Výhercovia 4. ročníka súťaže Ekológia v objektíve 2009

Predstavujeme vám výhercov a víťazné fotografie 4. ročníka súťaže Ekológia v objektíve. Súťaž bola určená pre amatérov i profesionálov a hodnotená bola v dvoch kategóriách: od 10 do 18 rokov a nad 18 rokov. Od 22. apríla do 16. septembra 2008 sa mohli do tejto súťaže zapojiť amatérski aj profesionálni fotografi a poslať do súťaže svoje fotografické práce, ktoré korešpondujú s aktuálnou témou. Tá pre tento rok znela „Vedou proti klimatickej zmene“. Každý súťažiaci mohol prihlásiť najviac 9 svojich fotografií.

Skupina nad 18 rokov

1. Víťaz prvej ceny získava notebook MacBook White značky Apple v hodnote 36 000 Sk
(1 194,98 €) a možnosť prezentovať svoju tvorbu v časopise DiGi Revue. Získava tiež účasť na fotografickom workshope s fotografom Pavlom Breierom.

Výherca: Jana Kráľová – Príčiny a následky

1. Cena Jana Kráľová – Príčiny a následky
1. Cena kategória nad 18 rokov
Jana Kráľová – Príčiny a následky

2. Druhou cenou v skupine nad 18 rokov sú poukážky na služby Fotolab (Moja CeWe fotokniha alebo vyvolanie fotografii) v hodnote 3 000 Sk (99,58 €), odborné publikácie v hodnote 2 000 Sk (66,38 €), knihy Škola fotenia z edície National Geographic – Krajina, Cestovanie, Čiernobiela fotografia a knihu Majstrovstvo práce so svetlom pri fotení a účasť na fotografickom workshope s fotografom Pavlom Breierom.

Výherca: Ladislav Soós – Green Energy

2. Cena Ladislav Soós – Green Energy
2. Cena kategória nad 18 rokov
Ladislav Soós – Green Energy

3. Pre výhercu tretej ceny sú pripravené poukážky na služby Fotolab v hodnote 2 000 Sk (66,38 €) a účasť na fotografickom workshope s fotografom Pavlom Breierom.

Výherca: František Manik – Slnko – alternatíva zdrojov

3. Cena František Manik – Slnko – alternatíva zdrojov
3. Cena kategória nad 18 rokov
František Manik – Slnko – alternatíva zdrojov

Skupina do 18 rokov

1. Prvou cenou je tlačiareň fotografií až do formátu A3 značky Epson v hodnote 10 000 Sk (331,94 €), možnosť prezentovať sa v časopise DiGi Revue a účasť na fotografickom workshope s fotografom Pavlom Breierom

Výherca: Marián Valovič – Prales 21. storočia

Marián Valovič – Prales 21. storočia
1. Cena kategória do 18 rokov
Marián Valovič – Prales 21. storočia

2. Výherca druhej ceny obdrží poukážky na služby Fotolab (Moja CeWe fotokniha alebo vyvolanie fotografií) v hodnote 3 000 Sk (99,58 €), odborné publikácie v hodnote 2 000 Sk (66,38 €), knihy škola fotenia z edície National Geographic – Krajina, Cestovanie, Čiernobiela fotografia a knihu Majstrovstvo práce so svetlom pri fotení a účasť na fotografickom workshope s fotografom Pavlom Breierom.

Výherca: Maroš Belavý – Svedomie ľudstva

Maroš Belavý – Svedomie ľudstva
2. Cena kategória do 18 rokov
Maroš Belavý – Svedomie ľudstva

3. Držiteľa tretej ceny určite potešia poukážky na služby Fotolab v hodnote 2 000 Sk (66,38 €) a účasť na fotografickom workshope s fotografom Pavlom Breierom.

Výherca: Márton Vadkerti – Búrka

Márton Vadkerti - Búrka
3. Cena kategória do 18 rokov
Márton Vadkerti – Búrka

Grand prix

Cena za fotografiu najlepšie vystihujúcu tému ročníka „Vedou proti klimatickej zmene“ zahŕňa peňažnú cenu 30 000 Sk (995,81 €) v hotovosti a účasť na fotografickom workshope s fotografom Pavlom Breierom.

Výherca: Ľuboš Paukeje – Červená pre emisie

Grand Prix 2009 -Ľuboš Paukeje - Červená pre emisie
GrandPrix 2009
Ľuboš Paukeje – Červená pre emisie

Internetové hlasovanie

Fotograf, ktorý získal najväčšie sympatie návštevníkov internetovej stránky Ekologiavobjektive.sk získa poukážky na služby Fotolab v hodnote 2 000 Sk (66,38 €) a účasť na fotografickom workshope s fotografom Pavlom Breierom.

Výherca: Alena Šefčíková – Znečisťujúce emisné látky

Alena Šefčíková – Znečisťujúce emisné látky
Internetové hlasovanie
Alena Šefčíková – Znečisťujúce emisné látky

Cieľom projektu Ekológia v objektíve je prostredníctvom unikátnych snímok alarmovať zodpovednosť ľudí a ukázať vplyv nadmernej spotreby energie na prírodu, život a zmeny podnebia. Rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch je organizátorom súťaže spoločnosť Bayer, ktorá každoročne celosvetovo investuje do spoločensky zodpovedných projektov viac ako 50 miliónov eur. „Jedna fotografia môže povedať viac ako tisíc slov. Keď je dobrá a kvalitná, tak môže niekoho zasiahnuť viac, ako keby si prečítal niekoľko článkov. Na jednej strane radi podporíme umenie, ktorým fotografia nepochybne je, na druhej strane je to ideálny nástroj, ktorý môže upriamiť pozornosť na hrozbu klimatickej zmeny,“ hovorí Klaus Mittmann, riaditeľ skupiny Bayer HealthCare usporiadateľskej spoločnosti Bayer, ktorá je už po tretí krát organizátorom súťaže.

Súťaž bola určená pre amatérov i profesionálov a hodnotená bola v dvoch kategóriách: od 10 do 18 rokov a nad 18 rokov. Od 22. apríla do 16. septembra 2008 sa mohli do tejto súťaže zapojiť amatérski aj profesionálni fotografi a poslať do súťaže svoje fotografické práce, ktoré korešpondujú s aktuálnou témou. Tá pre tento rok znela „Vedou proti klimatickej zmene“. Každý súťažiaci mohol prihlásiť najviac 9 svojich fotografií.

Po uzavretí prihlasovania prác koncom septembra 2008 o víťazoch rozhodovala porota, ktorá bola aj tento rok zložená z odborníkov na obe oblasti – vedu i fotografiu. Predsedníčkou poroty je fotografka s dlhoročnou pôsobnosťou na katedre fotografie VŠVU Prof. Milota Havránková, fotograf Mgr. Pavol Breier, ktorý sa zameriava na dokumentárnu fotografiu a reportáž a fotografiu krajiny. Pozvanie do poroty prijali aj meteorológ a klimatológ Prof. RNDr. Milan Lapin, CSc. z Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie FMFI UK Bratislava, spevák a fotograf Peter Nagy, za UNEP (United Nations Environmental Program) riaditeľ regionálneho a environmentálneho centra – Ing. Vladimír Hudek, CSc., za Ministerstvo životného prostredia Ing. Janka Dulayová, vedúca oddelenia styku s verejnosťou. Zo spoločnosti Bayer bol v porote Ing. Rastislav Bielik, PhD.

Súťaž Ekológia v objektíve je jednou z mnohých aktivít spoločnosti Bayer v oblasti ochrany životného prostredia a spoločenskej zodpovednosti. Bayer sa 3 roky po sebe stal celosvetovým lídrom v rámci chemických firiem v boji proti znečisťovaniu a v oblasti pozitívnych zmien priateľských k životnému prostrediu. Už v súčasnosti plní prísne normy v produkcii emisií, do zmien súvisiacich so životným prostredím a trvalo udržateľným rozvojom plánuje v nasledujúcich 5 rokoch investovať miliardu eur. Klaus Mittmann zo spoločnosti Bayer dodáva: „Zároveň však nechceme ostať v tejto činnosti osamotení, naším cieľom je, aby sa k podobným aktivitám pridali aj ostatní, aby to malo vplyv pre budúce generácie v boji proti klimatickej zmene.“ Bayer je preto celosvetovým partnerom UNEP – Environmentálneho programu pri OSN.

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *