Jeden deň, jedno mesto, množstvo fotografov – to je 24:BA

BRATISLAVA 3. marca 2010
Fotofestival pre fotografov z celého Slovenska, ale aj zahraničia odštartuje 1. mája o deviatej ráno na Tyršovom nábreží.

Bratislavský Fotoklub profesionálov a amatérov (FOPA) pripravuje pre širokú fotografickú verejnosť projekt 24 hodín v meste Bratislava – 24:BA. Toto podujatie bude mať slovenskú premiéru. „Jedno mesto, jeden deň a množstvo fotografov, ktorí sa svojim aparátom pokúsia ukázať, ako Bratislavu vnímajú a vidia svojimi očami v priebehu dvadsiatich štyroch hodín. Aj tak by sa dal charakterizovať fotografický festival, ktorý pripravujeme. Podujatie odštartuje prvého mája o deviatej ráno na Tyršovom nábreží,“ hovorí predseda klubu Marek Nagy.

24:BA

Zároveň poznamenal, že takéto podujatie sa koná z iniciatívy klubu na Slovensku prvý  raz, no v zahraničí  podujatia tohto typu majú už svoju tradíciu. Zúčastniť sa ho môžu nielen slovenskí, ale aj zahraniční fotografi.  „Bratislava je zaujímavým mestom, kde si  svoju tému dokáže nájsť každý fotograf – profesionál i amatér.  Ponúka fotografom mnoho zaujímavých možností, ktoré sa dajú  zachytiť aj v časovom okamihu 24 hodín. Od zachytávania čara Starého Mesta s jeho uličkami, cez široké možností street fotografie, sociálneho dokumentu, cez fotografovanie okrajových štvrtí, zachytávanie výstavby, priemyselných častí, či fotografovania mnohých iných podôb tohto dynamicky sa rozvíjajúceho mesta. Je na kreativite fotografa, či dokáže tému  prezentovať  zaujímavým spôsobom. V individuálnosti videnia každého jedinca spočíva rozmanitosť  na oko zdanlivo jednotnej témy,“ hovorí Nagy.
Čaro podujatia spočíva v tom, že fotografi majú na fotografovanie mesta jeden konkrétny deň, ktorý má  86 400 sekúnd a každú sekundu sa niečo deje, odohrávajú sa desaťtisíce prchavých príbehov.  Ide o to vyhmatnúť to neuchopiteľné, čo do slov vedia zhmotniť básnici, pretaviť do nôt hudobníci. Fotografi sa o zachytenie prchavého okamihu pokúsia svojimi aparátmi.

„Či a ako kreatívne sa to fotografom podarilo bude hodnotiť odborná porota zložená z uznávaných slovenských fotografov. Verím, že sa podujatie stretne s kladnou odozvou medzi fotografmi a zapoja sa do súťaže, ktorá zatiaľ nemá na Slovensku obdobu. Pre víťazov sú pripravené hodnotné ceny a vybrané najlepšie kolekcie budú vystavené v stálej galérii, ako aj na výstave Fotopark, ktorú FOPA organizuje každoročne koncom júna,“ informoval Nagy. Doplnil, že je to nielen súťaž, ale aj príležitosť na stretnutia, nadviazanie priateľstiev  a výmenu názorov fotografickej komunity z celého Slovenska.

Fotoklub FOPA vznikol v roku 2003 ako občianske združenie a je zatiaľ jediným bratislavským fotoklubom, ktorý od založenia združoval profesionálov aj amatérov. Počas svojej doterajšej existencie sa kolektívnymi klubovými výstavami či podujatiami propagujúcimi fotografiu zapísal do povedomia verejnosti.

Členovia klubu sa aktívne zapájali do rôznych fotografických súťaží, kde získali nejedno ocenenie. Prezentujú svoju tvorbu na členských a autorských výstavách, viacerí aj v zahraničí. V súťaži fotoklubov Petzvalov mapový okruh získal klub ako nováčik v roku 2005 prvenstvo. Podujatia pre širokú verejnosť ako Fotopark, či 24:BA môže fotoklub FOPA organizovať aj vďaka príjmom z dvoch percent z daní a sponzorom.


Pozn. EduART.sk: Webová stránka www.24ba.sk bude spustená čoskoro. Uzatvára sa porota a partneri.

Author: hladacik

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *