu.
Samsung SH100 – Recenzie

Európsky objektív 2011-2012 – Sigma 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM

V modeli 70-200 mm F2, 8 EX DG OS HSM spoločnosť Sigma vyvinula teleobjektív, ktorý ponúka profesionálne vlastnosti a mimoriadne dobrú kvalitu snímok za veľmi rozumnú cenu. Aj pri maximálnej clone f / 2,8 objektív prináša vynikajúcu ostrosť av kombinácii s účinným stabilizátorom obrazu (OS) a rýchlym tichým automatickým zaostrovaním (HSM) je vhodný na fotografovanie v náročných oblastiach, ako je príroda, šport a dokumenty. Tento objektív je k dispozícii s bajonetom pre väčšinu značiek fotoaparátov so snímačmi APS-C a je dokonalou voľbou ako v prípade náročných amatérov, tak profesionálnych fotografov.
Sigma 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM

Európsky kompakt 2011-2012 – Sony Cyber-shot DSC-HX9V

Sony Cyber-shot DSC-HX9V je výkonný 16,2 Mpx kompaktný fotoaparát so zoomom 16 × (24-384 mm). Nahráva Full HD video (1080/50p) a má vstavané funkcie GPS a kompasu. Je to skutočne fotoaparát s bohatými funkciami a rýchlosťou prenosu 10 fps, širokou škálou manuálnych ovládacích prvkov, režimom 3D Sweep Panorama a účinným optickým stabilizačným systémom. Fotoaparát Cyber-shot novej generácie prináša vysoko kvalitné fotografie užívateľom na všetkých úrovniach.
Sony Cyber-shot DSC-HX9V – Recenzie

Európsky objektív 2011-2012 – Tamron AF 18-270mm F3.5-6.3 Di II VC PZD

Tento kompaktný zoom je vynikajúcim nástrojom pre fotografov na cestách, ktorým teraz stačí jediný univerzálny zoom namiesto niekoľkých objektívov, ktoré by normálne boli potrebné na pokrytie tohto rozsahu ohniskových vzdialeností. Zoom navrhnutý pre obľúbený formát snímača APS-C prináša ohniskový rozsah, ktorý sa hodí na fotografovanie čohokoľvek od krajiny po voľne žijúce zvieratá. Objektív je malý a ľahký a pričom zoom je pohodlný a ľahko sa ovláda. Maximálna clona na širokouhlom konci je vhodná pre prácu pri slabom osvetlení, alebo ak je vyžadovaná malá hĺbka ostrosti. Piezoelektrický motor je schopný takmer úplne tichého automatického zaostrenia.
Tamron AF 18-270mm F3.5-6.3 Di II VC PZD – Recenzie

Európske fotopríslušenstvo 2011-2012 – Vanguard GH-100 Pistol Grip Ball Head

Táto statívová hlava s guľovým kĺbom má rukoväť s uchopením v štýle pištole, ktorá umožňuje fotoaparát rýchlo nastaviť takmer do akejkoľvek pozície a po uvoľnení spúšte sa pevne zablokuje. Samotné pištoľové uchopenie možno nastaviť do ôsmich rôznych polôh, ktoré vyhovuje akémukoľvek štýlu fotenia. Úroveň trenia guľovej hlavy možno ľahko upraviť a prispôsobiť ju ťažším kombináciám fotoaparátu a objektívu. Fotografi, ktorí radi fotia panorámy, ocenia rotáciu hlavy na 72 cvaknutí – to je navrhnuté pre fotenie jednotlivých snímkov 5 stupňov od seba, čo uľahčuje a upresňuje proces spájania snímok. Toto príslušenstvo je všestranné, kvalitné a mimoriadne užitočné.

(Tlačová správa)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *