Nikon AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G

12. júla 2011 – Spoločnosť Nikon dnes uviedla na trh nový 40 mm makroobjektív formátu DX určený na zhotovovanie makrosnímok. Je navrhnutý na zaznamenávanie jemných detailov a pýši sa reprodukčným pomerom 1 : 1 na dosahovanie vynikajúcich a realistických snímok. Tento objektív predstavuje fantastický spôsob snímania čŕt neviditeľných voľným okom a tvorí nadmieru uspokojivú súčasť vybavenia všetkých nadšených fotografov, ktorí chcú objavovať silu makrosnímok.

Zurab Kiknadze, produktový manažér spoločnosti Nikon Europe pre oblasť objektívov, príslušenstva a softvéru, uviedol: „Tento špecializovaný makroobjektív umožňuje zachytiť komplikované detaily, ktoré nie je možné zachytiť s bežnými súpravami objektívov. Je to cenovo dostupný spôsob objavovania sveta makrosnímok a je dostatočne flexibilný na to, aby neobmedzoval fotografov len na konkrétny objekt.“

Bližší pohľad

Tento 40 mm objektív formátu DX, ktorý je najnovším prírastkom rozrastajúceho sa radu objektívov Micro NIKKOR od spoločnosti Nikon,
ponúka obrazový uhol zodpovedajúci 60 mm pri digitálnych jednookých zrkadlovkách formátu FX. Objektív so schopnosťou zaostrenia na objekty vzdialené len 0,163 m (od roviny ostrosti) pýšiaci sa reprodukčným pomerom 1 : 1 ponúka skutočný makrovýkon na fotografovanie makrosnímok. Vysoká maximálna svetelnosť f/2,8 umožňuje zvýrazniť objekty proti príjemne rozmazanému pozadiu a snímať ostrejšie zábery z ruky pri slabom osvetlení.

V tichosti

Snímanie skvelých makrosnímok záleží na presnosti, či už je to detailná snímka hmyzu, alebo tyčinky kvetu. Tento kompaktný objektív s jednoduchou obsluhou je vybavený ultrazvukovým zaostrovacím motorom (SWM) od spoločnosti Nikon, ktorý zaručuje mimoriadne presné a veľmi tiché automatické zaostrovanie a umožňuje snímať objekt bez jeho rušenia. Plynulé zaostrovanie je ďalej zdokonalené režimom zaostrovania M/A, ktorý umožňuje uprednostniť manuálne zaostrovanie pred automatickým, aby ste mohli manuálne doladiť zaostrovanie presne podľa svojich požiadaviek bez nutnosti fyzického prepínania medzi automatickým a manuálnym zaostrovaním.

Veľký malý svet

Objektív vynikajúco zachytáva skrytý svet vzorov, textúr a detailov. Dokáže vytvárať snímky, na ktorých sa verne reprodukujú aj nepatrné časti. Nadšenci môžu zachytávať vynikajúce makrosnímky, objektív je však vhodný aj na zhotovovanie portrétov a bežných záberov.

Objektív meria približne 68,5 × 64,5 mm a váži približne 235 g. Vybavený je kovovým bajonetom s gumeným tesnením a dodáva sa so slnečnou clonou objektívu HB-61 a mäkkým puzdrom na objektív CL-0915.

Technická špecifikácia

  • Ohnisková vzdialenosť 40 mm
  • Maximálna svetelnosť f/2,8
  • Minimálna clona f/22
  • Konštrukcia objektívu 9 prvkov v 7 skupinách
  • Obrazový uhol 38° 50’
  • Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť 0,163 m (od obrazovej roviny)
  • Maximálny reprodukčný pomer 1x
  • Počet lamiel clony 7 (kruhová)
  • Priemer filtrového závitu 52 mm
  • Priemer x dĺžka (od bajonetu objektívu) Približne 68,5 x 64,5 mm
  • Hmotnosť Približne 235 g

(Tlačová správa)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *