Nikon SB-910 – svetelný mág

Spoločnosť Nikon rozšírila svoju ponuku bleskov o nový Nikon SB-910, ktorý je považovaný  za vlajkovú loď medzi bleskami Speedlight s inteligentným TTL. Novinka, ktorá bola predstavená koncom roka 2011, je následníkom vysokooceňovaného blesku SB-900. Nikon SB-910 je rýchly, všestranný a výkonný. Vďaka prepracovanej ponuke a ovládacím prvkom ponúka obrovské možnosti pri nasadení na fotoaparát, ako aj pri bezdrôtovom fotografovaní bleskom. 

Pozrite si tiež recenzie Nikon SB-910.

Nikon SB-910 spája ešte jednoduchšie ovládanie s rozšíreným rozsahom ohniska (17 – 200 mm) a tromi profilmi osvetlenia, čo zaručuje perfektnú kontrolu pokrytia blesku.  

Cena nového blesku sa pohybuje od 509 eur. 

Cielené osvetlenie

SB-910 je výkonný zdroj svetla s precíznou zábleskovou expozíciou a bezproblémovým využitím doplnkového záblesku, zvlášť v náročných svetelných situáciách. Profesionálni fotografi, ktorí kladú dôraz na komplexné ovládanie svetla, dokážu oceniť tri profily osvetlenia – štandarný, zdôraznený na stred a rovnomerný. Hlavu blesku je možné otočiť o 90 stupňov smerom nahor a o 7 stupňov smerom dolu a tiež horizontálne o 180 stupňov doprava či doľava. Optimalizovaný detektor prehriatia umožňuje optimálnu detekciu tepla a riadenie času dobitia. 

Bezproblémové ovládanie

Ergonomický tvar blesku SB-910 je oproti jeho predchodcovi upravený. Ponuka blesku je taktiež nanovo prepracovaná, vďaka čomu je ovládanie intuitívnejšie, ale zároveň rovnako spoľahlivé ako u SB-900. Podsvietené tlačidlá sa dajú dobre rozoznať aj v tmavom priestore. Spolu s bleskom sú dodávané aj trvácnejšie (plastové) farebné filtre, ktoré sa jednoduchsie nasadzujú a v porovnaní s fóliovými filtrami sú robustnejšie. 

Blesk SB-910 je súčasťou kreatívnych osvetľovacích systémov Nikonu a dá sa bezproblémovo nasadiť do viacbleskových osvetľovacích systémov. 

Najdôležitejšie vlastnosti

Profesionálny blesk TTL je kompatibilný ku všetkým jednookým zrkadlovkám od Nikonu formátu FX alebo DX. Ako súčasť systému kreatívneho osvetlenia Nikon ponúka dokonalú kontrolu nad pokrytím záberu svetlom blesku. 

• Smerné číslo: 34 (STD)/39 (CW)/31 (EVEN) (formát FX, ISO 100, m, pri 35 mm)

• Rozloženia osvetlenia so zdôrazneným stredom, rovnomerné a štandardné: Osvetlenie so zdôrazneným stredom sústreďuje záblesk do stredu obrazového poľa, čo je užitočné pri použití teleobjektívu. Režim rovnomerného osvetlenia rovnomerne rozptyľuje svetlo po celom obrazovom poli, čo je užitočné pri zhotovovaní skupinových fotografií. Štandardný režim ponúka štandardne vyvážený výkon a rozdelenie svetla.

Automatický krokový transfokátor pokrýva široký rozsah od 17 do 200 mm.

Precízna ergonómia umožňuje intuitívne ovládanie. Blesk sa môže pochváliť veľkým displejom LCD, jasným systémom ponuky, pohodlne umiestnenými ovládacími prvkami a podsvietenými tlačidlami uľahčujúcimi ovládanie blesku pri slabom osvetlení.

Automatická detekcia formátu snímača: blesk automaticky rozpozná, či pracuje s fotoaparátom formátu FX alebo DX.

Rýchle nabíjanie za 2,3 sekundy pri použití NiMH batérií LR6.

Pomocné svetlo AF: kompatibilné s modulom snímača AF Multi-CAM 3500 FX/DX.

Práca s nepriamym zábleskom: horizontálne otočná hlava blesku o 180º doprava a doľava, naklápateľná nahor o 90º a nadol o 7º.

Tepelná poistka: varuje pred nadmerným zahriatím blesku pri intenzívnom odpaľovaní zábleskov.

Pevné farebné filtre na žiarovkové a žiarivkové svetlo sú súčasťou balenia.

Automatická detekcia filtra: Blesk Speedlight automaticky upravuje nastavenie farebnej teploty pripojeného fotoaparátu podľa farby použitého filtra.

Firmvér možno aktualizovať z pamäťového média v pripojenom fotoaparáte.

 

Author: Zuzka

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *