Lytro revolúcia – prvý fotoaparát s ktorým ostríte po fotení!

Megaraye namiesto megapixelov – prvý light field fotoaparát kalifornskej spoločnosti Lytro zaznamenáva  “svetelné lúče” namiesto svetelných bodov a tým umožňuje fotografovi ovládať zaostrovanie a hĺbku ostrosti – nie však vo fotoaparáte, ale až neskôr v počítači pri kávičke.

Pozrite si tiež recenzie Lytro Light Field.

Už na jar 2011 informovala  kalifornská spoločnosť Lytro o vytvorení fotoaparátu, ktorý by bol založený na princípe technológie light field. Takéto fotoaparáty nie sú žiadnou novinkou, pretože v profesionálnom prostredí (priemysel, medicína) sa už používajú dlhšie. Známe sú napríklad nemecké fotoaparáty Raytrix. Kým však tieto stáli od 1500 eur vyššie, Lytro chce svoj model s 8 GB pamäťou predávať za 399 amerických dolárov a 18 GB model by mal stáť okolo 499 amerických dolárov. Fotoaparáty budúcnosti sa dajú už aj objednať priamo na stránke spoločnosti Lytro. Prví majitelia si ich budú môcť v praxi vyskúšať v prvom kvartáli roku 2012.

Lytro

Light field fotoaprát Lytro je vybavený 8-násobným zoomom a svoje mimoriadne vlastnosti dosahuje predovšetkým vďaka Ligt field snímaču a špeciálnemu usporiadaniu mikrošošoviek. Ide o senzor, ktorý nedisponuje megapixelmi, ale megaraymi (svetelné lúče zaznamenané snímačom). Spolu 11 megarayov nesie informácie o jase, farbe snímanej scény a tiež kompletné údaje o smere (uhle) svetelných lúčov.

Vďaka týmto informáciám je možné vypočítať ľubovolnú rovinu ostrosti až po nasnímaní celej scény. V praxi to prebieha asi tak, že je možné spraviť niekoľko záberov súčasne pri jednej expozícii a to s rôznou hĺbkou ostrosti.

Zabudovaný program obrazových záznamov Lytro Light Field Engine 1.0 potom spracuje tento “živý obrázok” do určeného formátu.  Aké bude výsledné rozlíšenie fotografií, zatiaľ nie je celkom jasné, pretože spoločnosť Lytro zatiaľ nevysvetlila, čo vlastne tých 11 megarayov znamená v megapixeloch.

Ukážkové zábery na stránke kalifornskej spoločnosti majú ledva 540×540 pixelov, a tak je veľmi ťažké posúdiť, aké bude skutočné rozlíšenie fotografií. Lytro však uvádza, že ineraktívne obrazy budú minimálne v HD kvalite. Keďže fotoaparát robí štvorcové zábery, znamená to asi 1080 x 1080 pixelov.

Doposiaľ známe vlastnosti fotoaparátu Lytro v skratke

  • 8-násobný zoom
  • fixná clona 2
  • žiadny aufotokus, žiadne spomalenie spúšte
  • vysoká citlivosť, blesk je nepotrebný
  • zaznamenáva 11 miliónov svetelných lúčov
  • minimálne HD kvalita
  • 1,46 palcový dotykový displej, tlačidlo na zapínanie prístroja, tlačidlo spúšte a posúvač zoomu
  • USB pripojenie
  • 8 GB pamäť (350 záberov) alebo 16 GB (750 záberov)
  • Li-Ion batérie
  • hliníkové telo, hmotnosť 214 g, rozmery 41x41x112 mm

Program potrebný na spracovanie a zobrazovanie fotografií je už hotový pre Max OS X, verzia pre Windows sa pripravuje. Spoločnosť Lytro plánuje software aj naďalej vyvíjať tak, aby bolo možné zobrazovanie 3D záberov. Príklady oboch variánt (fokus aj 3D) nájdete na blogu spoločnosti Lytro Coco Rocha in Light Field 3D. Čas ukáže, či sa investícia vo výške 50 miliónov amerických dolárov vyplatila, alebo sú to iba vyhodené peniaze investorov.

A takto to funguje to funguje v praxi:

Ukážky Lytro fotografií

Kliknite na časť fotografie, ktorú chcete zaostriť.
(V prípade s probémom načítanie nasledovných obrázkov prejdite priamo na prezentačnú stránku Lytro)

 

 

 

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *