Sony SLT-A77 a SLT-A65

Fotoaparáty α77 a α65 od spoločnosti Sony s rozlíšením 24,3 megapixlov a najrýchlejším kontinuálnym snímaním 12 snímok/s s automatickým zaostrovaním AF na svete*

"Elektronický hledáček poprvé ve vývoji digitální fotografie předčil svou kvalitou optický hledáček a prohlašuji to s plnou vážností a odpovědností."
Ondřej Neff
– Digineff.cz

 

  • Najrýchlejšie kontinuálne snímanie 12 snímok/s (α65: 10 snímok/s) v plnom rozlíšení na svete* s fázovou detekciou automatického zaostrovania AF
  • Nový 19-bodový systém automatického zaostrovania AF s 11 krížovými senzormi (α77)
  • Snímač Exmor APS HD CMOS s rozlíšením 24,3 efektívnych megapixlov a zdokonalený procesor BIONZ
  • Prvý XGA OLED Tru-Finder™ hľadáčik na svete** s univerzálnym zobrazovaním informácií
  • Snímanie progresívneho AVCHD-kompatibilného videozáznamu s funkciou Quick AF Full HD a flexibilným riadením expozície P/A/S/M v režime manuálneho zaostrovania
  • Nový dizajn prinášajúci robustnosť a pohodlné ovládanie (α77) a ergonómia s prvým Xtra Fine displejom na svete* nakloniteľným do 3 smerov

* Spomedzi digitálnych fotoaparátov s vymeniteľnými objektívmi s APS-C snímačom k 24. augustu 2011 (len model α77).
** Spomedzi digitálnych fotoaparátov s vymeniteľnými objektívmi s APS-C snímačom k 24. augustu 2011.

Pozrite si tiež prvé recenzie na Sony SLT-A77 a Sony SLT-A65

Spoločnosť Sony rozširuje svoju ponuku digitálnych fotoaparátov s technológiou priehľadného zrkadla Translucent Mirror o dva nové modely so systémom uchytenia objektívov A-mount určené pre pokročilých amatérov a skutočných nadšencov fotografovania.

Najnovšie prírastky do rodiny fotoaparátov s technológiou Translucent Mirror od spoločnosti Sony, modely SLT-A77 (α77) a SLT-A65 (α65), sú najrýchlejšie a najcitlivejšie fotoaparáty s vymeniteľnými objektívmi vo svojej triede. Zdokonalená ergonómia pri oboch fotoaparátoch prináša nový dizajn s vhodne tvarovaným držadlom a nové dotykové tlačidlo, ktoré pri používaní hľadáčika XGA OLED Tru-Finder™ s vysokým rozlíšením hľadáčik automaticky zapne a pri oddialení oka zas vypne.

Fotoaparát α77, dlho očakávaný nástupca uznávaného modelu digitálnej zrkadlovky α700, prináša ďalšie vylepšenia výkonu a robustnej konštrukcie pre pohodlné a jednoduché snímanie špičkových fotografií na vysokej úrovni.

Videoprezentácia (doplnené)
vo videou môžete vidieť aj ukážku OLED hľadáčika o ktorom O. Neff tvrdí, že je kvalitnejší ako klasický optický hľadáčik

Ultra-rýchle snímanie

Model Α77 sa pýši najrýchlejší kontinuálnym snímaním (12 snímok/s) záberov s vysokým rozlíšením s automatickým zaostrovaním AF* a fázovou detekciou automatického zaostrovania. Model α65 tiež dosahuje impozantnú rýchlosť snímania 10 snímok/s, čím prekonáva takmer všetky poloprofesionálne fotoaparáty.

Vďaka novému 19-bodovému systému automatického zaostrovania s 11 krížovými senzormi sa dosahuje presné a dokonalé automatické zaostrovanie pohybujúcich sa objektov. (α65: 15-bodové automatické zaostrovanie s 3 krížovými senzormi). Technológia Tracking Focus zabezpečuje presné a dokonalé zaostrenie na zvolený pohybujúci sa objekt – dokonca aj vtedy, keď je objekt na chvíľu zakrytý iným pohybujúcim sa objektom.

Veľmi rýchla odozva je tiež zdokonalená a podporovaná novou elektronickou lamelovou uzávierkou, ktorá dosahuje profesionálnu úroveň oneskorenia cca. 0,050 s.

Bezkonkurenčná kvalita obrazu a tvorivé možnosti

Obidva modely α77 a α65 disponujú novým snímačom Exmor APS HD CMOS od spoločnosti Sony s rozlíšením 24,3 efektívnych megapixlov.

Tento snímač spolupracuje s najnovšou verziou procesora BIONZ na spracovanie obrazu od spoločnosti Sony, ktorý spracováva veľké množstvo dát odosielaných vysokou rýchlosťou zo snímača fotoaparátu. Vďaka jedinečnej kombinácii senzora a procesora BIONZ sa dosahuje úžasne rýchla odozva pri snímaní a rovnako tiež dokonalá kvalita obrazu s veľmi nízkou úrovňou šumu pri snímaní statických záberov alebo Full HD videozáznamov.

Fotoaparáty ponúkajú široký rozsah citlivosti ISO 100-16000, ktorý je možné rozšíriť až na úroveň ISO 50 (model α77). Pri najvyššej citlivosti dokážu obidva fotoaparáty nasnímať rýchle športové akcie vďaka veľmi rýchlej uzávierke alebo zachytiť atmosféru v zábere s nízkou úrovňou šumu a to všetko aj bez použitia blesku.

Pri najvyššej citlivosti dokážu obidva fotoaparáty nasnímať rýchle športové akcie vďaka veľmi rýchlej uzávierke alebo zachytiť atmosféru v zábere s nízkou úrovňou šumu a to všetko aj bez použitia blesku. Pri použití nízkej citlivosti ISO spolu s dlhou expozíciou dokážete nasnímať expresívne zábery tečúcej vody.

Oba fotoaparáty ako prvé na svete disponujú hľadáčikom XGA OLED Tru-Finder™. Vďaka úžasnému rozlíšeniu 2 359 000 bodov (XGA) ponúka tento precízny elektronický hľadáčik jasný a detailný obraz so 100% pokrytím zorného poľa záberu s vysokým kontrastom, ktorý je 10-krát vyšší než pri bežných elektronických hľadáčikoch a poskytuje široké zorné pole, ktoré sa vyrovná aj profesionálnym optickým hľadáčikom.

Podrobné informácie o záberoch môžete zobraziť pomocou piatich rôznych režimov zobrazovania. Vplyv nastavenia expozície, vyváženia bielej farby a ďalších nastavení sa v hľadáčiku Tru-Finder™ zobrazuje v reálnom čase. Prostredníctvom zväčšenej časti obrazu je možné dosiahnuť a skontrolovať jemné detailné zaostrenie.

Jednoduchým stlačením tlačidla zobrazí režim Smart Teleconverter strednú časť snímaného obrazu. Tento režim umožňuje vytvárať kompozície, ktoré budú hľadáčikom XGA OLED Tru-Finder™ zobrazené jasne vo vysokom rozlíšení a zachytené v rozlíšení až 12 megapixlov s digitálnym zoomom 1,4 x alebo 2x.

Vďaka tomu nie je potrebné striedať pohľad z hľadáčika Tru-Finder™ za účelom kontroly konečných výsledkov – fotograf sa tak môže sústrediť len na svoju tvorivú prácu.

Fotografie a videozáznamy môžu byť zobrazované a upravované na výklopnom Xtra Fine LCD displeji s uhlopriečkou 7,5 cm (3,0") disponujúcom vysokým rozlíšením (921 000 bodov) a technológiou TruBlack, ktorá zabezpečuje zobrazovanie jedinečných detailov a skvelého kontrastu.

Medzi špeciálne vylepšenia modelu α77 tiež patrí možnosť nastavovania displeja do 3 smerov, čo umožňuje jeho neobmedzené nakláňanie a otáčanie pre jednoduché snímanie pod ľubovoľným uhlom (α65: nastavovanie LCD displeja do 2 smerov).

Full HD videozáznam

Modely Α77 a α65 prinášajú ďalšie vylepšenia režimu Quick AF Full HD pre snímanie videozáznamov, ktorý už bol uvedený pri predchádzajúcich fotoaparátoch s technológiou priehľadného zrkadla od spoločnosti Sony. Fázová detekcia zabezpečuje presné zaostrenie na detaily objektov počas snímania videozáznamu, dokonca aj vtedy, keď sa objekty pohybujú.

K ďalším prvenstvám v oblasti APS-C fotoaparátov orientovaných na spotrebiteľa patrí tiež podpora možnosti snímať Full HD videozáznam rýchlosťou 50p (progressive) snímok za sekundu – reakcia na nedávne vylepšenie formátu AVCHD (verzia 2.0). Režim 25p zas umožňuje snímať nádherný ‘filmový’ videozáznam. Kreatívne možnosti pri tvorbe videozáznamu ďalej rozširujú manuálne zaostrovanie a expozičné režimy P/A/S/M, ktoré sú typické pre snímanie statických záberov.

α77: Vylepšená technológia Translucent Mirror určená nadšencom fotografovania

Fotoaparát α77, ktorý je prirodzeným nástupcom digitálnej zrkadlovky α700 orientovanej pre foto nadšencov, disponuje dvomi ovládačmi pre intuitívne ovládanie pomocou prstov a samostatným vrchným LCD displejom pre zobrazovanie nastavení. Odolné telo z horčíkovej zliatiny zabezpečuje pevnosť a nízku hmotnosť. Kľúčové ovládacie prvky sú utesnené proti vnikaniu prachu a vlhkosti, a rovnakou úrovňou ochrany sa tiež pýšia aj objektív SAL1650, držadlo pre vertikálne snímanie VG-C77AM pre model α77 a blesk HVL-F43AM.

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *