Pentax Optio VS20 – univerzálny talent s dobrou svetelnosťou

Japonská spoločnosť Pentax predstavila nový vreckový ultrazoom Pentax Optio VS20. Tento univerzálny model sa môže pochváliť 20-násobným optickým zoomom v rozsahu ohniska od 28 do 560 mm. Zaujímavosťou sú dve spúšte a dokonca dva závity na statív, čo významne uľahčuje fotenie na výšku. Ostré zábery zaručí 16-megapixelový snímač. 

Univerzálny kompakt Petax Optio VS20 s množstvom zaujímavých funkcií bude na trhu dostupný v marci 2012 v striebornom a čiernom prevedení. Cena zatiaľ nebola stanovená, pošuškáva sa však o sume okolo 250 eur. 

20-násobný optický zoom so širokouhlým záberom 

Pentax Optio VS20 je vybavený 20-násobným zoomom s rozsahom ohniska od 28 mm do 560 mm. Či už fotíte krajinku alebo športové podujatie – nový model  je "doma" v každom prostredí a poteší vás prvotriednymi, živými obrázkami. Pentax Optio VS20 však ponúka ešte viac. Na širokouhlom objektíve je možné fotiť od 40 cm, na najdlhšom 160 cm. V makro režime je ostrenie možné už od 10 cm, v supermakro dokonca od jedného centimetra. fotoaparát ponúka aj manuálne ostrenie. Pozornosť si zaslúži aj svetelnosť fotoaparátu. Na najširšom ohnisku to je F3,1, na najdlhšom F4,8, čo je hodnota, pred ktorou treba zdvihnúť klobúk. 

Trojnásobná ochrana pred neostrými zábermi

1. CCD-Shift garantuje aj v tých najnáročnejších situáciách kryštáľovo čisté obrázky, napríklad pri záberoch s teleobjektívom, pri západne slnka alebo pri fotení v slabo osvetlenom interiéri. 
2. Digitálny SR-Mode automaticky zvyšuje citlivosť na 6400 ISO. Skrátenie času uzávierky predchádza rozmazaným záberom.
3. Movie SR Mode automaticky kompenzuje pohyby fotoaparátu počas nakrúcania HD videa.

Programy pre každú príležitosť 

Vďaka funkcii Auto Picture Mode zvolí Pentax Optio VS20 automaticky tú najlepšiu expozíciiu na nasnímanie zvoleného záberu a optimalizuje nastavenia – vrátane citlivosti a času uzávierky. Citlivosť má rozsah od 100 ISO do 6400 ISO. Pri sériovom snímaní dokáže nový kompakt urobiť 6 záberov. Režim rozpoznávania tvári bol rozšírený o program ukladania tvári, vďaka ktorému fotoaparát rozpozná už raz fotené tváre. Užívateľ ma k dispozícii až 15 programov, ktoré zabezpečia optimálne nastavenie fotoaparátu a tým aj radosť z fotenia. Novinkou sú efekty rybieho oka, kresba a funkcia Panorama. 

3-palcový displej má rozlíšenie 460.000 bodov. Do fotoaparátu je možné použit pamäťové karty SD, SDHC a SDXC. Li-Lon akumulátor má vydržať na nasnímanie 200 záberov alebo 100 minút videa v HD kvalite. 

Author: Zuzka

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *