Olympus PEN E-PL3

Praha, 30. júna 2011 – Olympus opäť prekvapil a predstavuje nový fotoaparát série PEN, ktorý ponúka rovnaké schopnosti a funkcie ako zrkadlovka, pritom je však extrémne kompaktný. Pre tých z vás, ktorí hľadáte prvotriedne výbavu vo vreckovom a jednoduchom prevedení je PEN Lite (E-PL3) ako stvorený. Rovnako ako vlajková loď PEN E-P3, je aj PEN E-PL3 vybavený tým najlepším čo v danej oblasti v súčasnosti existuje.

Pozrite si tiež najnovšie recenzie fotoaparátu Olympus PEN E-PL3

Nová perspektíva

Jedna z vecí, ktorú ľudia na fotoaparátoch PEN milujú je ich schopnosť zaobstarať prvotriedne fotografie bez veľkých fotografických znalostí. Vďaka niektorým inováciám posúvajú jednoduchosť ovládania ešte o stupienok vyššie. V prípade PEN Lite sa jedná o úplne prvý PEN s výklopnou LCD obrazovkou, s ktorou sú zdanlivo zložité kompozície úplnou hračkou. S vytiahnutou a vyklopenou obrazovkou dokážete hravo nakomponovať obraz aj s natiahnutou rukou. Ak potrebujete napríklad odfotiť rockovú hviezdu cez hlúčik fanúšičiek, alebo len zachytiť chrobáka na zemi, výklopná obrazovka vám to uľahčí.

Jednoduchšie nastavenie

Pre plné využitie prvotriednej optiky a získanie tých najlepších snímok je potrebné, aby nastavenie funkcií fotoaparátu bolo vždy rýchlo po ruke. Pre začiatočníkov sú práve tieto nastavenia niekedy neprekonateľnou prekážkou. Nie však na fotoaparátoch PEN. Ich vstavané Live Guide menu je kľúčom k úspechu pre každého. Všetky náročné nastavenia, ako napr. rozostrenie pohybu, rozmazané pozadie, farebné naladenie snímky, jas a pod, je možné jednoduchým intuitívnym spôsobom pomocou tohto menu nastaviť. To všetko bez akýchkoľvek fotografických znalostí. Za bežných okolností by ste museli hĺbku ostrosti nastaviť typom objektívu, jeho ohniskom alebo voľbou clony. S Live Guide menu stačí len tlačiť tlačidlá hore a dole na posuvníku a sledovať zmenu ostrosti priamo na LCD obrazovke.
PEN Lite volí správne nastavenia automaticky. Voľba a nastavenie náročnejších funkcií je teraz tiež jednoduchšie. Pri každej položke v menu sa teraz zobrazí pop-up okno s popisom tej ktorej funkcie. Ostatné, častejšie používané funkcie, sú zabezpečené samostatnými tlačidlami rýchlej voľby, hneď vedľa tlačidla spúšte.

Rýchlejšie zaostrovanie

Keď si kúpite PEN, môžete si byť úplne istí, že si prinášate domov výkvet modernej techniky a technológií. To pre vás znamená vynikajúce fotky a dokonalé video nahrávky. Rovnako, ako aj ostatné dva nové fotoaparáty PEN, je aj PEN Lite poháňaný novým procesorom Olympus TruePic VI. Ten činí fotoaparát rýchlejším a celkovo rýchlejšie reagujúcim na akékoľvek podnety. Avšak rýchlosť automatického zaostrovania je úplne z iného sveta. Zaostrovací systém FAST AF je najrýchlejším systémom na trhu fotoaparátov s výmennými objektívmi. Vďaka ohromujúcej rýchlosti dokáže zachytiť aj tie nejspontánnejšie situácie či rýchlo sa pohybujúce objekty. Navyše, vďaka 35 zaostrovacím zónam, rozmiestneným rovnomerne po celej ploche záberu, je možné zaostriť presne aj na objekty, nachádzajúce sa v krajnom rohu snímky. Pomocou AF lampy (pomocné zaostrovacie svetlo), dokážete s PEN zaostriť aj za veľmi zlých svetelných podmienok. To všetko počas žmurknutia oka, pretože tzv Full Time AF systém, ktorý je vždy v permanencii, udržuje objekty neustále zaostrené.

Vysoké rozlíšenie

Supervýkonný procesor TruePic VI umožňuje nielen záznam videa v plnom rozlíšení Full HD 1080i, ale aj zachytenie dokonale čistých snímok v rozlíšení 12.3 megapixelov, a to aj za nedostatku svetla. S 60Hz frekvenciou snímok, rozlíšením Full HD a stereo zvukom, je video zaznamenané v takej kvalite, ktorej len ťažko uveríte, kým si ju sami nevyskúšate na veľkoplošnej televízii s vysokým rozlíšením. Navyše je možné video ukladať vo viacerých formátoch. Pre prehrávanie na TV je ideálny formát AVCHD, ktorý je kapacitne úspornejšie. Pre strih a editáciu videa na počítači je vhodnejšie nahrávať videá vo formáte 720p HD Motion JPEG. Či už teda natáčate videá alebo fotíte, PEN Lite je dokonale pripravený na oboje a zakaždým poskytuje výsledky vysokej kvality – nezávisle od typu použitého objektívu. Na rozdiel od podobných konkurenčných systémov, využívajú fotoaparáty PEN vstavaný stabilizátor obrazu, ktorý stabilizuje všetky použité objektívy.

Viac kreativity

Medzi najvyspelejších automatických pomocníkov nového Penu Lite patria bezpochyby umelecké filtre (Art Filters) a nový bracketing režim týchto filtrov (Art Filter Bracketing). Všetkých 6 filtrov je možné aplikovať ako na fotografie, tak na natáčanie videa. Niektoré filtre možno dokonca kombinovať. V režime Bracketing môžete s filtrami skvele experimentovať a vytvárať niekoľko rôznych podôb jedného a toho istého záberu. Medzi umelecké filtre patria: Pop Art, Jemná kresba, Zrnitý film, Camera Obscura, dioráma a Dramatický tón. Tie možno naďalej spájať s piatimi ďalšími prídavnými efektmi, vrátane nového Starlight (odlesky) a White Edge (biele okraje). Akonáhle sú fotky hotové, môžete ich premietnuť napríklad na veľkoplošnej TV pomocou HDMI rozhrania.

Ohromujúci vzhľad

PEN Lite je bezpochyby ohromujúci fotoaparát. Dostupný bude v čiernom, bielom, striebornom a červenom prevedení. Jemne brúsený hliníkový plášť dáva telu profesionálny vzhľad a eleganciu. Kombinácia skvelého vzhľadu, funkčnosti zrkadlovky a takmer vreckových rozmerov robí z tohto prístroja jedinečný fotografický nástroj pre každodenné používanie.

Veľká rodina

E-PL3 je kompatibilný so stále sa rozrastajúcou rodinou vynikajúcich objektívov Olympus a ďalším príslušenstvom. Fotoaparát je v kite vybavený inovovaným základným objektívom M. ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm **) 1:3.5-5.6 II R, ktorý patrí medzi 20 ďalších objektívov Micro 4/3 štandardu, ktoré sú s fotoaparátmi PEN priamo kompatibilné. Dodávaný objektív je špeciálne navrhnutý k takmer bezhlučnému fungovaniu, ktoré je potrebné predovšetkým pri natáčaní video nahrávok so zvukom. Ak budete chcieť zachytiť nádherné portréty s dokonale rozostreným pozadím, nezabudnite vyskúšať nový portrétny objektív M. ZUIKO DIGITAL 45mm (90mm **) 1:1.8. Štýlové príslušenstvo, medzi ktoré patrí externý blesk FL-300R v striebornom prevedení, elektronický hľadáčik VF-2 či Bluetooth komunikátor PENPAL, patria medzi ďalšie voliteľné komponenty.

Nový Olympus PEN E-PL3 bude v predaji na jeseň 2011.

PEN Lite (E-PL3) – hlavná charakteristika

Obrazová kvalita

  • Výkonný obrazový procesor TruePic VI pre rýchlejší štart a jedinečnú kvalitu obrazu
  • Ultra-efektívne vstavaný stabilizátor obrazu pre dokonale ostré zábery so všetkými objektívmi
  • Kompaktný rýchly a tichý objektív M. ZUIKO DIGITAL 14-42mm (28-84mm **) 1:3.5-5.6 II R (MSC – Movie and Still compatible)
  • Vysokorýchlostný Live MOS snímač s rozlišením12.3 efektívnych megapixelov pre excelentný výkon za zlého svetla a video nahrávky v režime Full HD
  • Citlivosť ISO 12800
  • 1080i Full HD video so stereo zvukom vo formáte AVCHD alebo Motion JPEG

Jednoduché ovládanie

  • Najrýchlejší * FAST AF zaostrovací systém na svete s 35 ostriacimi zónami, AF iluminátor pre zhoršené svetelné podmienky a režim sledovania zaostreného objektu AF Tracking
  • Výklopná 3.0 "LCD obrazovka s rozlíšením 460,000 pixelov
  • Priame tlačidlá funkcií (jedno nastaviteľné) pre rýchle nastavenie
  • Intuitívne menu v režime HD Video aj vo foto a P / S / M / A režimoch
  • Vysvetlivky ku každej položke v menu
  • Živý náhľad v režimoch HD video aj foto
  • Intuitívne menu s kruhovým ovládačom

Kreativita & univerzálnosť

  • Šesť kreatívnych umeleckých filtrov pre HD video aj foto režimy, s niekoľkými prídavnými efektmi, napr Starlight alebo White Edge
  • Konektor pre príslušenstvo AP2, kompatibilný s radou voliteľného príslušenstva pre fotoaparáty PEN
  • Kompatibilný s 20 Micro 4/3 objektívmi, 27 objektívmi štandardu 4/3 a viac než 500 ďalšími objektívmi (s adaptérom)
  • Kompatibilný s voliteľným podvodným púzdrom PT-EP05L
  • 1 / 4000 s. rýchlosť uzávierky, sekvenčné snímanie až 5 s. / s.
  • Multi expozície pre zloženie 2 RAW snímok
  • Li-ion batéria BLS-5

Design

  • Elegantný, kompaktný dizajn v jemne brúsenom hliníkovom plášti
  • Výmenný dekoratívny prstenec na pribalených objektívoch
  • Dostupný v štyroch atraktívnych farbách: čiernej, bielej, striebornej a červenej

Ďalšie prvky

  • Externý výklopný blesk súčasťou balenia
  • 3D foto režim
  • Režim prehrávania snímok (slideshow)
  • Kompatibilné s kartami SDXC *** a Eye-Fi
  • Bezdrôtové ovládanie externých bleskov

Viac informácií o E-PL3 nájdete na www.olympus.cz

* K júnu 2011
** 35mm ekvivalent.
** SD je registrovaná ochranná známka asociácie SD Card Association.

(Tlačová správa)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *