Nikon D4 – je tu konkurent pre Canon EOS 1D X

Japonský výrobca predstavil najnovšiu digitálnu zrkadlovku Nikon D4 pre profesionálnych užívateľov, ktorí potrebujú silný a rýchly pracovný nástroj s mimoriadne vysokou kvalitou obrazu. Nikon D4 tak so snímačom formátu FX ponúka režim sériového fotenia 11 obrázkov za sekundu, prepracovnaný modul autofokusu s vylepšenou citlivosťou, nový snímač na rozpoznávanie motívov a režim Full-HD videa. Na trh by sa mal dostať už vo februári 2012. 

Na nasledovnej stránke nájdete recenzie Nikon D4.

Jeho jediným konkurentom je zatiaľ Canon EOS 1D X, ktorý bol predstavený v októbri 2011 a do predaja sa dostane v marci 2012. V  vzájomnom súboji sa zrejme ocitnú už na najbližších olympijských hrách v Londýne, kde budú môcť v plnej miere ukázať svoje silné aj slabé stránky.

Tlačová správa

Amsterdam, Holandsko, 6. januára 2012 – Spoločnosť Nikon dnes predstavila nový fotoaparát D4, svoju novú vlajkovú loď medzi digitálnymi jednookými zrkadlovkami pre fotografov, ktorí vo fotografii potrebujú to najlepšie.

Profesionálny fotoaparát formátu FX je vyrobený tak, aby boril obmedzenia a využil každú fotografickú príležitosť. Prináša novú úroveň kvality snímky, rýchlosti aj presnosti do fotografovania aj nahrávania videosekvencií.

Fotoaparát je vybavený snímačom formátu FX s rozlíšením 16,2 milióna pixelov, fenomenálne vysokou citlivosťou ISO a výkonným obrazovým procesorom Nikon EXPEED 3. Ponúka nekompromisný výkon a bezkonkurenčnú všestrannosť v extrémnom prostredí aj pri extrémnom osvetlení.

„S fotoaparátom Nikon D4 predstavujeme dokonalosť vo fotografii,“ hovorí Dirk Jasper, produktový manažér pre spotrebiteľské produkty spoločnosti Nikon Europe. „Ak ste fotografom na vrchole kariéry, potrebujete fotoaparát, ktorý vás nikdy nezradí – taký je Nikon D4. Je vyrobený na prekonávanie obmedzení – rovnako ako fotografi, ktorí ho použijú na každodenné posúvanie hraníc.“

Nekompromisná kvalita snímky – výnimočná rýchlosť

Fotoaparát D4 je navrhnutý na poskytovanie pozoruhodnej obrazovej integrity v najrôznejších svetelných podmienkach, ponúka nesmierne rýchle súvislé snímanie a nastavuje novú latku výkonu s nízkou hladinou šumu. Snímač CMOS formátu FX s rozlíšením 16,2 milióna pixelov (full-frame) s rýchlym čítaním kanálov ponúka až 11 snímok za sekundu – to je vyššia rýchlosť než má akýkoľvek iný fotoaparát Nikon.

Pozoruhodne kvalitný obraz s nízkou úrovňou šumu a širokým dynamickým rozsahom je zaistený aj pri vysokej citlivosti ISO vďaka optimalizovanej redukcii šumu a 14-bitovému spracovaniu signálu A/D priamo v snímači. Fenomenálny rozsah citlivosti ISO zvyšuje latku na ISO 12800 a ďalej rozširuje rozsah o jednu hodnotu EV, aby sa hodnota ISO 100 stala štandardom. V náročnejších podmienkach sú k dispozícii citlivosti ekvivalentu ISO 50 a ISO 204800, ktoré z fotoaparátu D4 robia tú pravú voľbu pre fotografov, ktorí sa často stretávajú s extrémnymi svetelnými podmienkami.

Vysoko výkonný obvod na spracovanie obrazu EXPEED 3

Fotoaparát D4 vybavený obvodom na spracovanie obrazu novej generácie EXPEED 3 od spoločnosti Nikon ľahko spracováva úlohy s veľkým množstvom údajov bez toho, aby sa znižovala rýchlosť a kvalita, na ktoré je každý profesionál zvyknutý. Vysokorýchlostné 16-bitové spracovanie obrazu nadväzuje na 14-bitovú A/D konverziu, čím priamo vo fotoaparáte vzniká fotografia JPEG pripravená na publikovanie. Výkonnosť je vždy bez kompromisov, aj pri spracovaní úloh s obrovským množstvom údajov. Snímky sa môžu pýšiť vernými a sýtymi farbami a prirodzenou hĺbkou. Aj pri fotografovaní v pološere s vysokou citlivosťou ISO znižuje inteligentný systém redukcie šumu s overenou výkonnosťou šum bez degradácie ostrosti obrazu.

Video vo vysielacej kvalite

Profesionálom, ktorí pri práci potrebujú aj video, ponúka fotoaparát D4 flexibilitu potrebnú pre širokú škálu filmových aplikácií. Ide o veľkoformátové videosekvencie v najlepšom slova zmysle, s kompletnou ponukou rýchlostí snímania.

Rýchlosti snímania:
Videosekvencie s rozlíšením Full HD (1080p) možno zaznamenať s rýchlosťou snímania 30p, 25p a 24p a s možnosťou 60p, 50p, 30p a 25p pri rozlíšení 720p. Videosekvencie môžu mať dĺžku približne 30 minút (pribl. 29:59 min).

Režim merania viacerých oblastí:
Záznam s rozlíšením Full HD (1080p) možno získať pri formátoch FX aj DX, ako aj v natívnom rozlíšení Full HD (1920×1080).

Hi-fi zvuk:
ako odpoveď na požiadavky zákazníkov nastavuje fotoaparát D4 nové možnosti záznamu zvuku digitálnych jednookých zrkadloviek, takže vaše videosekvencie budú mať rovnako dobrý zvuk ako aj vzhľad. Okrem vstupu pre externý stereofónny mikrofón je k dispozícii aj výstup pre externé slúchadlá, vďaka ktorému môžete jemne doladiť zvuk izolovaný od okolia.

Nekomprimovaný výstup HDMI:
tým, ktorí potrebujú najčistejší videovýstup pre profesionálne úpravy videa, ponúka fotoaparát D4 možnosť výstupu nekomprimovaného živého náhľadu videa do externých rekordérov a monitorov. Prvýkrát v histórii jednookých zrkadloviek je umožnený dátový výstup s rozlíšením 1080i (Full HD) s určenou veľkosťou obrazu a rýchlosťou snímania. V prípade potreby možno dátový výstup zmenšiť a odstrániť z neho kontextové informácie simultánne zobrazené na displeji TFT fotoaparátu.

Pohodlné prispôsobiteľné ovládacie prvky:
práca so živým náhľadom je zdokonalená vďaka pohodlným prispôsobiteľným ovládacím prvkom. Nie je potrebné otáčať príkazovým voličom. Motorové nastavenie clony umožňuje jednoduchšie nastavenie clony pomocou vyhradených tlačidiel na prednej strane fotoaparátu. Vkladanie indexov umožňuje označovanie dôležitých záberov na časovej osi počas nahrávania videosekvencie. Vyhľadávanie v zhotovených videosekvenciách je potom pri spracovaní videa jednoduchšie.

Nové úrovne rýchlosti a presnosti

Keď dôjde na zachytávanie rozhodujúcich okamihov, dáva zdokonalené ovládanie fotoaparátu D4 fotografovi jasnú výhodu.

Pokročilé rozpoznávanie scény s RGB snímačom s rozlíšením 91 tisíc bodov: Revolučný pokročilý systém detekcie motívu spoločnosti Nikon je teraz vybavený novo navrhnutým snímačom RGB s rozlíšením 91 000 pixlov, ktorý dôkladne analyzuje každú scénu s vynikajúcou presnosťou.

Pri fotografovaní menších objektov je napríklad podstatne zdokonalené sledovanie 3D objektov. Fotoaparát prekvapivo presne deteguje ľudské tváre aj počas práce výlučne s optickým hľadáčikom. Takáto presnosť podrobnej analýzy záberu podporuje aj presnejšie automatické zaostrovanie a automatické meranie expozície, aj pri najzložitejších svetelných podmienkach.

Pokročilý modul snímača AF Multi-CAM3500FX:
Oceňovaný systém AF Multi-CAM 3500FX spoločnosti Nikon – s individuálne nastaviteľnými možnosťami pokrytia 9, 21 alebo 51 bodov – bol prepracovaný tak, aby zrýchlil detekciu fotografovaného objektu.

Modul snímača automatického zaostrovania a jeho algoritmy významne zlepšujú citlivosť na svetlo pri slabom osvetlení až na -2 EV (ISO 100, 20 °C/68 °F). Každý z 51 AF snímačov, z ktorých 15 je krížových, je plne citlivý pri všetkých objektívoch AF NIKKOR f/5,6 a úplne prvýkrát táto výkonnosť nekončí pri clonovom čísle f/5,6.

Výkonné AF snímače kompatibilné až do f/8: pri fotoaparáte D4 je zachovaný výkon 11 stredových AF snímačov aj pri kombinovanej hodnote clony f/8. To je veľké plus pre fotografovanie športu a prírody, ktoré ponúka novú úroveň možností detekcie pri kombinovaní, napríklad, objektívu AF-NIKKOR 600mm f/4 s telekonvertorom NIKKOR 2,0x. Ak je kombinovaná hodnota clony medzi f/5,6 a f/8, máte k dispozícii výkon dokonca pätnástich stredových snímačov AF, z ktorých deväť tvoria krížové snímače.

Rýchlejší pracovný tok

Rýchlosť fotoaparátu D4 sa premieta do celého pracovného toku.

Novo vyvinutá uzávierka z kompozitu Kevlaru a uhlíkových vlákien:
nová vysoko odolná uzávierka ponúka štandardnú životnosť 400 000 cyklov a čas uzávierky od 1/8000 do 30 s a synchronizáciu blesku až do 1/250 s. Inteligentný samodiagnostický monitor uzávierky a riadiaca jednotka znižujú spotrebu energie pri dlhšom otvorení uzávierky pri natáčaní videosekvencie.

Rýchla reakcia:
spustenie trvá pribl. 0,12 sekundy je oneskorenie uzávierky minimalizované na pribl. 0,042 sekúnd (ekvivalent s D3S), s možnosťou až pribl. 11 snímok za sekundu vo formáte FX a vo všetkých režimoch orezu.

Pamäťové médiá:
fotoaparát D4 má dva sloty na kartu. Jeden vysokorýchlostný slot na karty CF (UDMA 7) a jeden slot na vysokorýchlostné karty XQD s vysokou kapacitou.

Pripojenie: výkonná dátová komunikácia a riadiaci systém umožňujú káblový aj bezdrôtový prenos súborov v sieti LAN ľahšie než kedykoľvek pred tým. Podpora bezdrôtových sietí LAN je zaistená pomocou kompaktného, novo navrhnutého bezdrôtového vysielača WT-5 Wireless Transmitter, ktorý je vybavený režimami pripojenia HTTP a FTP a umožňuje tiež súbežné spustenie uzávierky niekoľkých fotoaparátov vybavených rozhraním WT-5. Káblové pripojenie LAN je prvýkrát integrované do tela fotoaparátu.

Vždy pripravený na prácu

Každá milisekunda môže rozhodovať a zdokonalené ovládanie fotoaparátu D4 pomáha fotografovi rýchlo reagovať na meniacu sa situáciu.

Intuitívne horizontálne a vertikálne ovládanie: v oboch orientáciách sú ovládacie prvky rozložené rovnako, sú pohodlne umiestnené tak, aby sa fotoaparát rýchlo stal predĺžením vašich rúk pri fotografovaní na šírku aj na výšku.

Zjednodušený volič bodov AF a volič režimu činnosti AF:
teraz je použiteľný bez oddialenia oka od hľadáčika.

Precízny displej LCD s uhlopriečkou 8 cm (3,2"), rozlíšením pribl. 921 000 bodov a širokým pozorovacím uhlom je vybavený automatickou reguláciou jasu. Obraz na displeji je jasný a ostrý s oveľa väčšou schopnosťou reprodukcie farieb. Jas displeja LCD sa automaticky nastavuje v závislosti od osvetlenia prostredia a pri prehrávaní je možné fotografie zväčšiť až 46x, čo môže byť veľká výhoda pri kontrole bodového zaostrenia.

Optický hľadáčik so skleneným hranolom:
prakticky 100% pokryté obrazové pole, zväčšenie 0,7x (objektív 50mm f/1.4 zaostrený na nekonečno, -1,0 m-1). Dizajn hľadáčikov Nikon s vysokým predsunutím výstupnej šošovky okulára je známy tým, že minimalizuje vizuálnu únavu pri dlhom fotografovaní.

Dvojosý elektronický virtuálny horizont:
umožňuje presnú kontrolu vyrovnania záberu pomocou displeja LCD alebo v hľadáčiku. Kontrolovať je možné pozíciu fotoaparátu vzhľadom k horizontálnej rovine a jeho naklonenie (dopredu alebo dozadu).

Ovládacie prvky obrazu (Picture Control):
priamo prístupné cez nové vyhradené tlačidlo bez nutnosti použiť ponuku. Funkcia Picture Control umožňuje prispôsobiť vzhľad fotografií a videosekvencií jemným vyvážením parametrov, napríklad ostrosti, sýtosti farieb a farebného odtieňa.
1 Podľa štandardov CIPA
2 Pri použití iných batérií než EN-EL15

Kompletná kontrola nad pracovným tokom

Pri návrhu fotoaparátu D4 nám išlo o rýchlosť, ale nielen o ňu. Pripravenosť na akciu a všestrannosť idú ruka v ruke s možnosťami ovládania, ktoré vo chvíľach, keď ide o čas, ponúkajú skutočnú výhodu.

Časozberné snímanie:
fotoaparát D4 rozširuje populárne funkcie časozberného snímania ukladaním fotografií do fotoaparátu vo forme súboru videosekvencie. Vytvorený záznam možno prehrávať 24 až 36 000-krát rýchlejšie, než bola rýchlosť snímania.

Funkcia HDR (High Dynamic Range):
vytvorí pri jedinom stlačení spúšte jeden podexponovaný a jeden preexponovaný záber. Rozsah je možné rozšíriť až na 3 hodnoty EV pre rozdielny vzhľad plný sýtosti farieb a tonálnych prechodov. Prirodzený vzhľad snímky možno zdôrazniť nastavením jemnosti okraja, kde sa obidve snímky stretávajú.

Vylepšené ovládanie farebnej teploty:
umožňuje presné nastavenie vyváženia bielej farby. Farebný odtieň displeja v živom náhľade a vyváženie bielej farby výslednej fotografie je možné nastaviť tak, aby si zodpovedali. Farebnú teplotu možno manuálne nastaviť v krokoch po 10 kelvinoch alebo v jednotkách mired.

Možnosť štyroch oblastí snímky:
prvýkrát si môžete vybrať jeden z ponúkaných režimov výrezu obrazu, ktoré sú všetky v hľadáčiku vizuálne maskované. 5:4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2x (30,0 x 19,9 mm) a formát DX (23,4 x 15,6 mm).

Úpravy vo fotoaparáte:
zhotovené snímky a videosekvencie možno v prípade potreby upravovať vo fotoaparáte alebo počas práce. Ponuka retušovacích funkcií obsahuje veľa užitočných funkcií, napríklad spracovanie snímok NEF (RAW), zmenu veľkosti, skreslenie a nastavenie perspektívy. Okrem toho ponúka možnosť nastaviť začiatočný a koncový bod všetkých videosekvencií naraz, aby boli efektívnejšie uložené.

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *