Hľadá sa najlepšia fotografia roku 2010

Nadácia VÚB vyhlasuje tretí ročník súťaže Foto roka. Práce môžu zasielať profesionálni aj amatérski fotografi do 35 rokov. Témou súťažných prác je tento rok životné prostredie – Príťažlivosť Zeme. Šéfom poroty bude známy taliansky fotograf Settimio Benedusi. Víťazi získajú spolu 6 000 eur – 4 000 eur dostane autor najlepšej fotografie v kategórii profesionálov a 2 000 eur víťaz kategórie amatérov.

Nadácia VÚB súťažou podporuje mladých umelcov v odbore fotografia a pomáha im pri naštartovaní profesionálnej kariéry. V kategórii amatéri si zas môžu zmerať sily tí, ktorí sa fotografovaniu venujú ako záľube.

Dnešný svet je veľmi rýchly, no vieme ho aspoň pomyselne zastaviť stlačením spúšte fotoaparátu. Podobne ako fotoaparát aspoň na chvíľu zastaví čas, my sa snažíme, aby našej uponáhľanej spoločnosti mladé fotografické talenty neprekĺzli pomedzi prsty,“ prezradil pohnútky Nadácie Ignacio Jaquotot, generálny riaditeľ VÚB a predseda Správnej rady Nadácie VÚB.

Záujemcovia môžu do 15. januára 2011 poslať maximálne päť fotografií, ktoré bude hodnotiť porota s medzinárodným zastúpením. Vedenia poroty sa tento rok ujal uznávaný taliansky fotograf Settimio Benedusi, známy ako fotograf talianskej smotánky, tvorca reklamných kampaní pre módnych návrhárov (Armani, Versace) a spolupracovník časopisov ako napr. GQ, Vogue, Elle, Cosmo, Max a Sports Illustrated. O víťazoch spolu s ním budú rozhodovať uznávaní umeleckí fotografi Tóno Stano (CZ), Jana Hojstričová (SVK) a dokumentarista Alan Hyža (SVK).

Hodnotenie súťažných diel prebieha v dvoch kolách. V prvom kole porota podrobí kritickým okom všetky prihlásené súťažné diela, pričom do druhého kola vyberie 20 fotografií v kategórii profesionáli a 10 fotografií v kategórii amatéri. Postupujúce práce sa už stávajú horúcimi kandidátmi na ocenenie – prvou cenou v kategórii profesionáli je 4 000 eur a v kategórii amatéri 2 000 eur. Okrem finančnej výhry predstavia finalisti súťaže spolu s laureátmi svoje súťažné diela na výstave usporiadanej pri príležitosti vyhlásenia výsledkov súťaže v Univerzitnej knižnici na Michalskej ulici v Bratislave od 16. februára do 4. marca 2011. Štatút a prihlášku do súťaže nájdete na www.nadaciavub.sk.

POROTA
Settimio BENEDUSI
(Taliansko)
Svetoznámy taliansky fotograf pracujúci najmä v oblasti módy, reklamy a krásy. Vytvoril množstvo známych reklamných kampaní (napr. pre Versace a Armani) a pracuje pre časopisy ako GQ, Vogue, Elle, Cosmo, Max. Ako jediný taliansky fotograf niekoľko rokov spolupracuje so slávnym časopisom Sports Illustrated a fotografuje pre spravodajské denníky. Na Slovensku vystavoval svoje práce v Poprade a Košiciach v rámci talianskeho festivalu umenia Dolce Vitaj 2010.

Tono STANO (Česká republika)
Jeden z najuznávanejších predstaviteľov súčasnej fotografie v Čechách. Zakladá si na estetickej atraktivite výsledného diela a typickými rysmi jeho fotografií sú napätie a dynamičnosť. Autor množstva slávnych kolekcií portrétov a publikácií (napr. Stars – knižná kolekcia portrétov hviezd filmového neba Karlovarského festivalu). Získal veľa medzinárodných ocenení a jeho diela sú súčasťou zbierok napr. Art Institute Chicago, Maison Européenne de la Photographie, alebo SNG. Svetové múzeá fotografie a moderného umenia sa usilujú o získanie jeho diel.

Jana HOJSTRIČOVÁ (Slovensko)
Jana Hojstričová patrí medzi popredné predstaviteľky súčasnej slovenskej fotografie. Svojimi dielami kriticky reflektuje situáciu žien v dnešnej spoločnosti. Najnovšie sa zaujíma aj  o periférne urbánne situácie mesta, ktoré konfrontuje s telom stojacim na okraji všeobecného záujmu. Vystavuje doma i v zahraničí na samostatných a kolektívnych výstavách mapujúcich súčasnú slovenskú a stredoeurópsku scénu. Pedagogicky pôsobí na Vysokej škole výtvarných umení a súčasne vedie Katedru fotografie a nových médií. Organizačne sa zapája do mnohých grantových a výstavných projektov.

Alan HYŽA (Slovensko)
Významný predstaviteľ súčasnej slovenskej fotografie. Okrem práce pre slovenské denníky a týždenníky sa venuje dokumentárnej fotografii. Známy je jeho projekt o práci slovenských saleziánskych misionárov vo svete a fotografický cyklus o živote jednoduchých ľudí na Slovensku. Autor dvoch kníh – Ríša zla na konci sna (2000) o živote v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, a Koniec (2002) o konci komunistického zriadenia v krajinách bývalého Východného bloku. V spolupráci s mesačníkom Nota bene dlhodobo zaznamenáva život sociálne slabých rodín. Držiteľ mnohých ocenení (napr. deviatich cien Czech Press Photo).

Minulý rok porota vyberala spomedzi viac ako 600 prihlásených fotografií. Víťazom v kategórii Profesionáli stal Marek Skurka (fotografia Študenti na nádvorí nemocnice z cyklu „Čo bude s nemocnicou Rázsochy“?).
V kategórii Amatéri si ocenenie odniesol Matej Hrubiško (fotografia Nový Titanic).

Marek Skurka
Študenti na nádvorí nemocnice

Matej Hrubiško
Nový titanic

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *