Sony NEX-5N

Najrýchlejšia spúšť na svete a rýchle a presné automatické zaostrovanie

Kompaktný fotoaparát NEX-5N od spoločnosti Sony s rozlíšením 16,1 megapixlov s ultra rýchlymi reakciami a možnosťou snímania videozáznamu vo formáte Full HD 50p.

  • Exmor APS HD CMOS snímač s efektívnym rozlíšením 16,1 megapixlov a nový procesor BIONZ umožňujú dosiahnuť citlivosť až ISO 25600
  • Snímanie videozáznamov vo formáte Full HD 50p/25p, manuálne zaostrovanie, ovládanie expozície v režimoch P/A/S/M a vylepšené nahrávanie zvuku
  • Otočný a polohovateľný dotykový Xtra Fine LCD displej s uhlopriečkou 7,5 cm (3”) a rozhranie Photo Creativity pre úžasne jednoduché ovládacie
  • Kontinuálne snímanie rýchlosťou 10 snímok/s (v režime kontinuálneho snímania s prioritou času)
  • Štýlové horčíkové telo je len 23,3 mm hrubé (vzdialenosť od prednej časti po povrch LCD displeja)

Pozrite si tiež prvé recenzie na Sony NEX-5N

Digitálny fotoaparát NEX-5N od spoločnosti Sony, ktorý je nástupcom veľmi úspešného modelu NEX-5, prešiel viacerými vylepšeniami a ponúka špičkové reakcie, kvalitu obrazu a kreatívne možnosti na úrovni digitálnej zrkadlovky, pričom si zachovaná svoju nízku hmotnosť.

Model NEX-5N sa vyznačuje odolným, ale napriek tomu ľahkým horčíkovým telom, ktoré je v najtenšom mieste hrubé len 23,3 mm. Fotoaparát NEX-5N rozvíja moderný a minimalistický dizajn svojho obľúbeného predchodcu NEX-5. Tento nový model urobil krok vpred aj v oblasti kvality digitálnych fotografií a HD videozáznamu, prináša nové kreatívne funkcie a jednoduchšie ovládanie.

Oneskorenie aktivácie uzávierky fotoaparátu po stlačení spúšte sa pohybuje na úrovni cca 0,02 sekundy1: to je najnižšia hodnota spomedzi všetkých digitálnych fotoaparátov s vymeniteľnými objektívmi na svete. Vďaka tomu a tiež vďaka vylepšenému algoritmu automatického zaostrovania, ktorý zdvojnásobil čas čítania z obrazového snímača a efektívnejšiemu spracovaniu obrazu je automatické zaostrovanie oproti aktuálnemu modelu NEX-5[0] jednoznačne rýchlejšie.

Exmor APS HD CMOS snímač s efektívnym rozlíšením až 16,1 megapixlov skvele spolupracuje so špeciálne optimalizovanou verziou výkonného obrazového procesora BIONZ. Táto kombinácia snímača a procesora umožňuje snímať výnimočne dokonalé zábery s veľmi nízkou úrovňou šumu. Taktiež sa zvýšila maximálna citlivosť, a to až na hodnotu ISO 25600, čo je najvyššia hodnota spomedzi všetkých digitálnych fotoaparátov s vymeniteľnými objektívmi, vďaka čomu môžete tvoriť veľmi kvalitné zábery pri snímaní z ruky aj pri slabom osvetlení.

Po stlačení jediného tlačidla spustí model NEX-5N plynulé snímanie Full HD videozáznamu formátu AVCHD ver. 2.0 (progresívny formát) s vysokokvalitným zvukom vo formáte 50p – svetové prvenstvo spomedzi všetkých digitálnych fotoaparátov s vymeniteľnými objektívmi a so snímačom typu APS-C. Vďaka rýchlejšiemu čítaniu údajov zo snímača sa zvýšil maximálny počet zaznamenaných snímok za sekundu z hodnoty 30 až na 60 snímok za sekundu. Pri snímaní v režime 24p získajú videozáznamy nádherne expresívny, až umelecký nádych. Pri snímaní digitálnych fotografií oceníte funkciu Tracking Focus. Stačí na dotykovom displeji označiť požadovaný objekt a táto funkcia zabezpečuje zaostrovanie na daný objekt, dokonca aj keď sa tento bude pohybovať.

Fotografi určite ocenia plnú kontrolu nad expozíciou a aj počas snímania videozáznamu majú k dispozícii režim predprogramovania, priority clony/času a manuálny režim (PASM) – tak ako je to pri digitálnych zrkadlovkách. Zdokonalila sa tiež aj kvalita stereofonického zvuku. Postaral sa o to vylepšený elektronický obvod, ktorý hlavne pri snímaní tichých scén minimalizuje intenzitu hluku spôsobeného vetrom.

Model NEX-5N je prvým digitálnym fotoaparátom s vymeniteľnými objektívmi so systémom uchytenia objektívu typu E-mount od spoločnosti Sony, ktorý disponuje novým a intuitívnym dotykovým rozhraním Photo Creativity. Prostredníctvom dotykového LCD panela a otočného ovládacieho prvku sa dajú v okamihu aktivovať, upravovať a používať efekty ako rozostrenie pozadia, expozícia, obrazové efekty a ďalšie nastavenia. Ani úplní začiatočníci v oblasti fotografovania tak vôbec nemusia mať strach z fotografického žargónu.

Funkcia Picture Effect, ktorá bola prvýkrát predstavená v modeli NEX-C3, zjednodušuje tvorbu sofistikovaných umeleckých efektov priamo „vo fotoaparáte“. Nie je k tomu potrebné žiadne PC alebo dodatočné spracovanie snímok. K dispozícii je 11 režimov a 15 efektov, vrátane nových funkcií HDR Painting, Soft Focus, Miniature, Rich-Tone Monochrome a Soft High-key. Pestrá paleta umeleckých nástrojov na spracovanie obrazu ponúka funkcie ako 3D Sweep Panorama, Soft Skin, Auto HDR, Handheld Twilight a Anti Motion Blur.

V režime kontinuálneho snímania s prioritou času dokáže model NEX-5N zachytiť bleskové akcie rýchlosťou až 10 snímok/s (skutočná rýchlosť závisí od podmienok snímania a výkonu pamäťovej karty). Toto je najrýchlejšie kontinuálne snímanie spomedzi všetkých digitálnych fotoaparátov bez zrkadla a s vymeniteľnými objektívmi2.

Xtra Fine LCD displej s uhlopriečkou 7,5 cm (3,0") je možné nakloniť až o 80° nahor a 45º nadol pre pohodlné sledovanie obrazu v akejkoľvek polohe. Technológia TruBlack zabezpečuje špičkové detaily, kontrast a výrazne znižuje mieru odrazov od povrchu displeja. Vďaka novému dotykovému rozhraniu Photo Creativity môžete na LCD displeji tvoriť kompozíciu snímok, kontrovať výsledky nastavení a upravovať nastavenia fotoaparátu flexibilnejšie a jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

Objektívy a príslušenstvo

Neustále sa rozširujúca ponuka objektívov so systémom uchytenia E-mount, ktoré sú kompatibilné so všetkými digitálnymi fotoaparátmi α NEX, teraz obsahuje aj nové objektívy Carl Zeiss Sonnar T* E 24 mm F1.8 ZA, E 50 mm F1.8 OSS a dlho očakávaný transfokačný teleobjektív E 55-210 mm F4.5-6.3 OSS.

Voliteľný adaptér uchytenia LA-EA2 predstavuje prvý adaptér na svete so zabudovanou technológiou Translucent Mirror Technology™ a umožňuje používať automatické zaostrovanie s fázovou detekciou pri všetkých objektívoch so systémom uchytenia A-mount pri snímaní fotografií a videozáznamov. K dispozícii je aj voliteľný elektronický hľadáčik XGA OLED Tru-Finder™ s označením FDA-EV1S, ktorý ponúka vysoké rozlíšenie XGA a vysoký kontrast pri akomkoľvek zornom uhle.

V ponuke príslušenstva sa nachádzajú aj niektoré novinky. Celotelové puzdro (LCS-EB50) a puzdro na objektív (LCS-EL50) chránia fotoaparát a objektív pred poškriabaním, popruh na rameno (STP-XS3) vďaka špeciálnej štruktúre pevne drží telo fotoaparátu a mäkká prenosná taška (LCS-EMF) ponúka priestor pre fotoaparát s upevnených objektívom so systémom uchytenia E-mount ako aj pre doplnkový objektív alebo ďalšie príslušenstvo.

Ultra kompaktný digitálny fotoaparát α NEX-5N s vymeniteľnými objektívmi od spoločnosti Sony bude na trhu dostupný od septembra 2011.

1 Meranie podľa štandardu asociácie CIPA(Camera & Imaging Products Association)
2 Zaostrenie a expozícia sa fixne nastavia pri prvej snímke

(Tlačová správa)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rozhýbanie záberu uzávierkou a “Antishock 0s” | Gancovky - [...] záberu a umožňuje rýchlejšiu reakciu na spúšť (Sony NEX5n bol model ktorý mal vďaka tomu najrýchlejšiu reakciu na spúšť).…
  2. Vývoj rýchlosti zaostrovania bezzrkadloviek Olympus | Gancovky - [...] tohto grafu som pridal aj Sony, lebo svojho času sa o NEX5n tvrdilo, že je to foťák s najrýchlejšou…

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *