FujiFilm X-Pro1

Spoločnosť Fujifilm ešte v minulom roku avizovala  vývoj novej série  X a v tejto súvislosti aj vývoj kompaktných fotoaparátov s vymeniteľným objektívom. Prvou lastovičkou je bezzrkadlový  FujiFilm X-Pro1. Táto čerstvá novinka stavia na vlastnostiach modelu FujiFilm FinePix X100, po ktorom zdedila podobný dizajn vrátane vychváleného hybridného hľadáčika.  Novinkou však je špeciálne vyvinutý 16 megapixelový snímač X-Trans-CMOS s novým usporiadaním farebného filtra.

Pozrite si tiež recenzie FujiFilm X-Pro1.

Kým klasický snímač obsahuje v rámci 2×2 pixelového poľa dva zelené, jeden červený a jeden modrý pixel, nový snímač X-Trans má v rámci 3×3 pixelového poľa päť  zelených, dva modré a dva červené pixle. Okrem toho sú tieto polia k sebe otočené o 90 stupňov, vďaka čomu vznikne pole veľké 6×6 pixelov. Vďaka tejto úprave dochádza k redukcii neželaného moire až do tej miery, že nie je nutné použiť vyhladzovací filter. Obrázky sú tak ostrejšie a detailnejšie ako pri klasických senzoroch. 

FujiFilm X-Pro1 bude dostupný od polovice marca 2012. Výrobca zatiaľ cenu definitívne nestanovil, ale v rámci konferencie v Las Vegas sa hovorilo o sume cca 1.700 amerických dolárov.

FujiFilm X-Pro1 umožňuje rozsah citlivosti od 200 do 6.400 ISO, pričom je možné dosiahnuť aj hodnoty 100 ISO smerom nadol a až 25.600 ISO smerom nahor. Maximálna rýchlosť sériového snímania sa pohybuje do šiestich obrázkov za sekundu. Fotoaparát ukladá zábery vo formátoch RAW a JPEG a umožňuje snímanie Full-HD videa v rozlíšení od 1.920 x 1.080 pixelov pri rýchlosti snímania 24 obrázkov za sekundu.

Čo sa týka výmeny objektívov, spoločnosť FujiFilm sa rozhodla staviť na úplne nový X-Bajonett.. V tejto súvislosti predstavila tri nové objektívy s pevným ohniskom XF18 mm F2, XF35 mm F1,4 a XF60 mm F2,4 makro. Počas nasledujúcich dvoch rokov plánuje FujiFilm dodať ďalších šesť objektívov, medzi nimi maju byť aj objektívy s premenlivým ohniskom. Konštrukcia fotoaparátu je však postavená tak, aby na novú bezzrkadlovku bolo možné upevniť prostredníctvom prílušných adaptérov aj staršie typy objektívov.

Zvláštnosťou nového fotoaparátu FujiFilm X-Pro1 oproti modelu FujiFilm FinePix X100 je kompletne prepracovaný multi-hybridný hľadáčik, ktorý v rámci optického zobrazovania ponúka dva rôzne stupne priblíženia, a to 0,37-násobné a 0,60-násobné zväčšenie. Stupeň priblíženia sa nastaví automaticky v závislosti od použitia objektívu. Je však možné nastaviť ho aj manuálne. Pokrytie záberu pri optickom hľadáčiku predstavuje 90 percent, elektronický hľadáčiť pokryje záber na 100 percent. Ako alternatívu k hľadáčiku je možné použiť aj 3-palcový displej, s rozlíšenm 1.230.000 bodov a 100-percentným pokrytím záberu. 

 

Author: Zuzka

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *