Fujifilm X-S1 – prvé informácie

Digitál Fujifilm X-S1 už dostáva konkrétnu podobu. Tento ultrazoom bude oblečený v tele zrkadlovky a výrobca ho vybavil pevne zabudovaným 26-násobným manuálnym zoomom a 2/3 palcovým EXR CMOS snímačom.

Pozrite si recenzie Fujifilm X-S1.

Spoločnosť Fujifilm zatiaľ neprezradila nič o rozlíšení snímača, pravdebodobne však pôjde o rovnaký 12-megapixelový snímač, ktorý bol použitý už pri X10-tke. Tomu by potom zodpovedal aj udávaný rozsah ohniska 2,8-5,6/6,1-158,6 mm. Prepočítané na 35 mm kinofilm ide o ohnisko 24 – 624. Fujifilm X-S1 má upútať najmä elektronickým hľadáčikom s vysokým rozlíšením 480000 RGB pixelov. Výrobca chce fotoaparát predstaviť na prelome rokov 2011/2012. Údajne 8. januára počas konania CES v Las Vegas, v rámci ktorého sa pod jednou strechou uskutoční aj fotoveľtrh PMA.

Spoločnosť Fujifilm tiež potvrdila, že pripravuje vstup na trh s CSC fotaparátmi, takže sa môžeme tešiť na ďalšie prírastky v triede "bezzrkadloviek". Tie by mali byť predstavené na jar 2012.

 

Tlačová správa
(Doplnené 16.1.2012)

Séria fotoaparátov Fujifilm s označením X sa rozšírila o nový model fotoaparátu X-S1. Rovnako ako dva predchádzajúce (X100, X10), aj tento digitálny fotoaparát je zameraný na náročných fotografov.

FinePix X-S1 sa radí do série fotoaparátov s označením ultrazoom. Výroba tohto modelu prebieha v Japonsku, X-S1 má kvalitne vyhotovené telo s kovovými ovládacími voličmi, ochranné pogumovanie a pevná konštrukcia.

X-S1 nielenže dobre vyzerá ale aj ponúka prémiovú kvalitu záznamu obrazu. Špičkový objektív Fujinon s 26x optickým zoomom spolupracuje s EXR snímačom ktorý bol už použitý v X10.

Všestranný objektív

Stredobodom pozornosti na X-S1 je objektív Fujinon s 26x optickým zoomom. Manuálne ovládaný objektív ponúka rozsah 24-624mm (35mm ekvivalent) a svetelnosť od f/2.8 v širokouhlej polohe. Rozsah objektívu sa môže pomocou funkcie Intelligent Digital Zoom ešte zdvojnásobiť na konečnú hodnotu 52x (24-1248mm, 35mm ekvivalent).

Konštrukcia objektívu pozostáva zo 17 sklenených elementov, zahŕňajúcich 4 asférické šošovky a 2 ED šošovky. Pomocou tejto konštrukcie sa podarilo dosiahnuť vysoké hodnoty ostrosti v celom rozsahu záberu. Mechanika objektívu je konštruovaná z kvalitných kovových súčiastok aby bolo dosiahnuté precízne a  jemné zoomovanie. V štandardnom režime objektív zaostruje od vzdialenosti 30cm, v režime Super Macro dokáže zaostrovať už na objekty vzdialené 1cm od objektívu. Clona je tvorená 9 lamelami a rovnako ako u ostatných aparátov série X umožňuje excelentný bokeh efekt.

Kvalitný snímač a pohotový procesor

Elektronickej časti X-S1 dominuje 2/3-palcový 12 megapixelový EXR CMOS snímač ktorý bol použitý už pri X10.

Snímač EXR CMOS sa dokáže prepínať režim podľa svetelných podmienok. Snímač môže pracovať v 3 režimoch – Vysoké rozlíšenie (dobré svetelné podmienky), Široký dynamický rozsah (veľký rozptyl kontrastu, scéna obsahuje silne prepálené časti ale aj tmavé časti) a Vysoká citlivosť / nízky šum (zlé svetelné podmienky).

Snímač je podporovaný rýchlym EXR procesorom vďaka čomu je hodnota oneskorenia spúšte iba 0.01sek. Fotoaparát dokáže zachytiť v sérii 7 záberov/sek. v plnom rozlíšení (Large JPEG) alebo 10 záberov/sek. v 6 megapixelovom rozlíšení (Medium JPEG).

X-S1 zaznamenáva aj kvalitné video v rozlíšení Full High Definition (1920 x 1080 pixelov) so stereo zvukom, frekvenciou 30 záberov/sek.

Jednoduchá kompozícia a prehliadanie záberov

Pri kompozícii a prehliadaní záberov pomáha elektronický hľadáčik alebo zadné LCD. Elektronický hľadáčik (0.47“) má rozlíšenie 1.44 mil. bodov a je vybavený dioptrickou korekciou a automatickým očným senzorom ktorý pri priblížení oka vypne zobrazovanie na zadnom LCD.

Výklopný zadný LCD displej má uhlopriečku 3.0“, rozlíšenie 460,000 bodov. Umožňuje  zobrazovanie v dennom režime ktoré zvýši jas a rieši problémy s čitateľnosťou displeja za slnečných a jasných dní.

Široká škála možností

FinePix X-S1 ponúka vysokú úroveň funkcionality, či už užívateľ hľadá fotoaparát na rýchle a jednoduché fotografovanie alebo kompaktnú náhradu digitálnej zrkadlovky s manuálnou kontrolou všetkých nastavení.

Pre náročných fotografov sú určené manuálne režimy (priorita clony, priorita času, manuál) a navyše je možné jemné doladenie farebnosti, ostrosti alebo tonality záberov. X-S1 má štyri režimy bracketingu, osem módov simulácie filmu, mnoho možností vyváženie bielej a RAW formát.

Fujifilm X-S1 hlavné črty

  • Objektív Fujinon s 26x optickým zoomom, rozsah 24-624mm (35mm ekvivalent)
  • Kvalitné a odolné pogumované telo s kovovými ovládacími prvkami
  • 12 megapixelový EXR CMOS snímač
  • Sekvenčné fotografovanie 10 záberov/sek.
  • Elektronický hľadáčik s 1.44 mil. bodmi
  • Výklopný 3.0“ LCD s denným režimom zobrazovania
  • Full HD video
  • Manuálne fotografické režimy (P/S/A/M)
  • RAW formát záznamu
  • Režimy simulácie filmov
  • Super Macro režim už od 1cm
  • Líthiový akumulátor s výdržou 500 záberov
  • Optická stabilizácia obrazu
  • 360° Motion Panorama režim

Dostupnosť: Január / Február 2012

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *