Fujifilm FinePix F770EXR a F750EXR – rýchle reakcie a veľký rozsah objektívu

S uvedením nových modelov FinePix F770EXR a F750EXR, Fujifilm predstavuje nové štandardy pre digitálne kompaktné fotoaparáty. Tieto kompaktné fotoaparáty sa okrem veľkého rozsahu zoomu (20x) môžu pochváliť zdokonaleným 16-megapixelovým CMOS EXR senzorom a vylepšeným GPS.

EXR CMOS – pohotový a prispôsobivý snímač

Fujifilm EXR-CMOS snímač podstúpil oproti predchádzajúcej generácii výrazné vylepšenie v oblasti šumu. Zmenou štruktúry fotodiód sa podarilo znížiť šum pri vysokých citlivostiach o 30% (v porovnaní s predchádzajúcou generáciou). Jedinečná konštrukcia snímača umožňuje meniť jeho vlastnosti v závislosti na svetelných podmienkach. Užívatelia si môžu vybrať Vysoké rozlíšenie (HR)  – priorita pre najvyššie rozlíšenie obrazu, Široký dynamický rozsah (DR) – priorita pre scény s vysokým kontrastom a Vysokú citlivosť /  nízky šum (SN) – priorita pre vynikajúce výsledky za nízkej hladiny osvetlenia, alebo nechajte fotoaparát vybrať 
najvhodnejšiu voľbu – EXR AUTO režim.
 

 

Maximálny zoom, minimálne rozmery

FinePix F770EXR a F750EXR sú najmenšími kompaktnými aparátmi na svete s 20x optickým zoomom*1. Rozsah ohniskovej vzdialenosti 25-500mm (ekvivalent 35mm fotoaparátu) umožňuje fotografovať od širokouhlých krajiniek až po veľké priblíženia detailov. „Zabaliť“ taký  objektív do kompaktného a malého tela sa podarilo dvojitým posuvným 2 systémom objektívu. Tento systém spočíva v tom že konštrukcia objektívu sa rozšírila o ďalšie dva optické členy.
 
*1 medzi kompaktnými fotoaparátmi s 20x zoomom, December 2011.
 

Rýchly, aby ste už nezmeškali ten správny moment

FinePix F770EXR a F750EXR majú oproti predchádzajúcim modelom aj oveľa kratší štartovací čas. Po zapnutí sú pripravené na fotografovanie iba za 1,5 sekundy. Čas medzi jednotlivými zábermi je tiež veľmi krátky (0,8-1,0 sekundy). Rýchlosť zaostrovania AF je len 0,16 sekundy čo umožňuje pohotové reakcie na neopakovateľné momentky.
 

GPS funkcionalita (iba pri F770EXR)

Pre cestovateľov, ktorí chcú rýchlo a presne určiť svoju polohu má určite veľký význam funkcia GPS ktorú ponúka model FinePix F770EXR. Vylepšená a citlivejšia anténa dokáže rýchlo identifikovať polohu.
 
FinePix F770EXR obsahuje aj funkciu Route Log, ktorá vytvára mapu so zobrazením cesty. Funkcia Photo Navigation dokáže zobraziť smer a vzdialenosť k miestu kde bol záber urobený. Svoje obľúbené miesta môžete ukladať aj do pamäte. Funkcia Landmark Navigator pracuje podľa spôsobu ako držíte fotoaparát. V oboch prípadoch  upozorní fotoaparát na blízke pamätihodnosti v okolí a vzdialenosť užívateľa od nich. Ak sa fotoaparát drží kolmo ako pri normálnom fotografovaní, zobrazí sa názov najbližšej pamiatky a vzdialenosť k nej. Pri zamierení objektívu smerom k zemi sa LCD prepne  na radar a ukáže smer a polohu vzhľadom k okolitým pamiatkam.
 

Výkonné funkcie pre fotografovanie a videozáznam

FinePix F770EXR a F750EXR umožňujú prevziať úplnú kontrolu nad nastaveniami a funkciami. Či už chcete jednoducho namieriť a stlačiť spúšť alebo nastavovať clonu a rýchlosť uzávierky, Model  F770EXR obsahuje  aj možnosť fotografovania do RAW formátu a sériové snímanie rýchlosťou až 11 záberov za sekundu (veľkosť M). Fotoaparáty ponúkajú 1080p Full HD záznam videa pri 30 fps so stereo zvukom, ktorý je ideálny pre prehrávanie na HD TV. Okrem štandardného záznamu ponúka aj vysokorýchlostný záznam (320 fps) a všetky režimy videa ponúkajú aj Tracking AF zaostrovanie. 
 

Lepšie ovládanie pre lepšie výsledky

Spolu s modernými technológiami sa dočkali zdokonalenia aj ovládanie a ergonómia, aby bolo fotografovanie ešte príjemnejšie. Na prednej strane fotoaparátu je ergonomický pogumovaný úchyt pre zaistenie lepšieho držania a stability pri fotografovaní. Horná časť okrem pôvodných ovládacích prvkov z predchodcov ponúka  aj programovateľné funkčné tlačidlo Fn pre rýchly prístup k často používaným funkciám.
 

Fujifilm FinePix F770EXR/F750EXR hlavné črty

  • Širokouhlý objektív Fujinon s 20x optickým zoomom, 25-500mm (ekvivalent 35mm fotoaparáty) 
  • Kovové telo a kvalitné prevedenie 
  • 16 megapixelový EXR CMOS snímač
  • 3,0” LCD, 460.000 bodov, režim pre silné slnečné svetlo 
  • Full 1080p HD video
  • ISO 100-12800
  • P, A, S, M expozičné režimy a predvolené Scénické režimy 
  • RAW formát
  • Režimy simulácie filmov
  • Makro zaostrovanie od 5cm
  • Optická stabilizácia obrazu
  • Režim Motion Panorama 360° 
  • GPS funkcia (iba FinePix F770EXR) 
 
Dostupnosť: Marec/Apríl 2012
 

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *