Panasonic FZ150

Nový digitálny fotoaparát Panasonic Lumix FZ150 je zárukou, že pri fotografovaní či natáčaní nepremeškáte ani jedinú príležitosť pôsobivého záberu. Je úplne jedno, či sa zaujímavá scéna odohráva vo vašej bezprostrednej blízkosti alebo stovky metrov ďaleko – objektív s 24x optickým zoomom bez problémov zvládne oboje. A tiež vôbec nevadí, že sa objekt vášho záujmu rýchlo pohybuje – bleskurýchle sekvenčné snímanie nového Lumixu ho dostihne, nech sa snaží akokoľvek. Keď k tomu pripočítate skvelý videozáznam v FULL HD rozlíšení 1080p a možnosť 3D fotografovania, je jasné, že sa jedná o skutočne univerzálny model, ktorý nesklame v žiadnej situácii …

Kompaktný ultrazoom je vybavený snímačom MOS s rozlíšením 12,1 megapixelov a novým obrazovým procesorom Venus Engine, ktorého prednosťou je predovšetkým rýchle spracovanie obrazu. Vďaka tomu Lumix FZ150 ocenia najmä milovníci športu a akčných záberov – rýchlosť sekvenčného snímania totiž činí 5,5 snímky za sekundu v plnom rozlíšení a s automatickým preostrovaním počas sekvencie, čo v tejto kategórii naozaj často nevidí. A ak automatické preostrovanie nepotrebujete, stúpne frekvencia až na 12 obr / s – toľko často neponúkajú ani profesionálne zrkadlovky.

Ďalšou veľkou prednosťou fotoaparátu je univerzálne ovládanie, ktoré uspokojí pokročilých užívateľov i úplných začiatočníkov. Tí prví môžu využiť plnú škálu expozičných režimov (programová automatika, priorita clony, priorita času, manuálny režim) i intuitívneho a ergonomicky výhodného rozloženia ovládacích prvkov na displeji. Príležitostní a menej skúsení používatelia zase uvítajú známy a osvedčený režim inteligentnej automaticky iA, v ktorom fotoaparát sám vyhodnotí svetelné podmienky aj fotografovaný motív a podľa toho optimálne nastaví všetky parametre a hodnoty. Obom skupinám potom príde vhod rozšírená ponuka kreatívnych fotografických štýlov a efektov, medzi ktorými nájdeme napríklad napodobňovanie starých filmov, efekt miniatúry nahrádzajúce špeciálne tilt-shift objektívy s náklonom roviny ostrosti, efekt dierkovej komory a pod.

Ďalšou unikátnou vlastnosťou je 24x rozsah zoomu, ktorý zodpovedá 25-600 mm klasického fotoaparátu. Najkratšie ohnisko tak ponúka mimoriadne široký uhol, čo ocenia najmä milovníci rozsiahlych krajinárskych záberov a fotografií architektúry. Široké ohnisko však príde vhod aj u skupinových fotografií a pri fotografovaní v interiéri, kde fotograf nemá kam cúvnuť, aby sa mu do záberu vošli všetci. Na druhej strane slúži Lumix FZ150 ako teleobjektív schopný priblížiť na dosah ruky i vzdialené objekty takmer neviditeľné voľným okom. Keby po tomto rozsahu zatúžil majiteľ zrkadlovky, musí vynaložiť stotisícové sumy. Samozrejmosťou je výkonný optický stabilizátor, umožňujúci fotografovať z ruky s dlhým ohniskom bez obáv z rozostrenia obrazu vplyvom chvenia fotoaparátu.

Okrem fotografovania poslúži Lumix FZ150 aj ako plnohodnotná videokamera s rozlíšením Full-HD (1 920 x 1 080 bodov). Záznam sa natáča rýchlosťou 50 snímok za sekundu (PAL), resp. 60 obr / s (NSTC) a ukladá sa vo formáte AVCHD Progressive. Progresívny formát, v ktorom nedochádza k žiadnej interpolácii obrazu, znamená podstate lepšie prekreslenie rýchleho pohybu bez šumu, rozostrenie a digitálnych artefaktov obvyklých u bežných fotoaparátov. Aj touto vlastnosťou poteší Lumix FZ150 najmä milovníkov rýchlych akčných záberov. Počas natáčania sa dá využívať plný rozsah 24x zoomu. Samozrejmosťou je stereo zvuk a funkcia Wind Cut pre elimináciu nežiaduceho šumenie vetra.

Videozáznam je možné uložiť aj vo formáte MP4, ktorý je vhodný nielen pre stolové počítače a notebooky, ale aj pre celý rad vreckových mobilných zariadení (telefóny, MP4 prehrávače, tablety). K dispozícii je FULL HD rozlíšenie 1 920 x 1 080 pixelov s dátovým tokom 20 Mb / s, tzv malé HD 1 280 x 720 (10 Mb / s) a 640 x 480 (4 Mb / s) – všetky s frekvenciou 25 snímok za sekundu.

Veľmi žiadanou novinkou je i špeciálny režim umožňujúci tvorbu 3D fotografií – používateľ zhotoví sériu záberov podľa inštrukcií na displeji, fotoaparát z nich sám vyberie najlepšie verzie pre pravé aj ľavé oko a tie automaticky spojí do jednej trojrozmernej snímky. K 3D fotografiám teda nie je potrebná žiadna špeciálna predsádka ani iné príslušenstvo, stačí aktivovať príslušný režim a môžete fotografovať.

Fotoaparát je vybavený obľúbeným režimom inteligentnej automatiky iA, vďaka ktorému môžu skvelé snímky aj videozáznamy zaobstarať aj úplní začiatočníci, bez toho aby pritom museli prenikať do zložitých tajov fotografického umenia. Inteligentné senzory Lumixu FZ150 vyhodnocujú svetelné podmienky aj fotografovaný motív a optimálne nastaví všetky potrebné hodnoty. Skúsenejší užívatelia potom majú k dispozícii bežné poloautomatické i manuálne expozičné režimy a môžu si všetky parametre nastaviť tak, ako potrebujú.

Panasonic Lumix DMC-FZ150 sa na českom a slovenskom trhu začne predávať na jeseň za odporúčanú cenu nižšiu ako 550€.

(Tlačová správa – Panasonic.cz)

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *